Fish and chips brukar ju anses vara en av de mest kända maträtterna från England. Under 1860-talet och fram till ca 1910 fanns det ca 25 000 små fish’n’chips shops runtom i landet. Under 1930-talet var de uppe i ca 35 000 shops men framme vid 2009 fanns det bara 10 000 fish’n’chip shops. Fish’n’chips var en av få maträtter som inte var utsatt för ransonering under första och andra världskriget, vilket vidare stärkte dess popularitet.
Så vad behöver du för att tillaga detta? Här kommer ingredienslistan!
Fried fish
- 4 st torskfiléer. Går bra med kolja också. Ta bort ev ben.
- 200 gr vanligt mjöl, plus lite extra för pudring
- 20 gr färsk jäst
- 330 gr valfri öl
- 1 st nypa socker
- 1 st nypa salt
Mushy peas
- 250 gr gröna ärtor, torra
- 1 st morot, skalad
- 1/2 stor gul lök, skalad
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 st lagerblad
- 1 st nypa bikarbonat
- 1 st klick med smör
- 1 st stänk maltvinäger
- salt
- peppar
Triple cooked chips
- 6 st stora potatisar
- rapsolja
- salt
Så här kan man göra:
- Blötlägg ärtorna i kallt vatten över natten. Häll av vattnet och häll ärtorna i en stor kastrull. Täck med vatten och koka upp. Häll av vattnet och täck igen med friskt, kallt vatten igen.
- Addera den skalade moroten, löken, vitlöken, lagerbladen och en nypa bikarbonat. Koka upp igen och dra ner värmen så att det sjuder tills det är helt mjukt, ca 1h.
- Under tiden – gör frityrsmeten. Addera mjöl, jäst, öl, socker och salt i en skål och vispa ihop den tills smeten är slät. Låt den stå och svälla i 1-2 timmar.
- För pommesen – tvätta och skala potatisarna. Skär dom sedan i stavar ca 7 mm breda. Skölj av dom i kallt vatten.
- Lägg alla potatisstavar i en kastrull med kallt, saltat vatten och koka upp. Låt potatisen sjuda i 2 minuter. Häll av allt vatten och ångtorka dem tills de är torra (häll upp dem på en ren och torr kökshandduk).
- Värm en kastrull med rapsolja till ca 150 grader. Blanchera potatisstavarna i 6-7 minuter. Ta upp potatisstavarna och låt dom torka på hushållspapper.
- Ta bort moroten, lagerblad, lök och vitlök från de kokta ärtorna. Vispa ärtorna så att dom bryts upp. Om det känns för blött, fortsätt koka så det tjockar på sig, eller häll i lite vatten om det känns för torrt.
- När ärtmoset börjar kännas bra, krydda med salt, peppar och en skvätt maltvinäger. Avsluta med en klick smör.
- När frityrsmeten har stått till sig, vispa den lite till slät.
- Blanchera pommesen i 180 grader varm rapsolja tills de är krispiga och gyllene. Salta omedelbart.
- Ta fiskfiléerna och torka med lite hushållspapper. Pudra på lite vetemjöl. Vänd dom i frityrsmeten och håll dom upprätt några sekunder för att överskottet ska rinna av.
- Fritera fiskfiléerna i oljan. Fritera filéerna tills de är gyllene, ca 4-6 minuter. Låt de vila på lite hushållspapper.
- Lägg upp filéerna med mushy peas, chips/pommes och en klyfta citron. Valfri sås till.
Vill man inte ha Mushy Peas kan man bara koka dem som vanligt. Eller strunta i dom helt och hållet.
Bilden har Anders Rydell plåtat.
0 Comments