Johan Petersson Craft Beer Circus

Svensk ölfestival gör landsbygden levande

by | mar 3, 2024 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Det är kanske mest i humorsketcher som Café Bärs, Kapten Filling och Helt perfekt som man känner igen Johan Petersson, men det är inte därför jag satte mig ner för att prata med honom idag. Han är en av personerna som står bakom den kringresande ölfestivalen Craft Beer Circus och jag blev otroligt nyfiken på hur han hamnade där. Det blev snack om Johans kärlek för landsbygden, för tjeckiska ölhallar och hur fantastisk öl Sverige har.

Att hitta kärlek till landsbygden i Mörbylånga

Vi sätter oss ner på Akkurat, ett ställe som jag själv håller varmt om hjärtat men som Johan föreslog att mötas upp på. I glaset har han en mörk tjeckisk pilsner som han med omsorg valde i baren med tips från den fantastiska personalen som jobbar där. Johan berättar om hur han hittade kärleken för bra öl på ölhallarna i Tjeckien, hur han investerade i Nya Carnegiebryggeriet när det öppnade och försökte lära sig mer om öl genom att gå på bryggerivisningar. ”Men det gick mest in genom ena örat och ut genom andra. Jag älskar hantverksöl, men låter andra sköta bryggningen. Det är en konst för mig!” Berättar Johan.

Men det var inte var förrän han flyttade till Mörbylånga på Öland och såg stor potential för att ha en levande landsbygd. Där började det med att han arrangerade “After Beach”. Efter det växte intresset för landsbygden, där han upptäckte kopplingen till svensk hantverksöl och startade ölbussturer till landsbygden. “för några år sedan började jag därför arrangera bussresor till olika bryggerier där även andra stopp, som gårdsmejerier med små ostbutiker var en del av resan”. Han fortsätter att berätta hur han ville utveckla konceptet men att det inte hann bli många resor, då pandemin satte stopp för företaget. Johan hade dock känslan kvar att hantverksöl kan vara en del av räddningen för en levande landsbygden.

Tackade ja med en gång

Förra året fick Johan kontakt med Robert Andersson, som startat Craft Beer Circus förra året, en kringresande ölfestival som ville göra stopp på Öland. Johan svarade “ja” utan att tveka en sekund och sa att han gärna är på att arrangera de andra med, då han verkligen tror på idéen och att detta kan bli en succé! “Vi i Sverige är så stolta över våra små byars egna ölbryggerier och det skapar en fin gemenskap och där finns sådan potential att göra landsbygden mer levande och hållbar.” Han berättar att de i år kommer köra på 3 ställen, men hoppas kunna utöka nästa år. “Vi hoppas att vi ska kunna finnas på massa ställen, med lokala bryggerier från norr till söder. För det är närheten och det personliga mötet mellan bryggerierna och besökarna vi vill åt”.

Craft Beer Circus hoppas på att kunna nå en bred målgrupp, där alla ska känna sig välkomna, kvinnor, män, gamla och unga, allt från de som bara vill ha lite kul, till de som är inbitna ölnördar. ”Men framförallt hoppas vi att kunna nå de som är nyfikna på öl, men inte är experter. Har vi bara övertygat en person att köpa varannan hantverksöl när de senare är på systembolaget istället för de stora företagen har vi lyckats! Det är lite därför festivalen faktiskt finns”

Craft Beer Circus vill överraska

Jag undrar såklart vad som kommer ske under festivalen och vad som mer skiljer deras ölevent mot alla andra som sker och Johan är säker på sitt svar. “Vi vill vara på de mindre arenorna där det personliga mötet är i centrum och säljer därför inte extremt mycket biljetter till festivalerna. Sen kommer vi vilja överraska med olika saker som händer under dagen med. Kanske blir det någon form av öl och ostprovning under dagen, vem vet!”.

5 snabba med Johan Petersson

Jag avslutar ett otroligt härligt samtal, med en varm, ödmjuk och öl-passionerad Johan, som garanterat övertygat mig om Craft Beer Circus betydelse för den svenska hantverksölen med 5 snabba frågor om hans ölintresse:

Ljus eller mörk 
Stark eller svag 
Färsk eller lagrad 
Favoritölstil: ofiltrerad ljus lager, gärna lite exotisk
Bästa Öland: Tjeckien, men det är mest för deras fantastiska ölhallar.

Fakta om Craft Beer Circus

Förutom Johan, ingår även Robert Andersson och Glenn Pålsson i teamet bakom Craft Beer Circus. Robert Andersson är poddare, författare, festivalarrangör och kommunikatör med fokus på svensk hantverksöl. Glenn Pålsson ligger även bakom Great Swedish Beer Festival och bryggeriet Perfectly Squared Brewing samt är egenföretagare med fullt fokus på publika upplevelser för svensk hantverksöl.

Festival stopp 2024:

23 mars – Debaser, Stockholm

Medverkande:
Hyllie Bryggeri
Illbatting
Jämtlands Bryggeri
Nyköping Brewing 
Nynäshamns Ångbryggeri
PKLK Bryggeri
Prins Katts Hantverksöl
Snausarve Gårdsbryggeri
Stockholm Brewing Co
Vreta Kloster Bryggeri
295kr

25 maj – Mörbylånga hamn, Öland

Medverkande:
Bracino
Brygghus 19
Kosta Bryggeri
Prins Katts Hantverksöl
Skedemosse
Vreta Kloster Bryggeri
Ängöl
Öbrygd
Herrydet Gårdsmejeri
200kr


29 juni – Hasse på Sjökanten, Jönköping

Medverkande:
Idlewild Brewing
Krypta Brewing
Prins Katts Hantverksöl
Wapnö Gårdsbryggeri
Wetterstadens Bryggeri
Öbrygd
Herrydet Gårdsmejeri
249kr

Polletter säljs i 10 pack för 300kr, där varje pollett motsvarar ett smakprover på ca 10 cl (beroende på exklusivitet på ölen). I entréavgiften ingår även ett glas som du får behålla efter festivalen.

P.s Du som orkat läsa ända hit! Om du köper biljett innan den 8:e mars, har Johan lagt ut en kod på sin Instagram sida på 20% till Craft Beer Circus i Stockholm, koden är ”TICKET20”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu