Cornish pasties

Cornish pasties with beer gravy

by | apr 25, 2024 | 0 comments

Idag ska vi testa att laga ”Cornish pasties with beer gravy” – en rätt som är ursprungligen från Cornwall i södra England. Ljuvliga små pajer/piroger som fått sitt innehåll skyddat. Cornish pasties tilldelades en SUB (Skyddad ursprungsbeteckning) och PDI (Skyddad geografisk beteckning) 2011, vilket betyder att kallas ’Cornish pasties’, måste de uppfylla de specifika krav såsom:

  • Pirogerna måste tillverkas i Cornwall.
  • Den förseglade kanten på pirogerna måste vara igennypta på traditionellt sätt.
  • Alla ingredienser måste gå in råa i pirogen innan de bakas i ugnen.
  • Pirogerna får endast innehålla nötkött, kålrot, potatis, lök och salt & peppar. 

Rätten är perfekt för vårens små utflykter eller som enklare mat när man är ute och påtar i trädgården.

Du behöver följande:
Till pasties:
  • 500 gr mördeg (finns färdig i kyldisken på affärn)
  • 200 gr valfri nötdetalj, t ex flankstek, tärnat
  • 150 gr potatis, tärnad
  • 150 gr kålrot, tärnad
  • 1 st gul lök, skalad och tärnad
  • 1 st ägg, vispat med en skvätt mjölk (till att glasera)
  • malen svartpeppar
  • malet salt
  • vanligt mjöl (för att pudra med)
Till beer gravy:
  •  2 st gula lökar, skalade och skivade
  • 1 st vitlöksklyfta, skalad och mosad
  • 4 dl köttbuljong
  • 2 dl engelsk ale, t ex Ruby Mild som jag tycker passar bra till och finns på Systembolaget. 
  • bladen från 1 st kvist av färsk timjan
  • 1 st nypa socker
  • 50 gr smör
  • 1 msk mjöl
  • salt
  • svartpeppar

Så här gjorde jag:

  1. Förvärm ugnen till 200°C.
  2. Blanda ihop köttet och grönsakerna i en skål och krydda frikostigt speciellt med peppar. Fyllningen ska vara rå och tillagas i pirogen/pajen när de gräddas i ugnen.
  3. Kavla ut mördegen till en platta på ca 5 mm tjocklek och skär ut cirklar – endera två större eller fyra st mindre cirklar.
  4. Fördela ut fyllningen över ena halvan på mördegscirklarna. Lämna en kant för att försluta runt om. Toppa varje fyllningshög med en klick smör.
  5. Pensla på lite av ägget och vik sedan över den fria halvan av mördegen för att täcka fyllningen. Nyp ihop kanten runt om för att försluta pirogen runt om. Peta ett litet hål högst upp med en sticka.
  6. Förflytta pajen till en papprad bakplåt, pensla på ägg och tillaga i ugnen i ca 30-35 minuter tills den blivit gyllenbrun.
  7. För själva öl-såsen – smält smöret i en kastrull och addera den skivade löken. Tillaga löken försiktigt (på svag värme) till gyllene. Detta kan ta 30 minuter eller mer. Addera vitlöken strax innan löken är klar.
  8. Addera mjölet och rör ordentligt så det inte klumpar sig.
  9. Addera buljong, timjan, ale och socker. Koka upp. Koka en stund så att såsen reduceras ner lite och tjockar på sig. Smaka av med salt och peppar.

Servera de små pajerna varma med den fina såsen. Resten av ölet i ett glas, skål!

Föredrar man öl från Cornwall så kan man läsa mer om det här: öl från Cornwall 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Ulrik

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan. Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
Pilsner.nu