Dessa små degknyten med kycklingfyllning är väldigt goda. Kanske lite meckiga att göra, men jag lovar att det är värt det. Jag har upplevt att det kan vara lite svårt att hitta kycklingfärs i affären och när jag frågade i en butik så sa de att det är för att den förgås så lätt och att de (den butiken) inte hade så hög omsättning av den att det var värt att hålla den i sitt sortiment. Nog om det, nu kastar vi oss in i receptet.
Till fyllningen:
- 400 gram kycklingfärs
- 4-5 salladslökar
- 1 tsk riven ingefära
- 1 tsk salt
- 1 st vitlöksklyfta
Vill du ha i något mer så funkar det med t ex äppelbitar eller paprikabitar.
Till dumplings:
- köp färdig wontondeg (finns i välsorterade butiker) eller gör din egen deg, se nedan.
- blanda 5 dl vetemjöl special, 1 dl vatten och ett ägg. Knåda ordentligt i en hushållsassistent eller för hand ca 5 min. Låt degen vila invirad i plast i kylskåpet 1 timme.
Till såsen:
- 4 msk koncentrerad äppeljuice
- 4 msk japansk soya
- färsk, röd chili efter smak
Gör så här:
- Börja med att tillreda såsen. Blanda ihop äppeljuice, soya och smaka av med finhackad röd chili.
- Sätt på en stor kastrull vatten.
- Finhacka salladslöken och blanda med kycklingfärsen i en bunke. Blanda ner riven ingefära, salt och en pressad vitlöksklyfta. Rör ihop alltihopa.
- Kavla ut degen tunt. Gör små rundlar, pytsa i lite fyllning och nyp ihop. Fortsätt så tills fyllningen är slut.
- Nu har du en skrälldus med dumplings på din skärbräda. Vattnet kokar i kastrullen så ta och släpp ner några dumplings i det kokande vattnet. De är klara när de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av lite.
Serveringsförslag: servera dina dumplings med såsen. Doppa en härlig liten dumplings i såsen, ät och njut! Vill man ha det lite matigare så kan man alltid servera en balja jasminris till samt en enkel sallad med finskuren vitkål och morot.
Mauro:
Poppels Wit, nr 88218, flaska 330 ml, 4,7%, 20:00
Importör/Producent: Poppels Bryggeri AB
Jag väljer Poppels Wit. Fantastisk öl till stark asiatisk mat.
Jonas F:
Gauloise Ambrée, Nr 1521, Flaska 330 ml 5,5 % 23:90
Importör / Producent: Brasserie du Bocq
Jag kan tänka mig en ljus öl till den rätten och hittade en som jag tror skulle passa bra. Gauloise amber är en ljus belgisk amber som drar åt det söta hållet. Det funkar bra till ljust kött med lite kryddor.
Jonas H:
Remmarlöv, The Sweet Hoof Milk Stout nr 31686, 330 ml, 6,2%, 26:80
Importör/Producent: Remmarlöv Gårdsbryggeri AB
Mycket syra och sälta i den såsen som jag tror kommer att slå igenom mycket i smaken. för att tona ner det lite vill jag ha en öl med mycket sötma i, varför inte en söt stout som Remmarlövs – The Sweet Hoof Milk Stout. Låter lite avigt men tror mig de söta tonerna kommer att bli riktigt bra till maten.
0 Comments