Malmö Öl & Whisky-mässa

Malmö Öl & Whiskyfestival

by | mar 24, 2024 | 0 comments

Förra helgen var jag och besökte Malmö Öl och Whisky, en ja.. mässa för öl, whisky och andra drycker, belägen i Malmö. För mig som är bosatt i Stockholm är det alltid kul att få komma iväg lite längre bort för att besöka och smaka på  öl från bryggerier som jag inte stöter på särskilt ofta, för mig var det ett helt gäng som jag inte ens visste om att de fanns. Mässan i Malmö täckte det mesta – från små, väldigt lokala bryggerier till några av de större importörerna på marknaden. Mitt fokus låg på att få besöka de som jag inte redan kände till särskilt väl, men det blev definitivt en öl eller två hos några utställare som jag känner till och tycker håller en hög kvalitet.

Med mig kvällen till ära hade jag också lyckats få med mig en kollega, öl är ju alltid trevligare i sällskap med någon annan. Min kollega tycker om öl, men har inte provat sig igenom riktigt lika många stilar, maltnotor och humlekombinationer som jag, vilket såklart gjorde att jag kunde hålla öl-låda hela kvällen, berätta om olika jäststammar och om vad som egentligen gör öl till öl. Under kvällen tog vi ölprovandet på största allvar och försökte ta oss igenom så många olika stilar som möjligt så att jag fick chansen att visa upp vilken bredd som faktiskt finns inom öl.

Från tjeckisk pilsner tog vi oss genom råg-IPA, hallonsaison och rauchbier för att avsluta kvällen med en barley wine. Genomgående skulle jag säga att nästan allt vi drack under kvällen höll en väldigt hög kvalitet, men det finns några bryggerier jag skulle vilja lyfta fram lite extra från festivalen.

Pine Ridge Brewery är nog det bryggeriet jag träffar oftast och lite överallt ute på festivaler och mässor som är ett bryggeri med en övergripande hög kvalitet och som alltid erbjuder ett trevligt häng vid bardisken. På just den här mässan stod de väldigt skickligt placerade precis där vi klev in i mässhallen, perfekt för start-ölen när man ska gå runt och spana in utbudet. Jag beställde The Batty Bunnys Easter Ale, en maltig brown ale med rostade toner, perfekt till påskbordet och egentligen typ alla andra traditionsbord vi brukar ha i Sverige. Kolla gärna in intervjun med Pine Ridge i vår serie om svenska hantverksbryggerier. 

Malmö Brewing Company är ett bryggeri som jag verkligen fått upp ögonen för den senaste tiden. Jag och Matilda besökte deras taproom så sent som i höstas och fick botanisera i lite öl samt kika runt i bryggeriet. Anders, som driver och äger Malmö Brewing ligger också bakom både Malmö Meadery och Ability Drinks. Valet för oss just den här kvällen föll på Ability Drinks Cherry Wild Sour Beer. Jag har provat ett par andra smaksättningar från samma serie (finns som beställningsvara på systembolaget) och tycker att de håller en otroligt hög kvalitet, precis som den här med körsbär. Även Malmö Brewing har intervjuats i serien om svenska hantverksbryggerier.

Fulltofta har jag nog varken stött på i glaset eller på festival tidigare, men uppskattade båda de öl vi köpte hos dem. Jag hade tidigare under kvällen övertygat min kollega om att han skulle prova en Black IPA, tyvärr föll den första vi provade från ett annat bryggeri lite platt för oss båda. Men eftersom Black IPA är en stil jag verkligen uppskattar kunde jag inte låta det bli hans standard av vad stilen är, därför var jag mer än förtjust av Fulltoftas Loke, en väl värdig representant att försvara stilen med. Maltig, rostad och med en härlig humlebeska. Finns att beställa på Systembolaget!

Bökebergs bryggeri har jag fått höra talas om eftersom en annan kollega är granne till bryggaren, därför var det extra roligt att äntligen få smaka. Vi fick oss också en väldigt trevlig pratstund, såklart med ölen i fokus. På rekommendation från bryggaren själv provade jag deras moderna lager Fancy Pants, en riktigt krispig lager med en modern, fruktig humleprofil. Min kollega slog till på kaffeporten Cool Beanz, en av favoriterna för oss båda under kvällen. Även den här otroligt krispig och ren, med en kraftig smak av kaffe. Det är tydligt att det inte sparats in på kaffebönor, varken i mängd eller kvalitet. Enligt Systembolagets hemsida släpps Cool Beanz den åttonde april.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Lina Eriksson

Ölentusiast och halvny hembryggare. På ständig jakt efter det perfekta ölet och älskar att guida nyölisar och ölvägrare in i vår underbara värld. På instagram blandar jag öl med alla andra hobbies, men kom in och säg hej på llinaee!

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu