GSBA 2022

Tre av finalisterna i Great Swedish Beer Awards 2022

by | sep 23, 2022 | 0 comments

Patreon

Great Swedish Beer Awards 2022 är i full gång med sin finalomröstning. Tävlingen är ett gemensamt inititativ från tre organisationer inom svensk hantverksöl.  Initiativet syftar till att dela ut tre stycken utmärkelser årligen:

Vi har pratat med en person från varje kategori för att känna dem på pulsen inför omröstningen.

 

Sanna Lindberg DN Ölgäris The Wine Hub

Sanna Lindberg

Morron Sanna, full fart ?
– Minst sagt, jag har flera stora projekt på gång och textlämningarna har krockat totalt med varandra.

Hur känns det att bli finalist till att blir Årets kulturbärare inom svensk hantverksöl?
– Det gjorde mig så glad, jag kände mig verkligen träffad av nomineringstexten. Redan för 10 år sedan när jag började skriva om öl i DN valde jag aktivt att bevaka den svenska ölscenen. Det genomsyrar fortfarande hela mitt ölarbete oavsett om jag föreläser på en sommelierutbildning, tipsar om öl på Nyhetsmorgon eller håller provningar. Jag når via mina kanaler väldigt många människor och försöker sprida kunskapen om svenskt öl på ett så bra sätt jag kan där.

Var skriver du någonstans nu för tiden?
– Framförallt i Dagens Nyheter där öl precis fått ännu mer utrymme, så stolt och glad att dom vågar satsa på det. Utöver DN har jag precis skrivit färdigt kurslitteraturen till sommelierutbildningen på The Wine Hub, där svenskt öl får en helt egen utbildningsdel, och så arbetar jag med texterna till Spritmuseums nästa ölutställning. Frilansreportage till olika tidningar i den mån jag hinner. Och så tipsar jag om öl i Ölgäris nyhetsbrev förstås!

Du har en bok på gång sägs det. Vad kommer den att handla om?
– Det stämmer, jag har drömt om att få skriva en bok länge och nu är den snart verklighet. Boken handlar om den nya svenska ölscenen och ges ut med Bonnier Fakta i vår. Den tar avstamp i historien men handlar om det som hänt i Sverige de senaste åren – samtid, fakta och inspiration. Kommer snart att kunna berätta mer om den.

Hur ser du på framtiden för mikrobryggerier i Sverige?
– Jag tror vi har några tuffa år framför oss men att ölscenen med det också kommer att mogna. Att fler bryggerier blir riktiga företag och att svensken kommer att bli bättre på att dricka hantverksöl och välja lokala alternativ. Jag hoppas och tror att krogen kommer att bli en viktig spelare där.

Andreas Fejes Vreta Kloster Bryggeri

Andreas Fejes

Morron Andreas, hur känns det att bli finalist till att blir Årets svenska bryggeri 2022?
– Riktigt kul. Inget vi hade kunnat tro när vi startade upp verksamheten.

Hur kom du på idéen att bara brygga öl inspirerad av Belgien?
– I början av 2000-talet reste jag ofta till Belgien för att träffa min vän som jobbade i EU parlamentet. Vi reste runt mycket och jag föll helt för den belgiska ölkulturen. Så när jag 25 mars 2018 bryggde min första öl hemma vid spisen så blev det en belgisk trippel. Så när jag startade bryggeriet var det naturligt att det skulle vara öl i belgisk stil.

Hur har det gått under pandemin för er?
– Vi startade oktober 2019 så vi har i princip bara verkar under pandemin. Och vi har gått från 10000 liter 2020 till 31000 liter 2021 till ca 50 000 liter 2022.

Du har ju en nyutgiven bok, vad handlar den om?
– Den handlar om klosteröl, belgisk öl och öl i belgisk stil.

Hur ser du på framtiden för mikrobryggerier i Sverige?
– Den ser god ut. Otroligt många fantastiska bryggerier som inspirerar. Dock är det även framgent svårt att få lönsamhet.

Daniel Eriksson DomCraft Domtrappkällaren

Daniel Eriksson DomCraft

Daniel Eriksson

Morron Daniel, full fart?
– Oh ja, hösten innebär högsäsong för oss med vår lite mer inomhuspräglade verksamhet.

Ni har kört i fem år nu och det verkar som om ni klarat av pandemin
– DomCraft hade turen att under pandemin kunna skära ner ordentligt på kostnaderna mer eller mindre från dag 1.
Eftersom vi delar kök med Domtrappkällaren så kunde vi åka snålskjuts personalmässigt och hålla igång på sparlåga med minimal bemanning. Även hyra och el etc delas ju med restaurangen så smällen blev på sätt och vis halverad. Visst var det ändå ett otroligt tufft stålbad men vi klarade oss ändå någorlunda helskinnade när man ser tillbaka på eländet.

Vad var din tanke när du startade DomCraft?
– Jag har haft både restaurang- och bardrömmar och haft svårt att bestämma mig för vilken av dessa verksamheter jag skulle satsa på. Så dök chansen med Domtrappkällaren upp och jag kände att övervåningen kunde göras om till bar och att jag på det viset kunde slå två flugor i en smäll.
Fokus på fatöl och Gin&Tonic kom från en tanke att jobba med två parallella koncept och på det viset nå en lite bredare men ändå initierad publik. Två nischer som inte annars faller 100% under samma målgrupp kunde ge fler men ändå hyfsat likasinnade gäster var planen.
Sen är vi trångbodda här uppe så möjligheten till stora mängder flasköl och 700 sorters whisky fanns liksom inte. 20 kranar och en herrans massa Gin tar inte lika mycket plats men ger ändå stora variationsmöjligheter inom respektive segment.

DomCraft och Domtrappkällaren är ett rent familjeföretag eller hur?
– Ja det stämmer, jag och Emma är gifta sedan 15 år och äger numera hälften var av bolaget.

Hur känns det att bli nominerad till att bli årets Ölbar?
– Fantastiskt roligt och en aning omtumlande med tanke på hur otroligt många fantastiska ölbarer det finns i vårt avlånga land. De övriga sex ställena på listan är ju inga dåliga pang minst sagt!

Kan man få öl från DomCraft även om man sitter och äter på Domtrappkällaren?
– Jajamen, under de tider DomCraft är öppet så är det bara att knalla upp bakvägen uppför trappan och beställa i baren så kan man få ölen på restaurangens nota.
Är DC stängt så hjälper vi er ändå, ölen finns ju ändå där…

Några speciella event som kommer framåt?
– Vi håller just på att planera höstens Tap Take Overs och provningar. Ska bli härligt att komma igång igen efter några år med påtvingad återhållsamhet…

Hur ser du på framtiden för svenska mikrobryggerier?
– Utvecklingen ser fortsatt stark ut och även om det fortsätter att öppna nya bryggerier så känns det som att marknaden ändå börjar konsolidera sig. Kvaliteten och både lägsta- och högstanivån har generellt sett höjts de senaste åren och nitlotter och infektioner blir allt mer sällsynta.
Det är ju allmänt härligt att slippa gå över ån efter vatten så om vi lyckas parera elkrisen och inflationen så tror jag på en ljus framtid. Tyvärr kanske företagsklimatet och konjunkturen slår ut en och annan aktör, ingen bransch lär väl gå helt skadefri genom krisen om det fortsätter så som det ser ut just nu.

 

 

Vi tackar alla tre och önskar dem, och självklart alla andra nominerade, lycka till i tävlingen

Omröstningen avslutas den 16:e oktober 2022 klockan 23.59.
Här röstar du –> Länk till GSBA

/Jonas H

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu