Tidigt i min hembryggarkarriär hade jag någon idé om att brygga öl på ingredienser odlade i närområdet. Eget vatten, eget korn, egen humle – ja ni fattar. Jag provade att mälta på golvvärmen i hallen, men det vart aldrig någon succee, varken hos sambon eller på maltresultatet.
Satt och läste lite om klimatförändringarnas förödande konsekvenser för humleodlarna, då jag stötte på den här pdf’en som på ett väldigt bra och detaljerat sätt beskriver många olika delar inom just humleodling. Den är utgiven av Länsstyrelsen i Västra Götaland och känns spontant som en gedigen informationssamling för den som vill starta igång humleodling i lite större skala.
Väldigt fint skrivet tycker jag – allt ifrån historia och ekonomi till utrustning och skadedjursbekämpning.Läs den du också!
Yrkesmässig humleodling i Sverige
Apropå odla humle i Sverige så känns det som att det finns hop(p) (pun intended) för svensk humle. Hoppas vi får se ännu mer av svensk humle i svenska öl!
0 kommentarer