I torsdags för två veckor sedan (29/2) blev jag och Anders inbjudna till korvkalas för att fira releasen av Korvöl på Banger. Vid det här laget tror jag att ni har förstått att jag tycker väldigt mycket om öl, men jag älskar ju också korv. Även om jag framförallt är en person som alldeles för ofta äter på språng och således behöver stödkorv för att ha energi i kroppen till livets alla åtaganden så tycker jag såklart även om en mer hantverksmässig korv än den kokta i bröd jag köper på olika tåg – och tunnelbanestationer runt om i Stockholm. Att som både korv- och ölälskare då bli inbjuden till releasefesten av Korvöl, ett samarbete mellan Nils Oscar och Korvfestivalen, på ett ganska nyöppnat ställe för hantverkskorv var ju nästan en dröm som gick i uppfyllelse. Korvöl är dessutom den första ölen som fått märkningen “Från Svergie”!
Vi fick såklart smaka på den nylanserade ölen, men vi fick också botanisera i en liten del av korvutbudet som du kan hitta på Banger. Jag och Anders fick dessutom en liten pratstund med Kerim Akkoc, mer från pratstunden och tankarna i ett riktigt korvhuvud kan du läsa mer om alldeles strax, men först ska vi dyka lite djupare ner i ölen och arbetet bakom.
Eventet startade ganska tidigt, så jag kom inspringandes genom dörren alldeles lagom för att alla samarbetspartners dagen till ära fick berätta lite mer om sin egen historia och varför de har varit del i samarbetet kring ölen och evenemanget. Henrik Kihlberg från Nils Oscar berättade om råvarorna de använt i ölen, och hur vissa av de leverantörer bryggeriet normalt sett använder har fått bytas ut för att kunna säkerställa att innehållet är från Sverige.
Jag vet inte hur mycket ni andra håller koll i korn- och maltbranchen, men det har varit några tuffa år för våra svenska producenter. Ett ojämnt väder med perioder av torka och andra perioder av överdriven nederbörd har påverkat kornproduktionen de senaste åren. Detta gör att vissa maltleverantörer behöver blanda upp sitt mältade korn (kornmalt) med korn från andra länder och på grund av det var Nils Oscar tvungna att söka efter en maltleverantör som säkert kunde säga att det enbart används svenskt korn i den malt som levereras. I ölen hittar vi alltså svenskodlad och svenskproducerad kornmalt i form av pilsnermalt, munich malt och rökmalt. Humlen av sorten Magnum kommer från Korngården på Lundaslätten.
Ölen har, tack vare munichmalten en färg av mörk bärnsten och doftar lite brödigt och sött. Smaken är ganska snäll, det finns en lätt röksmak, men den håller sig i bakgrunden. Jag hittar också en trevlig och markerad beska. I mitt tycke är det en öl som är bryggd mer som ett komplement till korven, men det är klart att den slinker ner även utan korv! Jag är ju en person som verkligen tycker om rökig öl, och tycker oftast att röksmaken är för snäll (med undantag för öl från Aecht Schlenkerla), men jag förstår ju också att jag nu inte dricker en rauchbier, utan en lager med en lätt rökton.
Som nämnt lite tidigare fick vi ju också en pratstund med hjärnan bakom korven, Kerim Akkoc.
Vi ville främst få veta vilken korv vi hade ätit under kvällen, men det var en trevlig överraskning att självaste korvmästaren slog sig ner hos oss för en pratstund. Vi fick möjligheten att prata lite om varför korven är så central och jag tycker att Kerim sa det på ett så otroligt fint sätt och det märks att han älskar korv! Kerim pratade om hur korven är en del av oss alla, hur alla kan minnas korv. Han sträckte sig till och med så långt som att säga att lyckliga minnen börjar med korven, och jag kan bara hålla med! Korv har varit en del av mitt liv nästan så länge jag kan minnas. En korv i ishallen när pappa eller bröderna spelade hockey. En korv i omklädningsrummet efter mina egna bandymatcher. Korv ute på sjön, grillad över elden när abborrarna inte riktigt ville nappa.
