Midsommar är i antågande och i vanlig ordning så blir det sill och potäter och en liten pruttare kanske. Det är så typiskt svenskt ändå – midsommarfirande med naturen in på kroppen i form av en blomkrans i håret, ev lite barr också efter man har skenat omkring efter sju sorters blommor. Sedan några år tillbaka är det midsommarfirande i Dalarna som gäller för den här familjen. Väldigt traditionsbundet med midsommarstång, dans och leende människor. Mycket trevligt.
Något som också är mycket trevligt är en matjesillstårta så här kommer ett recept på det.
Du behöver:
Till botten:
- 200 gram mörk kavring
- 75 gram smör
Fyllning:
- 3 st gelatinblad
- 1 st burk matjessillfilëer, ca 200 gram
- 1 st rödlök
- 1 st burk kvarg, ca 250 gram
- 1 st burk gräddfil, ca 3 dl
- 0.5 tsk svartpeppar
- 3 msk sillspad
- 0.5 dl färsk dill
Garnering:
- 0.5 dl finskuren färsk gräslök
- 0.5 dl finhackad rödlök
- finrivet citronskal
Gör så här:
Tips från coachen:
- om du använder dig av hemodlad gräslök – använd då inte stjälkarna med blommor på då de är lite hårdare och träigare.
- jag gillar dill och rödlök så jag drog i mycket mer dill än vad som står i receptet. Gör det du också. Rödlöken kanske man kan dra ner på, iaf på garneringen då den lätt tar över annars.
Att dricka till:
Jag gillar en välbryggd svensk lager, t ex Nils Oscar ”God Lager”. Mycket bra.
Kreatör av receptet är Arla
0 Comments