Svenska Hantverksöl – Vreta Kloster Bryggeri

by | jan 24, 2024 | 0 comments

Egger original annons

Vreta Kloster Bryggeri har dykt upp med dunder och brak på den svenska ölscenen de senaste åren. Många har tagit till sig deras produkter med glädje och de har blivit favoriter bland många. de har dessutom gett sig ut med sina produkter på den internationella tävlingsscenen, där de tagit många tunga fina skalper med sina produkter. Vi bara måste prata lite med dem och höra hur det står till och vad de har för tankar om framtiden.  

Vreta Kloster Bryggeri
Ljungsbro
Linköping

Andreas Iacobaeus Fejes

Andreas Iacobaeus Fejes

Vad är anledningen till att ni startade ert bryggeri?
Vår grundare ville få möjlighet att sälja den öl han tillverkade som hembryggare

Hur många anställda har ni på ert bryggeri?
2 anställda på heltid i produktion och logistik. Timanställda i taproom. Därutöver ägaren som sköter ledning, administration, inköp, försäljning och marknadsföring på sidan av sitt heltidsjobb som professor i vuxenpedagogik.

Vilka typer av öl producerar ni?
Enbart öl i belgisk stil

Vilken/vilka är era mest populära produkter och på vilken förpackning?
Den Blonda nunnan, Vreta kloster matersbier och Abbeddissan 12. Flaska.

Hur stor är er årliga produktion?
50 000 liter

Vilka är era huvudsakliga försäljningskanaler?
Systembolaget (ca 80%)

Vilka är era framtida tillväxtplaner?
Utveckla verksamheten i vårt taproom. Nytt kök byggs klart under våren. Öka försäljningen ytterligare på Systembolaget, och växa på HORECA.

Vreta Kloster Bryggeri Klosteröl Belgisköl

Gör ni något speciellt som ni tycker gör att ni utmärker er från andra småbryggerier?
Vi är unika genom att vi enbart brygger öl i belgisk stil. Dessutom med så tydlig koppling till den socken där vi är lokaliserade, namngiven efter Sveriges äldsta kloster. Vi deltar även löpande i de största internationella öltävlingarna för att se hur vår öl står sig mot andra bryggeriers öl i samma still som vår. Här har vi varit otroligt framgångsrika.

Vilka är de största utmaningar ni har i verksamheten?
Stora kostnadsökningar från leverantörer med sämre marginaler som effekt.

Gör ni något för att påverka ert miljö- och klimatavtryck?
Vi levererar vår öl med elbil, vi återanvänder vattnet som vi kyler vörten med och vi tittar på möjlighet att använda lättare glasflaskor än de vi har idag.

Öppet för att förmedla något ni vill nå ut med till våra läsare ….
Vår ambition är att bidra till att bredda den svenska ölkulturen ytterligare genom att visa att det går att brygga riktigt bra öl i belgisk stil även här – och att dessutom få lite volym på det – eller åtminstone kunna driva ett bryggeri med flera anställda baserat på enbart sådan inriktning.

Den folkbildande dimensionen är också härlig. Att försöka få fler att dricka öl i belgisk stil istället för enbart ”en stor stark”. Det är en härlig känsla när personer som tidigare inte druckit öl i belgisk stil eller kanske säger sig inte tycka om denna typ av öl, efter en provning hos oss har ändrat uppfattning.

Till sist. Stötta dina lokala bryggerier. De är hjältar som bidrar till att ha skapat det fantastiska ölland som Sverige är idag.

Vi tackar Andreas för att han tagit sig tid att svara på våra frågor. Jag tycker att hans avslutningsord är sanningen svart på vitt.  Stöd dina Svenska ölhjältar, ALLA behöver det. Ta er även tid att titta på videon om klosterresan han har gjort

/Jonas H

Egger original annons

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu