Stockholm Breewing Header

Svenska Hantverksöl – Stockholm Brewing CO

by | mar 6, 2024 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Till vår stora glädje så blev Stockholm Brewing CO övertagna av Kultur Arenor i höstas när det såg som mörkast ut för dem. Vi kommer i och med det att kunna fortsätta att dricka deras produkter som är riktigt bra. Det jag speciellt talar om är deras Källarserie som var så intressant med många helt fantastiska öl. Vi ska väl inte glömma att nämna deras Italopis som blivit en favorit hos många av oss på pilsner.nu

JON BIRGNE

Jon Birgne

Vad är anledningen till att ni startade ert bryggeri?
Vårt bryggeri startades 2012 på Södermalm i Stockholm av 3 stycken hemmabryggare i ett garage. De hade en stor passion för att brygga ekologisk öl i traditionella stilar och även spontanjäst öl. 2018 flyttade bryggeriet ut i frihamnen då efterfrågan på vår öl blev för stor. Vi på kultur arenor tog sedan över bryggeriet 2023, då det gjorde ont i hjärtat när vi hört att Stockholm brewing ansökt om konkurs. Det har varit ett bryggeri som länge legat oss varmt om hjärtat och något vi kände inte får gå förlorat!

Hur många anställda har ni på ert bryggeri?
Vi har tre st bryggare som är anställda, sen har vi en VD, en som jobbar med sälj, en restaurangchef och en som jobbar med marknadsföring. 
Sedan har vi även personal i vår restaurang som varierar beroende på hur mycket vi har öppet.

Vilka typer av öl producerar ni?
Vi producerar mycket ekologisk öl och även några glutenfria. Vi försöker ha en bred portfölj, så alla kan hitta något man gillar. Vi har allt från rislager, syrlig bäröl, NEIPA och lager. 

Vilken/vilka är era mest populära produkter och på vilken förpackning?
Organic lag på fat och Organic West Coast IPA på burk, å såklart ItaloPlis som är god I vilken förpackning som helst, firar för övrig 5 år i år

Hur stor är er årliga produktion?
Vi producerar runt 250.000 liter per år.

Vilka är era huvudsakliga försäljningskanaler?
Vi säljer mycket öl via Systembolaget, men har också mycket öl på restauranger runt om i Stockholm som vill ha lokalproducerad öl. Sen har vi såklart vårt Tap Room i Frihamnen där vi säljer all vår öl och även viss öl som inte når till systembolaget.

Vilka är era framtida tillväxtplaner?
Vi vill såklart växa och bli ett stabilt bryggeri. 2023 handlade mycket om att få bryggeriet på fötterna, nu vill vi producera mer öl och ta större plats på Stockholms krogar och i stockholmarnas hjärtan, Målet för 2024 är 350 000L

Gör ni något speciellt som ni tycker gör att ni utmärker er från andra småbryggerier?
Vi tror att det finns en öl för alla och försöker därför göra bra öl till bra pris, på det så har vi även mycket ekologiska och glutenfria alternativ. Vi tror även att vi utmärker oss med att vara ett bra alternativ för att hitta lokalproducerad öl i Stockholm. 

Vilka är de största utmaningar ni har i verksamheten?
Vi har som många andra utmaningar med inflation och världsläget, det går inte att sticka under stolen. En utmaning är att få svenska folket att fortsätta välja hantverksöl när plånboken är lite tunnare, det ser man både på krog och på Systembolaget.

Gör ni något för att påverka ert miljö- och klimatavtryck?
Vi tänker mycket på vår miljöpåverkan, det måste man som bryggeri göra, även om man är små. Vi är ett ekologiskt bryggeri, det betyder att ca hälften av våra produkter vi gör är ekologiska. Vi har även all vår hantverksöl på burk, vilket underlättar transport, både att man kan packa fler öl, men också att det väger mindre. I vår restaurang tittar vi även på att servera mat med lokala råvaror. Något som vi ska börja med i vår, är att leverera öl på stålfat eller på tank på flera krogar runt om i Stockholm. Detta för att minska användandet av engångsfat, men förhoppningsvis är det även en ekonomisk investering för framtiden. 

Öppet för att förmedla något ni vill nå ut med till våra läsare
Vad kul att ni har läst ända hit! Vi hoppas på att få träffa er i vårt Tap Room i Stockholm, där vi har bryggerivisningar, ölprovning, stand-up mm eller runt om i landet på festivaler! Vi älskar att prata och diskutera öl, så hör av er om ni har några frågor! PS; vill man få stockholm brewing till sin privat fest eller kontors AW, så kommer vi ut med vår bryggeriflakmoppe (elmoppe) , ett perfekt sätt upp leva hantverksöl på. 

Vi tackar Jon för att han svarat på frågorna och hoppas verkligen att de kör vidare så vi får uppleva fler bra produkter från dem

/Jonas H

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu