Mat till St Patrick’s Day

av | mar 17, 2022 | 0 Kommentarer

TT-Banner
saison 1858

Potatis har genom tiderna varit en viktig stapelvara i det irländska köket. Den genererar en rik skörd, lätt att odla i den irländska jorden och näringsrik. I början på 1800-talet levde en tredjedel av alla irländare nästan uteslutande på potatis. Därför var det en katastrof när potatispesten spred sig mellan 1845 och 1852 och utlöste ”Den Stora Svälten” – som orsakade otroliga umbärande och katastrof, vilket senare gav att många irländare utvandrade till Amerika och då framför allt New York.

Så här kommer ett recept på en klassisk irländsk gryta med potatis, lök, korv mm – Dublin Coddle.

Coddle är en irländsk maträtt som ofta görs för att använda rester och därför utan ett specifikt recept – lite som vår pyttipanna alltså. Man tager lite vad man haver. Rätten består av lager på lager av korvar, bacon, potatis och lök som är bräserad i buljong till perfektion. Ordet ”coddle” kommer från det franska verbet ”caudle” som betyder ”att koka försiktigt, puttra i gryta, sjuda”.

Ingredienser:
  • 8 skivor bacon – skurna till småbitar
  • 500 gram högkvalitativ korv av gris (t ex Linconshire Bangers från Taylors & Jones)
  • 3 matskedar mjöl
  • 1 flaska Guinness Extra Stout
  • 1 kg potatis, skalad och skuren till lagom stora portionsbitar
  • 2 st stora gula lökar, skurna i skivor
  • 4 st vitlöksklyftor, pressade
  • 4 matskedar finhackad persilja
  • 3 st lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • Svartpeppar
  • 5 dl valfri buljong
Gör så här:
  • Förvärm ugnen till 150°
  • Värm en stor, ugnsfast gryta över hög värme. Addera bacon och stek till krispigt. Ta bort baconet och lämna fettet i grytan.
  • Addera korven och stek runtom till gyllene. Förflytta korven till en tallrik och låt svalna. Skär sedan i stora munsbitar.
  • Sänk värmen på spisen till låg effekt och vispa i mjölet. Rör runt i fettet i 2 min. Ta bort grytan från värmen.
  • Vispa i en flaska Guinness Extra Stout.
  • Placera hälften av potatisen i såsen, följt av hälften av löken, hälften av vitlöken, hälften av baconet, hälften av korven, hälften av persiljan, alla lagerbladen, timjan och svartpeppar. Repetera med ett lager till med resterande ingredienser.
  • Häll buljongen över alltihopa. På med locket och baka i den förvärmda ugnen i minst två timmar.

Not: du kan använda någon annan korv du gillar, samt köra grytan i slökokaren istället om du föredrar det.

Flankstek med Chili och Salladslök
Staropramen

Ulrik:

Foxes Rock Red Ale, nr 11645, flaska 500 ml, 4,2%, 32:90
Importör Solera Spirits and Beers AB

En irländsk red ale som slinker ner utan prut till en portion Dublin Coddle.

Früh Kölsch

Mauro:

O’Hara’s Irish Stout, Nr 89036, Flaska 500 ml,  4,3 %, 29:90
Importör: Brewery International Sweden AB

En ruskigt god irish stout.

saison 1858

OM oss

Skrivet av Ulrik

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan. Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Chicken nuggets deluxe

Chicken nuggets deluxe

 Glöm det du tidigare trodde dig kunna om chicken nuggets! Följ det här receptet och du får dig de godaste chicken nuggets du någonsin har ätit -...

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu