
Fettisdagen
Fira in Semmeldagen – eller Fettisdagen som den också kallas – med några klassiska semlor eller kanske en semmelwrap? Semmeldagen, eller Fettisdagen som också heter är en rörlig dag, och infaller alltid på tisdagen innan den kristna fastan. Dagen innan den kristna fastan började så såg man till att äta allt gott som man inte skulle kunna få unna sig under fastetiden. Denna tradition har utvecklats till semmeldagen i Sverige, och semlor har ätits i olika former sedan 1500-talet.
Den moderna semlan med mandelmassa, grädde och vetebulle blev populär så sent som i slutet av 1800-talet.
Öl kan fungera utmärkt till semlor. Vi ger tips på våra favoriter och tips från oss.
Så passa på att dricka en bra öl till semlor idag! Hur ska du fira?
Mauro:
Jämtlands, Coffee Stout
Tillverkad i Sverige, Jämtlands län, Bräcke kommun, Flaska 330 ml, 7 %, Nr 34988, 30:20
Maltig smak med sötma, inslag av pumpernickel, kaffe, mörk choklad, katrinplommon och kryddor. Serveras vid 12-14°C som sällskapsdryck eller till rätter av mörkt kött.
Varför tipsar du om den?
Jag gillar inte riktigt semlor men jag tycker det passar med en kopp rivit svart kaffe till det. Bryter av det feta och söta. Gärna en kopp kokkaffe med en viss syrlig rivighet. En av Sveriges bästa kaffestouts kommer från Jämtlands. Inte så farligt stark. Går att dricka ett gäng inför fastan.
Jonas H:
Remmarlöv, The Sweet Hoof Milk Stout
Tillverkad i Sverige, Skåne län, Eslövs kommun, Flaska 330 ml, 6,2 %, Nr 31686, 27:10
Maltig smak med sötma, inslag av mjölkchoklad, kaffe, kavring och sötlakrits. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck.
Varför tipsar du om den?

Jonas F:
Carnegie, Porter
Tillverkad i Sverige, Hallands län, Falkenbergs kommun, Flaska 330 ml, 5,5 %, Nr 1497, 18:80
Nyanserad, maltig, något rostad smak med inslag av kavring, mörk choklad, farinsocker, kaffe och nötter. Serveras vid 10-12°C till rätter av fläsk- eller lammkött, som sällskapsdryck eller till lagrade hårdostar.
Varför tipsar du om den?
En snäll porter eller stout som matchar det söta. Carnegie eller Guinness bör fungera bra och matcha det nötiga och brödiga samtidigt som de fungerar bra med grädden också.
Ulrik:
Timmermans, Kriek Lambicus
Tillverkad i Belgien, Flaska 250 ml, 4 %, Nr 1685, 23:10
Fruktig, något syrlig smak med sötma och tydlig karaktär av körsbär, inslag av bittermandel. Serveras vid 6-8°C som sällskapsdryck eller till inte alltför söta desserter av choklad och nötter.
Varför tipsar du om den?
Jag väljer en kriek (!) till min semla. Krieken ifråga har en liten nyans av bittermandel som jag tror går bra ihop med mandelmassan och den ganska söta semlan. Krieken är härligt lätt och fräsch och balanserar upp den sötsliskigt stabbiga semlan.
Intressant val med Timmermans, Kriek Lambicus. Låter riktigt gott tycker jag.