Ale i belgisk stil – Belgisk ljus ale

av | dec 1, 2020 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022

Belgisk ljus ale

Belgisk ljus ale har tydlig smak av jäsningen

Här samlar vi all ljus ale i belgisk stil, vilka benämns som blonde, och som inte passar in på någon av de övriga belgiska ölstilarna.

I Belgien finns det lika många ölstilar som ölmärken sägs det. Har de verkligen ingenting gemensamt? Visst har de det. I belgisk ale får ofta jästen ta en stor plats i ölets doft och smak. Jäsningen sker ofta i högre temperatur än i andra länder och de jäststammar man använder sig av ger mer fruktiga smaker än exempelvis engelsk ale. Belgiska bryggerier tvekar heller inte att inkludera kryddor i ölet: pomeransskal, koriander, ingefära, kanel, kardemumma och kandisocker, exempelvis. Alkoholhalten är sällan under 6 %.

Belgisk ljus ale är ofta kryddig med inslag av aprikos, pomerans och honung. En viss sötma är vanlig och beskan är ofta måttlig. Humlearomen är sällan framträdande utan det är malten och framförallt jästen som sätter störst avtryck i doft och smak.

Klosteröl och trappistöl är två andra begrepp som vi förknippar med belgisk öl. Det är dock inga stilar. Klosteröl är en ganska slarvig benämning då ölet inte behöver bryggas av ett kloster utan kan likaväl bryggas av ett kommersiellt bryggeri, men som kanske använder namnet på en gammal klosterruin för sin klosteröl. Trappistöl är delvis unikt för Belgien, som har sex av världens 14 ölproducerande trappistkloster. 

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Brooklyn Lager 1

Mauro:
Brooklyn Local 1, 1630, 9 %. Jag gillar den här. Det är en mycket bra version av en belgisk ljus ale som fungerar utmärkt till mat men också som en sällskapsdryck. Klarar att lagras och vinner på det.

Brouwerij Bosteels Tripel Karmeliet

Jonas F:
Brouwerij Bosteels, Tripel Karmeliet, 71418, 8,4 %. Bryggd med havre, vete och korn. Smakrik utan att gå överstyr och är en av mina absoluta favoriter.

Tripel Karmeliet

Jonas H:
Ahhh vilken pina att bara få skriva en ljus belgisk öl. Har vänt och vridit på det och försökt komma på vilken jag ska välja. Det slutade med att jag bestämde mig för att ta en som jag gillar att dricka som den är, gillar att ha till mat och som jag tycker är bra. Det kan vara så ibland att en öl man gillar kanske inte är den bästa alltid och att den är perfekt att bara dricka men inte till mat etc. 
men vill ändå berätta hur jag tänker och tycker.  Så den ölen jag tycker om att dricka som den är blir Chouffe, till mat är det Duvel men den som är kungen till allt är Tripel Karmeliet nr 71500, på Storflaska

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu