Good Beer Logo

Good Beer 2024 – International Beer Contest

by | maj 29, 2024 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Good Beer är en öl tävling som funnits i över 10 år i Polen och nu ska den bli internationell. Jag blev kontaktad av Rafał Kowalczyk som är en kompis som jag dömt en del med i Europa, och som dessutom äger JABEERWOCKY Browar i Polen. Han är ansvarig för festivalen och funderade på om några svenska bryggerier kanske var sugna att delta. Det har ju blivit några medaljer i Europa de senaste åren för några svenska nämligen. Han har skrivit lite om varför han tycker man ska tävla i öl.

 

 

Good Beer
Rafał Kowalczyk

Rafał Kowalczyk

Varför ska man delta i öltävlingar?

Idrottare tävlar med varandra för att utmana sig själva och bevisa för sina fans att de är de bästa. Detsamma gäller för bryggerier och bryggare och de öl de skapar. Att vinna en medalj i en tävling är ett bevis på att den produkt man erbjuder är av högsta kvalitet. Ett pris är en garanti för att mottagaren – vare sig det är en distributör, ett grossistföretag eller slutligen konsumenten – inte kommer att bli besviken när de köper ölet. Det är det bästa bland andra öl, som har testats av experter.

Good Beer Contest är en tävling med en lång och etablerad tradition. Det är inte ett ”arrangerat” pris, utan ett erkännande av ett öl som har utvecklats i ett bryggeri och uppskattats av en grupp oberoende experter inom sensorisk utvärdering. I år kommer öl att tävla på internationell nivå för första gången. Det kommer att innebära att det blir fler öl i tävlingen och att representanterna kommer från regioner som är kända för sin öl. Du kan därför förvänta dig att kvaliteten på ölen kommer att vara på toppnivå. Till exempel kommer tjeckiska lager att tävla med lager från Tjeckien. Eller klassiska bayerska veteöl med Weizens som är bryggda i den regionen. Vad innebär det för de andra deltagarna? Självklart, större prestige i att vinna, större tillfredsställelse och större erkännande bland konkurrenterna.

Är det värt insatsen?

Man kan bygga på ”framgång” i försäljningen och vara övertygad om att detta är den riktiga verifieringen av kvalitet. Men är försäljning (till exempel i butikskedjor) endast ett resultat av god kvalitet? Vad händer om försäljningsavdelningens framgång skulle förstärkas av en expertbedömning och ett pris? Hjälper det eller hindrar det att erbjuda sina produkter?

En medalj är en stor sak

Dessa dilemman och frågor verkar vara retoriska. Men när jag ser glädjen hos vinnarna av många tävlingar är jag säker på att det är en stor sak för ölproducenter. En bryggare är stolt över sitt recept och sin produktion, en ägare till ett bryggeri är stolt över sin bryggare, hans öl och sitt eget bidrag till att driva företaget. Marknadsförings- och försäljningsavdelningen uppskattar alla och har ytterligare material för produktmarknadsföring. Detta kan inte fås från Excel, det måste upplevas och arbetas fram. Att delta med sina öl i bra tävlingar är viktigt, och jag uppmuntrar alla i ölvärlden att göra det.

Rafał Kowalczyk
Direktör för GoodBeer Contest

Good Beer

Här finns en länk för att anmäla sig till tävlingen : –> Tävlingslänk

Alla kategorier som man tävlar i finns också här nedan. Så kom igen nu och anmäl er ni som har bryggerier, och se till att visa hur bra våra svenska öl är /Jonas H

 

 

Kategorier

#1 Light Pale Lager
<11,5’ Plato Czech Lager light versions, Rice Lager, Int. Lagers
#2 Premium Pale Lager
11.6’ – 13.0’ Plato Czech Lager premium versions, German Pils, Int. lager
#3 Strong Pale Lager
>13.0’ Plato
#4 Light Dark Lager
<13,0’ Plato e.g. Tmave light versions, Schwartz bier
#5 Strong Dark Lager
>13.0’ Plato e.g. Tmave, Bocks and Doppel Bocks lager type
#6 Baltic Porter
e.g. Classic version 19-21.0’ Plato. Open category Porters (needed specification)
#7 South German style Hefeweizen
(pale and dark)
#8 Wheat Beer
Witbier, Wheat Bocks, American style wheat beers
#9 Wild and/or Sour Beer
Brettanomyces, spontaneous, lactic bacillus, sake yeast, (not fruity beers)
#10 Belgian or French style beer
Pale Ale, Blond Ale, Golden Ale, Double, Triple, and similar (excluding sour beers, and witbier)
#11 Classic AIPA
West Coast American IPA, East Coast American IPA
#12 Hazy IPA
#13 Specialty IPA
Red, Black, Belgian, Double, Triple, Brett, Brut, etc.
#14  American Pale Ale and British or Irish Ale
Pale Ale, Bitter, English old style IPA, Stouts, Mild, Scottish, Robust Porter, etc.
#15 Honey Beer
#16 Fruit Beer
All type beers with fruity aroma. Please specify base style and fruits/flavorings
#17 Flavored Beer
Spices, nuts, vegetable, flowers, etc.
#18 Smoked and Peated Beer
Grodziskie, smoked malt or whisky malt beers, both dark or pale ver.
#19 Barrel aged Beer
All beers matured in barrels or with wooden chips
#20 Non-alcoholic Beer
All types less than 0.5% alc. vol. Drinks based on beer or mixed beers with softs (radlers e.g.) are not allowed.
#21 Experimental Beer
Beers which are made with unique ingredients or made with unusual techniques. Also restored primitive historical techniques (needed description from the brewer).

OBS: När du anger öl, kontrollera stilbeskrivningen enligt BJCP. Om en öl är bryggd på ett icke-standardiserat sätt ska kategorin väljas utifrån dess framträdande egenskaper.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu