Coppersmith’s: Dags för bryggerijättarna att följa lagar!

by | jan 9, 2024 | 0 comments

I början av januari gjorde jag ett intressant besök hos Coppersmith’s Brewery i Västerås. Under detta möte diskuterade vi passionen för bryggning, de utmaningar som branschen står inför och de värdefulla lärdomar som Coppersmith’s har dragit från sin unika resa. En inblick i bryggeriets värld och branschen stod i fokus under vårt samtal. Jag fick samtala med VD:n Petri Karhukorpi och deras nya säljare Mats Rubin. Jag hann provsmaka en hel del öl och vi hade en trevlig stund. Kan verkligen rekommendera ett bryggeribesök och ett besök av Västerås. Några nya favoriter från Coppersmith’s är deras olika alkoholfria öl samt Mosaic Lager. Men min egna favorit har alltid varit Intermezzo (en magisk kaffestout). 

Branschens hälsotillstånd

Vår dialog fördjupades snabbt i en diskussion om hälsotillståndet för bryggeribranschen, med fokus på nedläggningar av bryggerier och de kommande utmaningarna som sektorn står inför. Vi berörde en bred spektrum av problem, från stigande kostnader och kvalitetsutmaningar till vikten av en differentierad alkoholskatt och pågående utredningar från Konkurrensverket. Det är uppenbart att bryggeribranschen befinner sig i en pressad situation, och om inte betydande åtgärder vidtas, riskerar många aktörer att stå inför svåra tider och eventuella nedläggningar. Det är en angelägenhet som kräver djupare reflektion och gemensamma ansträngningar för att säkra branschens framtid.

En förlikning kommer inte att göra någon verklig skillnad för bryggerisverige. Det här är ett systematiskt problem från de stora bryggerijättarna och en kartelliknande verksamhet. Bryggerisverige kommer inte att överleva om vi inte får en differentierad alkoholskatt och om inte bryggerijättarna följer lagar och regler.” – Petri Karhukorpi, VD och Grundare, Coppersmith’s Brewery.

Konkurrensverkets utredning

Konkurrensverkets utredning visar att Carlsberg och Spendrups har haft konkurrenshämmande avtalskrav gentemot sina kunder. Efter flera klagomål och påtryckningar från bryggerier och myndigheten måste de ändra sina avtalsvillkor. Detta öppnar upp för krogar att diversifiera sitt ölsortiment och köpa från andra mindre bryggerier. Enligt utredningen hade de tidigare kraven från de stora ölproducenterna låst in kunderna, vilket nu förväntas öppna upp för fler små leverantörer och ett bredare utbud på krogarna. De nya avtalen ska börja gälla från den 1 december 2024 och sträcka sig sex år framåt.

Läs mer om utredningen från konkurrensverket

Önskar en ändring av skattesystemet

Sveriges oberoende bryggeriorganisation har länge förespråkat införandet av EU-direktivet om differentierad alkoholskatt, där mindre bryggerier skulle betala lägre skatt. Trots att detta direktiv har implementerats av alla EU-länder utom Spanien och Sverige, ses det som en möjlig räddning för de ekonomiskt utmanade mindre bryggerierna i landet.

Labbet

Bryggeriets laboratorium, som Petri beställde innan bryggverk och tankar, var en nyckelaspekt när Coppersmith’s starta. Petri är stolt över att vara först i Sverige med något som kallas GenDisc, vilket innebär att de separerar och kontrollerar ölets DNA. Många bryggerier investerar i ett laboratorium långt senare, men för att vara 100% säker på produkterna och för konsumentens och företagets skull anser han att det är nödvändigt. Medvetna om att de arbetar med livsmedel, är Coppersmith’s fast beslutna att vara säkra på sina produkter och betraktar detta som en udda, men nödvändig, strategi.

Rocklunda – Coppersmith’s växer

Under det senaste året har Coppersmith’s utökat sin närvaro genom att öppna en egen bar, bli delägare i Rocklunda Restaurang och lansera sommarkonceptet ”Beergarden & BBQ”.Coppersmith’s grundare, Petri Karhukorpi, förvärvade Rocklunda Restaurang & Konferens hösten 2020 på Sveriges största idrottsanläggning. Här hittar du Coppersmith’s Bar, Beergarden, lunch & bistro, kiosk & minibistro, Rocklunda Restaurangen, konferensanläggningar och events. Coppersmith’s Bar, belägen vid hockeyarenan ABB Arena Nord, är en mötesplats för sport och glädje. Rocklunda var det självklara valet, med tanke på att det är Sveriges största idrottsanläggning. 

Mer information finns på rocklunda.com

Hur allt startade

Jag har varit entreprenör största delen av mitt liv. Första företaget startade jag år 1991 som en ung, prisbelönt kock. Jag har alltid velat jobba med de bästa och det har gett resultat. När jag drev och ägde mina konferensanläggningar i Dalarna och Västmanland hade jag kockar, servitriser, receptionister, lokalvårdare, vaktmästare och till och med sjökapten och jungman – alla de var bättre och hade djupare kunskap än jag hade. Det är människorna som skapar företaget och kvaliteten även i min nuvarande bransch. Vi har medarbetare från hela världen, alla med yrkesstolthet och kunskap som få har – Petri Karhukorpi, VD, Grundare

Coppersmith’s historia

Coppersmith’s Brewery har haft en unik resa, även om de inte är det största bryggeriet. De debuterade på Systembolaget sommaren 2014, och redan på hösten vann de nationellt erkännande med Coppersmith’s White IPA.

”En trevlig vit IPA från proffsiga Coppersmith i Västerås. Tydlig citruston och fin beska. Kryddig och fruktig, välbalanserad med en snygg sötma. Riktigt bra!” (SvD, 2 mars 2015)

Året 2016 var en milstolpe med tre vinstövertag på Systembolagets fasta sortiment, inklusive en bemärkelsesvärd seger med glutenfri pilsner.

Under 2017 behövde de expandera på grund av ökad efterfrågan. De förvärvade också Slottskällans Bryggeri i Uppsala och överförde produktionen till Västerås.

2017 markerade öppningen av The Steam Hotel, där de blev en av ölleverantörerna. Deras internationella närvaro stärktes 2018 med lanseringen av deras första importöl, Laitilan Kukko Helles.

År 2018 växte de framför allt på den lokala restaurangscenen, tack vare samarbeten med Aros Congress Center, Plaza Hotel och Västerås Konserthus.

Coppersmith’s har under senaste året utökat sin verksamhet genom att både öppna egen bar, bli delägare i Rocklunda restaurangen och startat upp det härliga sommarkonceptet ”Beergarden & BBQ”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu