Chicken kebab

Orientaliska kycklingspett

av | feb 3, 2022 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022

Om du har varit på någon orientalisk restaurang någon gång, kanske du har ätit grillade kycklingspett. Det brukar vara någon form av marinad som kycklingen har legat i som är så himla fräsch och god. Lite citrustoner, kryddor – ja du vet. Den här rätten gör sig bäst ifall kycklingen får ligga i sin marinad över natten. Så preppa en dag innan du ska äta.

Du behöver:
  • 900 gram kycklingfilé
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • lite tomatpuré
  • 3 msk rapsolja
  • saften från 1 citron
  • 2 st pressade vitlökar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk sumak (krydda från mellanöstern, med syrlig, fruktig smak)
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • peppar

 

Gör så här:
  1. Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden. 
  2. Skär kycklingfiléerna i lämpligt stora bitar till dina grillspett.
  3. Marinera kycklingbitarna i marinaden i kylskåpet över natten.
  4. Trä upp kycklingbitarna på grillspett och grilla dem i grillen eller ugnen till fin färg.

Serveringsförslag: servera spetten med en tabbouleh eller bara plain i libabröd med libanesisk toum till (recept nedan)

Flankstek med Chili och Salladslök

Vill man ha en god sås till kan man göra en libanesisk Toum.

 

Du behöver:
  • 2 st äggvitor
  • 1-3 st vitlöksklyftor
  • 2-3 dl rapsolja
  • salt
  • citronsaft
Gör så här:
  1. Pressa vitlöken och blanda den i en skål med citronsaften.
  2. Häll på äggvitorna och vispa till ett vitt skum.
  3. Droppa i oljan i en tunn, tunn stråle under vispning. Akta så det inte skär sig, tålamod!
  4. Långsamt så tjockar såsen på sig och blir lagom fluffig.
  5. Tillsätt salt och ställ i kylen nån timme innan servering.
Staropramen

Ulrik:

Efes, nr 1527, flaska 500 ml, 5%, 17:90
Importör/producent: Brill & Co

Sitter här i värmen på en dammig basar och käkar kycklingspett. En iskall Efes i skuggan passar bra till!

Duvel

Jonas H:

Ruby Mild, Nr 12501, flaska 500 ml  4,4 %  25:50
Importör/Producent : Vinia Sweden AB
Jag vill ha en bra mild till det. fruktigheten och den återhållsamma beskan gör en bra kombination med den typen av mat. Tro mig!

Taras Boulba

Jonas F:

Heineken, nr 1536, 330 ml, 5,0%, 14:90
Importör/Producent: Spendrups AB

Tycker det är sådana här gånger en Heineken eller Corona folköl passar bra.
Går det att kombinera med en ljummen vår- eller sommarkväll är det perfekt.

.

Früh Kölsch

Mauro:

Bernard Celebration Lager, Nr 89252, Flaska 500 ml,  5,0 %, 25:90
Importör / Producent: Galatea AB

En välbalanserad maltig pilsner med elegant smak av honung som passar in med rätten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Ulrik

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan. Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu