CraftBeerCircusHeader

Craft Beer Circus – den kringresande ölfestivalen

by | apr 3, 2024 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

En solig lördag i mars var det dags för den kringresande ölfestivalen Craft Beer Circus att inta Stockholm och Debaser med tio fantastiska bryggerier och ett lite ovanligt sätt att se på ölfestival. Den mörka lokalen på Debaser hade pimpats upp med färgglada vimplar som hängde över lokalen, med ett beer pong-bord i ena änden och stora, uppblåsbara ölglas i andra änden. Det var en lekfull stämning i luften när man klev in och det kändes verkligen som en liten lekplats för vuxna. Med god öl dessutom!

Mitt fokus låg i vanlig ordning på att försöka spendera så mycket tid och polletter på öl som jag inte får möjligheten att prova så ofta. Då är det såklart också extra roligt när bryggerierna tar med en storflaska av något mer exklusivt eller ovanligt, som Illbattings Imperial stout Impaled från 2020, eller Snausarves smygpremiär av Saison dela fumée, en rökig saison, framtagen tillsammans med Michael Lysén och Robert Andersson från podden Ölvärlden. I ölchatten jag är med i skickades information när de olika öppningarna skulle ske, och givetvis stod vi längst fram i kön för att inte missa att få ett provsmak – en sorts nördighet jag verkligen lever för!

Bryggerierna som deltog i Stockholm: 

Hyllie Bryggeri (Malmö) 
Illbatting (Gävle) 
PKLK Bryggeri (Stockholm, Skarpnäck) 
Jämtlands Bryggeri (Pilgrimstad)
Stockholm Brewing Co (Stockholm, Frihamnen) 
Prins Katts Hantverksöl (Motala)
Snausarve Gårdsbryggeri (Havdhem, Gotland)
Nynäshamns Ångbryggeri (Nynäshamn)
Vreta Kloster Bryggeri (Ljungsbro)
Nyköping Brewing (Nyköping)

Jag fick även möjligheten att ställa lite frågor till Robert Andersson, en av hjärnorna bakom Craft beer circus: 

Hur kom ni på att ni ville göra Craft Beer Circus?
Jag har burit på idén i väldigt många år eftersom namnet känns så klockrent för denna typ av evenemang. Förra året frågade jag Glenn Pålsson som också är erfaren arrangör i dryckesbranschen om han ville haka på projektet. Han sa ja utan att tveka. Vi körde i Jönköping i augusti och bestämde oss för att cirkusen skulle rulla vidare.

När vi sökte på Öland så hittade vi ett ställe som direkt visade intresse. Det visade sig att Johan Petersson var ansvarig för detta. Vi fattade tycke och vips så hade Johan även sålt in det i Stockholm! Så nu är det vi tre som roddar!

Känslan som besökare är att det är en lekfull stämning, med mer saker än bara öl och bryggerierna i fokus – hur har ni tänkt kring konceptet för festivalen?
Exakt. Konceptet bygger mycket på upplevelsen. Detta är ingen mässa med vita väggar och ”bås”. Vi bygger upp en miljö (ser olika ut på olika ställen) och adderar olika saker som bygger festivalstämning och så klart gärna på cirkustemat.

Hur föll valet på att genomföra festivalen i ett kringresande format?
Det var det som var själva grundtanken. Ingen har tidigare gjort det med renodlade ölfestivaler som reser runt och namnet bygger ju som sagt var på cirkus och det är ju precis det en cirkus gör, åker runt till olika städer. Nu är det bara cirkusvagnarna som saknas!

Hur tänker ni kring bryggerierna på de olika orterna?
Vi försöker locka en del lokala men också en del tillresta från andra ställen i Sverige. Men också vilka typer av stilar och vilken inriktning de har. För att skapa ett bra utbud och stor mångfald. Vi siktar på runt tio bryggerier per spelplats.

Finns det något annat du vill lägga till som du känner är viktigt att nämna?
Vi gör det här för att vi tycker det är så otroligt roligt att skapa evenemang med fokus på hantverksöl. Ölscenen och de som arbetar i den är fantastiska människor. Dessutom har små bryggerier det otroligt tufft och kan vi vara ett extra litet skyltfönster för dem så är det fantastiskt!

CIRKUS-TEAMET – genierna bakom den kringresande festivalen

Robert Andersson
Robert Andersson är en svensk ölprofil som spridit ölkultur sedan 2008. Poddare, författare, festivalarrangör och kommunikatör med fokus på svensk hantverksöl.

Glenn Pålsson
Ölentusiast sedan 2014, idag egenföretagare med fullt fokus på publika upplevelser för svensk hantverksöl.

Johan Petersson
Över 30 år i underhållningsbranschen med sex säsonger Café Bärs som kronan på verket.
Ölentusiast som vill hjälpa till att lyfta fram lokala hantverksbryggerier efter att ha sett hur småskaliga bryggerier kan skapa samhörighet och lokal stolthet både i glesbygd såväl som i stadsdel.

Ps, läs Matildas intervju med Johan här.

craftbeercircus.se

Missade du festen i Stockholm? Synd, för det var kul! Men med Craft Beer Circus får du möjligheten i Mörbylånga, Jönköping och Umeå också!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Lina Eriksson

Ölentusiast och halvny hembryggare. På ständig jakt efter det perfekta ölet och älskar att guida nyölisar och ölvägrare in i vår underbara värld. På instagram blandar jag öl med alla andra hobbies, men kom in och säg hej på llinaee!

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu