Grillade kamben

av | jan 24, 2022 | 0 Kommentarer

HEBA HO! HO! HO!
HEBA HO! HO! HO!
abbaye-annons-2022

Kamben är ju så gott! Det var länge sedan jag grillade kamben så här kommer det iaf ett inlägg om det.

Du behöver:
  • Kamben – tricket här är att få tag i kamben med mycket kött på. Det kan vara klurigt för i Sverige styckar man efter andra regler än USA (där mycket av BBQ-recepten kommer ifrån). Kollar man YouTube på amerikanska BBQ-kanaler så ser man ofta att de har mer kött på benen än vad vi brukar ha här i kyldisken på mataffärerna här hemma. Hur många kamben man vill ha per person är också en smaksak – det är så olika hur mycket man äter, därav ingen uppgift på mängden.
  • En kryddblandning/rubb att krydda kambenen med
  • äppelcidervinäger/äppeljuice att spraya med
  • BBQ-sås
Så här kan man göra:
  1. Först börjar vi med att ta bort membranet som brukar finnas på bensidan av ribsen. Man kan behöva pilla en del med fingrar, naglar mm för att få tag i membranet, men när man väl fått upp en bit så brukar jag pilla in skaftet på en liten tesked. Skaftet är avrundat och lagom stort och således ett ypperligt redskap för att bända loss membranet med. Dra loss så mycket av membranet som det går.
  2. Gnid in revbenen med en kryddblandning – en rubb. Rubben kan man köpa färdig eller blanda själv. En bas av paprikapulver, lökpulver och vitlökspulver kan man utgå ifrån och sedan dra i lite vad man känner för. Proportionerna får du labba dig fram till vad du tycker blir bra. Jag försöker undvika att ha i socker då jag tycker att det bränns lite för lätt annars.
  3. Förbered din grill för indirekt grillmetod. Har du en kolgrill så betyder det att du har kolen åt den ena sidan under grillgallret och köttet på den andra sidan ovanpå grillgallret. Runt 110-120 grader i grillen blir bra. Langa på de rubbade kambenen och lägg på locket.
  4. Efter ca 30-40 minuter kan du spraya med lite äppelcidervinäger eller äppeljuice om du hellre föredrar det.
  5. Efter 1-2h beroende lite på temperatur i kött och i grill och beroende på du vill ha dina kamben, så kan man dra på lite bbqsås. En trevlig färdig sås från affärn tycker jag är Sweet Baby Ray’s produkter. Finns i de flesta matvaruaffärer. Vill man vara lite extra ambitiös kan man koka en egen sås, men då lär man preppa det lite i förväg. Nu hinner vi inte det idag, men nästa gång kanske.
  6. Pensla på och låt gå en stund till. Ta av och slå in i folie för lite vila.
  7. När jag skär upp dom så brukar jag variera lite. Ibland skär jag ett kamben i tre delar, ibland skär jag så det blir många små bitar med ett ben i varje. Servera och njut av egenhändigt hemlagad BBQ.

Till sina kamben kan man servera vad som helst egentligen. Ganska ofta så grillar jag mer saker, t ex kycklingklubbor, som serveras tillsammans med kambenen, lite som en mini-buffé. Då kan man välja lite olika kryddningar på de olika rätterna, man kan välja lite mer vad man vill ha (någon kanske gillar kycklingklubbor mer än kamben). En klassisk coleslaw är ju aldrig fel heller.

 

 

Flankstek med Chili och Salladslök

Slänger med mitt recept på en riktigt god coleslaw också. Vitlöken och fänkålen ger en extra dimension till den annars halvtråkiga coleslaw’en.

Du behöver:
  • vitkål eller blanda upp med lite rödkål också
  • pressad vitlök
  • finskuren fänkål
  • riven morot
  • majonnäs
  • svartpeppar och salt
  • ev dijonsenap
Så här gör jag:
  1. Strimla kålen med en osthyvel. Det blir bäst så tycker jag. Eller ta en mandolin om du har det.
  2. Lägg strimlet på en skärbräda och ta en kavel och kavla vitkålen. Det mörar kålen så den blir extra mjuk och fin.
  3. Blanda kål, pressad vitlök, riven morot och finskuren fänkål i en bunke. 
  4. Blanda i lite majonnäs i bunken. Börja med lite grann och öka på om du vill ha den ”blötare”.
  5. Smaka av med svartpeppar och salt och ev lite dijonsenap om du känner för det.

Där har du en grym coleslaw som går hand i hand med grillat kött, hamburgare, pulled pork eller vad som helst.

Jonas F:

Radio the Mothership, nr 1238, burk 355ml, 8.5%, 29:90
Importör/bryggeri: TOMP Beer Wine & Spirits AB

En god och humlig öl.

Duvel

Jonas H:

Duvel, Nr 1654  330 ml  8,5 %  27:90
Importör/Bryggeri: Galatea
Detta är ju gris vi ska äta. Till gris är en belgisk ljus ale bland det godaste man kan ta tycker jag. Mitt minne återvänder till ett all you can eat rib place i Belgien där de intogs med en Duvel så varför inte köra det igen. Är en riktig hit – prova ska ni se.

Taras Boulba

Mauro:

A moment of clarity, nr 31715, 330 ml, 4,7%, 24:90
Importör/bryggeri: Beerbliotek

Till grillat så älskar jag en lättdrucken öl med fruktig humlesmak. Gärna något man kan dricka snabbt.

Früh Kölsch

Ulrik:

Stand by me, dubbel, Nr 35888, Flaska 330 ml,  7,2%, 27:90
Importör/bryggeri: Leufstabruk bryggeri

En härligt bärnstensfärgad belgisk dubbel från Leufstabruk bryggeri att skölja ner BBQ’n med. Gott! 

HEBA HO! HO! HO!

OM oss

Skrivet av Ulrik

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan. Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu