Nu när mörkret börjar lägga sig, träden ser ut att stå i brand av höstens färger och stearinljusen behöver köpas in i snabbare takt så har vi ju också åkt rakt in i högsäsong för pumpan. Jag vet inte, men pumpa för mig var så länge bara en dekoration att karva ett ansikte i och ingenting man åt, hade i kaffet eller i ölglaset. Min bästa gissning är såklart att pumpans (hype)intåg till Sverige kommer mycket från våra kompisar på andra sidan pölen, så vad passar bättre än att dyka in i ett pumpa-träsk så här under vår Amerikanska vecka?
Vilka pumpor ska man äta och hur? Är öl och pumpa verkligen en bra kombination? Och är inte pumpkin spice bara pepparkakskryddor?
Baserat på mina frågor kan man ju undra om 1. jag har ett specialintresse för pumpor och 2. om det var lite skralt med pumpaöl att tillgå på Systembolaget i år.
Jag ska verkligen försöka att inte tråka ut er med min pumpafakta, sanningen är att det kommer ett par recensioner på pumpa-öl längre ner, så skrolla vidare så fort du känner att du vet allt du vill veta om pumpor.
Men pumpor alltså, det är ju lite av ett träsk. Jag gillar både att baka och att laga mat, men har inte utforskat pumpan som råvara särskilt mycket alls. Så hur börjar man? Vilken pumpa är egentligen bäst att laga mat med? Att baka med? Och hur tar man reda på det?
Frukta icke, för jag har varit på mitt favorit-ICA!
Jag gick direkt in och köpte hem fem olika sorters pumpa – har jag hunnit laga mat eller baka med alla fem? NEJ, men det är en stor del av min personlighet att ha grandiosa tankar om mig själv och min förmåga, så allt är precis som det ska. Och halloween-pumpan blev karvad och mat till någon form av djur, räknas det?
Tyvärr hanterar inte min telefon mörker särskilt väl alls, så jag är hemskt ledsen för den undermåliga upplösningen, men visst blev den gullig?!
Rostad Delica med köttfärsbiffar
Ölförslag: Porter, Bearded Rabbit Brewery – Oberoende Gårda Porter
Mitt snabba recept:
Skala och skär upp pumpan, skicka in i ugnen med gott om olivolja, muskot, timjan, salt & peppar. Våga tryck på ordentligt med salt!
Krama ihop köttfärsen med vitlök, salt, peppar och en klick dijon innan de hamnar i stekpannan med en stor klick smör.
Jag slängde ihop en snabb, kall sås med creme fraiche, honung, muskot och vitlök.
Delica-pumpan är ganska söt, lite trådig och nötig. Den maltiga porten trycker igenom pumpans sötma och hjälper till att balansera rätten som helhet. Väldigt trevlig både till maten och efteråt!
Syrlig soppa på butternut med baconcrisp
Ölförslag: Lambic, Gueuze
Mitt snabba recept:
Skala och skär upp pumpan, skicka in i ugnen tillsammans med olivolja och några vitlöksklyftor. Vitlöksklyftorna fick jag plocka ut lite tidigare än pumpan, men låt vitlöken rostas ordentligt, den rostade smaken lyfter verkligen hela soppan.
Koka upp vatten och en buljongtärning, sänk temperaturen och ös ner pumpa och vitlök.
Mixa alltihopa med lite turkisk yoghurt och häll på en generös mängd äppelcidervinäger. Smaka av med salt och peppar.
Skiva bacon tunt och stek det till det blir riktigt krispigt, låt rinna av på papper innan du slänger på bacon, lite smörstekta “krutonger” och lite turkisk yoghurt för att toppa soppan.
Ett syrligt öl kompletterar den här rätten, undvik gärna alltför fruktiga surisar och gå istället på något klassiskt utan tillsatta frukter eller bär. En syrlig soppa tillsammans med syrlig dryck är en kombination jag alltid gillar!
Men åter till frågorna!
Hur var det med pumpkin spice? Är det bara pepparkakskryddor? Nja, efter idogt googlande och hög förvirring efter några amerikanska, översatta, källor där pepparkakor ska innehålla kryddpeppar så kan jag nog med ganska stor säkerhet säga att nej, inte enbart. Precis som med pepparkakskryddor så är det lite… otydligt vad det är som gäller. I Sverige är väl debattens hetaste fråga kardemummans vara eller icke-vara i pepparkaksmixen, men utöver det innehåller pumpkin spice ännu lite mer än pepparkakakryddans ingefära, kanel, nejlika (och i mitt fall kardemumma). Det verkar som att de flesta är överens om att muskotnöt är en självklar ingrediens när vi förvandlar pepparkakskryddan till pumpkin spice, men även kryddpeppar verkar vara något som i de flesta fallen står i ingredienslistan.
Nu kan både du och jag lite mer om pumpa och pumpkin spice, kul! Men nu är det väl ändå dags att recensera Systembolagets hela två öl på temat. Pumpa är ju lite av en vattendelare i öl och båda ölen nedan har pumpa på råvaru-listan och är härligt kryddiga!
Pumpkin Lager från Lakefront Brewery
Doftar sött och för mina tankar till läsk och godis. Kombinationen av det söta, lite syrliga och även kryddiga gör att jag tycker att det doftar något kemiskt.
I smaken är den fyllig, maltig och juligt kryddig! Den har en mjuk beska och mycket smak av nejlika. Kryddorna känns trevligt, men helheten känns något spretig om jag ska vara petig. Ölen växer dock verkligen med temperaturen. När den var kylskåpskall tyckte jag att den kändes lite spritig och spretig med en smak som inte bär, men med en lite högre temperatur växer ölen som helhet.
Pumpkin Patch Ale från Connecticut Valley
Doftar väldigt kryddigt, och till skillnad från den andra ölen jag provade är den här otroligt mycket mer välbalanserad. Den är kryddig, också med en väldigt tydlig smak av nejlika, men kryddorna är något mer subtila, vilket jag tror bidrar till att den är så välbalanserad. Munkänslan är fyllig och trots att den innehåller 4 % pumpa drar den inte iväg i sötman. Sötman finns absolut där, men den balanserar snarare än tar över. Mycket god!
Min totala bedömning av pumpa som grej blir ändå högre än vad jag hade gissat innan jag sprang och köpte både pumpor och öl. Precis som allt annat så blir det ju vad man gör det till, men jag skulle nog ändå säga att jag är positivt överraskad och redo att hoppa på pumpa-tåget! Tut tut!










0 kommentarer