Fettisdagen – öl till semlor

by | feb 21, 2023 | 1 comment

Cuvee des trolls

Fettisdagen

Fira in Semmeldagen – eller Fettisdagen som den också kallas – med några  klassiska semlor eller kanske en semmelwrap? Semmeldagen, eller Fettisdagen som också heter är en rörlig dag, och infaller alltid på tisdagen innan den kristna fastan. Dagen innan den kristna fastan började så såg man till att äta allt gott som man inte skulle kunna få unna sig under fastetiden. Denna tradition har utvecklats till semmeldagen i Sverige, och semlor har ätits i olika former sedan 1500-talet.

Den moderna semlan med mandelmassa, grädde och vetebulle blev populär så sent som i slutet av 1800-talet.

Öl kan fungera utmärkt till semlor. Vi ger tips på våra favoriter och tips från oss. 

Så passa på att dricka en bra öl till semlor idag! Hur ska du fira?

Nynäshamns Ångbryggeri, Yttre Gaarden

Mauro:

Jämtlands, Coffee Stout

 

Tillverkad i Sverige, Jämtlands län, Bräcke kommun, Flaska 330 ml, 7 %, Nr 34988, 30:20

Maltig smak med sötma, inslag av pumpernickel, kaffe, mörk choklad, katrinplommon och kryddor. Serveras vid 12-14°C som sällskapsdryck eller till rätter av mörkt kött.

Länk

Varför tipsar du om den?

Jag gillar inte riktigt semlor men jag tycker det passar med en kopp rivit svart kaffe till det. Bryter av det feta och söta. Gärna en kopp kokkaffe med en viss syrlig rivighet. En av Sveriges bästa kaffestouts kommer från Jämtlands. Inte så farligt stark. Går att dricka ett gäng inför fastan. 

Hawkshead, Red Bitter

Jonas H:

Remmarlöv, The Sweet Hoof Milk Stout

 

Tillverkad i Sverige, Skåne län, Eslövs kommun, Flaska 330 ml, 6,2 %, Nr 31686, 27:10

Maltig smak med sötma, inslag av mjölkchoklad, kaffe, kavring och sötlakrits. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck.

Länk

Varför tipsar du om den?

En riktigt bra svensk milkstout. Kommer att sitta som en smäck till en semla. Choklad, kaffe lite mjölk i smaken. Man kanske kan göra hetvägg på den också. Hmmmm måste provas 😉
Oppigårds, Saison Naturelle

Jonas F:

Carnegie, Porter

 

Tillverkad i Sverige, Hallands län, Falkenbergs kommun, Flaska 330 ml, 5,5 %, Nr 1497, 18:80

Nyanserad, maltig, något rostad smak med inslag av kavring, mörk choklad, farinsocker, kaffe och nötter. Serveras vid 10-12°C till rätter av fläsk- eller lammkött, som sällskapsdryck eller till lagrade hårdostar.

Länk

Varför tipsar du om den?

En snäll porter eller stout som matchar det söta. Carnegie eller Guinness bör fungera bra och matcha det nötiga och brödiga samtidigt som de fungerar bra med grädden också.

Oppigårds, Saison Naturelle

Ulrik:

Timmermans, Kriek Lambicus

 

Tillverkad i Belgien, Flaska 250 ml, 4 %, Nr 1685, 23:10

Fruktig, något syrlig smak med sötma och tydlig karaktär av körsbär, inslag av bittermandel. Serveras vid 6-8°C som sällskapsdryck eller till inte alltför söta desserter av choklad och nötter.

Länk

Varför tipsar du om den?

Jag väljer en kriek (!) till min semla. Krieken ifråga har en liten nyans av bittermandel som jag tror går bra ihop med mandelmassan och den ganska söta semlan. Krieken är härligt lätt och fräsch och balanserar upp den sötsliskigt stabbiga semlan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

1 Comment

  1. Göran Björkman

    Intressant val med Timmermans, Kriek Lambicus. Låter riktigt gott tycker jag.

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu