Header Kyrö

Destillat Stockholm

by | mar 1, 2017 | 0 comments

Egger original annons

Destillat Stockholm

Den 17-18 februari var det dags för Destillat STHLM på Stockholm Water front. Mässan arrangerades av det Örebrobaserade företaget Svenska Dryckesmässor AB som förutom denna mässa även anordnar sex andra mässor runt om i landet. Jag hade chansen att helt kort träffa Stanley Wong, VD för företaget, och höra lite om hur de tänkte runt valet av lokal. När Stanley och hans team funderade på lokal för mässan såg de en stor fördel med att vara inne i City för att besökare enkelt skulle kunna komma förbi och titta in en stund. Stockholmare är tydligen sådana att de gärna bestämmer sig i sista sekund för om de ska gå eller inte och då är det ju bra att vara där många rör sig. Det var ett förhållandevis brett utbud av utställare och fokus låg på destillat, även om det även fanns bl a korv, ost och choklad till försäljning.

Jag var där med mina två vänner E och K och vi började med att prova gin hos Kyrö. De har på bara 3 år lyckats ta 25% av den finska marknaden för gin. Här provade vi två olika gin. Napue och Koskue. Napue är en olagrad gin, art.nr. 87756 på Systembolagets beställningssortiment. Den är smaksatt med björk, älggräs, tranbär och havtorn. Riktigt gott! Vi provade även en gin tonic blandad på Napue med en liten kvist rosmarin och ett par tranbär. Fortfarande riktigt gott, kanske till och med den godaste GT jag druckit.
Koskue är en gin lagrad på små amerikanska ekfat under 6-12 veckor som sedan smakas av med apelsinskal och peppar. Koskue kändes mer som något jag kan tänka mig att sitta och smutta på. Lite rundare i smaken och precis som Napue riktigt god!

Kyrö red Destillat STHLM
Kyrö drink red Destillat STHLM

E och K, kanske framför allt E, var på jakt efter söta likörer vilket jag inte är lika förtjust i. Dock lyckades jag få oss att stanna till hos Hernö på vägen mot likörerna. Hernö gör även de gin och vi provade deras London Dry Gin, art.nr. 86927 i Systembolagets beställningssortiment. Både K och jag tyckte att den hade toner av viol och var generellt mer blommig än de hos Kyrö. Vi provade även Old Tom Gin, art.nr. 30048 på Bolaget. Denna var ännu blommigare än London Dry gin och smakade av peppar och älgört. God, men jag föredrar de mer vilda smakerna hos Kyrö.

Vi hann med att prova en tequila hos Patrón på vägen också. Vi smakade på deras Patrón Piedra som tyvärr bara finns som privatimport. Den smakade lustigt nog så som lätt omogna bananskal kan dofta. Fatkaraktären var tydlig med inslag av vanilj, peppar och citrus. Helt klart något man ska smutta på snarare än att dra i baren med salt och en citronskiva.

Till slut landade vi bland likörerna. Inte riktigt min grej, men E var klart nöjd. Vi kunde inte stanna så jättelänge eftersom vi hade planer för kvällen, men det sista vi gjorde innan vi gick var att prova ett par olika från ett italienskt bolag, Bepi Tosolini Grappa Destillery. Deras Limone (typ limoncello fast mindre söt och med örter), Fragola (likör smaksatt med smultron) och Myrtil (blåbärslikör) var alla tre goda. Jag älskar limoncello när den inte är för söt och den här var en omedelbar favorit. Uppfriskande istället för sockersliskig.

 

Likör red Destillat STHLM

Samtidigt på mässan pågick Diplomático World Tournament, världsmästerskapen i drinkblandning med fokus på rom. Tyvärr hann vi inte förbi där innan vi var tvungna att gå, får bli nästa år.

På det stora hela: en trevlig mässa där utställarna tog sig tid att prata och visa och vi fick chans att prova ett par saker som vi kanske inte hade sprungit på annars.

Egger original annons

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Ulrika

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu