Det har i sommar gått 10 år sedan Coppersmith’s dök upp första gången på Systembolaget 2014. Petri Karhukorpi har sedan dess konstant levererat bra produkter och konstant tagit ett strid med de stora drakarna i Sverige, och deras metoder för att styra och ställa och konkurrera ut de små aktörerna. Här har Mauro skrivit lite mer om det –> Länk om Coppersmith’s
Vi har ställt de vanliga frågorna till honom också
Bryggeriets Namn: Coppersmith’s AB
Bryggeriets hemort: Västerås
Säte: Västerås
Petri Karhukorpi
Vad är anledningen till att ni startade ert bryggeri?
Jag sålde min tidigare verksamhet och ville göra någonting nytt inom drycker
Hur många anställda har ni på ert bryggeri?
7 personer
Vilka typer av öl producerar ni?
Vi producerar allt från traditionellt lager till, ale, IPA, stout, alkoholfritt och även must
Med tiden har vi blivit mera av en lagerbryggeri
Vilken/vilka är era mest populära produkter och på vilken förpackning?
Mosaic lager, en modernlager på 44 cl burk och fat, Westerås lager, Helles på 33 cl falska, 44 cl burk och fat
Båda två finns även som alkoholfri
Hur stor är er årliga produktion?
ca 500.000 liter
Vilka är era huvudsakliga försäljningskanaler?
Systembolaget, Horeca (varav stor del indirekt egna restauranger och hotell)
Vilka är era framtida tillväxtplaner?
Horeca
Gör ni något speciellt som ni tycker gör att ni utmärker er från andra småbryggerier?
Vi arbetar lokalt, köper så nära som möjligt och köper inget kinesiskt. Burk, flaska, etikett, råvara, förpakningsmaterial m.m.
köper vi från Sverige. Har köpt även utrustning, tankar m.m. från Sverige. Detta gör vi för att gynna det lokala/svenskt näringsliv
Vi arbetar även för att förbättra konkurrenssituationen.
Vilka är de största utmaningar ni har i verksamheten?
Att få juridiskt rättvisa på kartellens olaglig verksamhet
Gör ni något för att påverka ert miljö- och klimatavtryck?
Jobbar helatiden med det. Gemensamma transporter med andra företag, vi använder egna stålfat istället för engångsfat etc etc
Öppet för att förmedla något ni vill nå ut med till våra läsare ….
Tillsammans kan vi bygga starkare Sverige. Köp lokalt och tänk två steg till, köper den lokala restaurangen lokala varor eller köper de kyckling från Thailand, mjölk från Tyskland osv. ??
Vi tackar Petri för att han tagit sig tid att svara på våra frågor och önskar honom lycka till med allt.
Jag tror att vi kommer att få se fler bra produkter från bryggeriet och inte hört det sista i Petris strid med de stora svenska byggerierna
/Jonas H
0 Comments