Kerim pratade också om hur korv förbinder oss som personer och sträcker sig över alla skikt i samhället. Utanför korvkiosken är vi lika och alla behöver en stödkorv ibland, oavsett vilken socioekonomisk status man har. Det engagemanget Kerim visar och sättet att se på korv är tycker jag är så härligt. På Banger vill han sätta korven i ljuset, han vill så att säga bjuda in korven i värmen och skapa en inkluderande plats för alla. Det ska finnas någonting för alla hos Banger och även en större familj ska ha råd att komma hit och äta. En utmaning Kerim förutspår är dock platsen Banger ligger på, på en gata mellan NK, PK-huset och Mood. I området är det traditionellt lite dyrare med det mesta, men Banger kommer du att kunna köpa en kokt korv för en tjuga!
Jag ser verkligen fram emot att få komma tillbaka till Banger och prova mig igenom utbudet av korv – dels har du möjligheten att beställa en färdigkomponerad korvmeny, men du kommer också ha möjligheten att sätta ihop din egen favorit med kombination av korv, bröd, topping och dipp. Om ni inte redan har förstått det så kan jag varmt rekommendera att gå dit!
Kolla in några av bilderna Anders tog under kvällen här till vänster
Nils Oscars bryggeri har en fascinerande historia som började 1996 under namnet Kungsholmens kvarterskrog. Det var på denna charmiga restaurang i hjärtat av Stockholm som deras bryggeriäventyr tog sin späda början. Men det var inte förrän två år senare, 1998, som de verkligen tog steget in i ölvärlden på allvar och bytte namn till det ikoniska Nils Oscar-bryggeriet.
Det var också 1998 som de slog igenom med sin klassiska God Lager, som snabbt blev en favorit bland ölentusiaster. Med sitt karakteristiska och förföriska smakprofil tog God Lager marknaden med storm och etablerade Nils Oscar som ett ledande bryggeri i Sverige.
Sedan dess har Nils Oscar fortsatt att utvecklas och växa, och de är nu kända för sin mångfald av ölsorter och sitt engagemang för hög kvalitet. Från sina ödmjuka början på Kungsholmen har de blivit en central del av den svenska ölkulturen och fortsätter att inspirera och glädja ölälskare över hela landet.
Har du någonsin undrat vilka kriterier som behöver uppfyllas för att en produkt ska erhålla den ansedda märkningen ”Från Sverige”? Denna märkning är inte bara en indikation på ursprungslandet, utan representerar också en rad specifika kriterier som måste efterlevas noggrant.
För det första måste samtliga djur som bidrar till produkten vara födda och uppfödda i Sverige. Detta säkerställer inte bara produktens ursprung utan bidrar även till att främja den svenska djurhållningen.
Dessutom måste all odling av grödor som används i produkten ha skett inom Sveriges gränser. Detta är avgörande för att garantera att produkten har en nära koppling till den svenska jordbrukssektorn och uppfyller de höga standarder som sätts för svenskt lantbruk.
Ytterligare ett krav är att all förädling och packning av produkten måste ha genomförts i Sverige. Detta bidrar till att stödja den inhemska livsmedelsindustrin och säkerställer att produkten uppfyller svenska kvalitets- och hygienstandarder.
När det gäller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur i produkten finns det inga undantag – de måste vara 100% svenska. Detta gäller även för produkter med flera ingredienser, såsom korv eller fruktyoghurt.
För produkter som består av fler än en ingrediens, såsom müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller kanelbullar, gäller särskilda regler. Minst 75% av ingredienserna måste vara svenska för att produkten ska kunna märkas som ”Från Sverige”.
Genom att följa dessa stränga kriterier för ”Från Sverige”-märkningen, kan konsumenter vara säkra på produkternas svenska ursprung och bidra till att främja svensk livsmedelsproduktion och hållbarhet.
0 Comments