Tipopils, Birrificio Italiano och italiensk pilsner

by | apr 28, 2023 | 1 comment

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

När det kommer till öl finns det många olika stilar och smaker att välja mellan. En stil som har blivit populär de senaste åren är den italienska pilsnern. Denna lätta och uppfriskande öl är perfekt för varmt väder och passar bra till en mängd olika livsmedel. En av de mest populära italienska pilsnarna på marknaden är Tipopils, bryggd av Birrificio Italiano. I det här blogginlägget kommer vi att utforska historien om Tipopils, historien om Birrificio Italiano och de unika egenskaperna hos italiensk pilsner. Jag fick möjlighet att intervjua Agostino Arioli som tog sig tid på sin semester att berätta om sin öl och sin historia. 

Birrificio Italiano

Birrificio Italiano är ett litet hantverksbryggeri beläget i Lombardiet, Italien. Företaget grundades 1996 av Agostino Arioli, en passionerad ölentusiast som ville ta med högkvalitativ hantverksöl till Italien. Han var hembryggare men hade en vän som var utbildad bryggmästare i Tyskland. Hans vän lärde honom hur man brygger storskaligt. Bryggeriet ligger i en liten by som heter Lurago Marinone och producerar en mängd olika ölstilar, inklusive IPA, stouts och naturligtvis pilsner.

Tipopils

Tipopils är Birrificio Italianos flaggskeppsöl och en av de mest populära italienska pilsnarna på marknaden. Den var grunden och den första exemplet på en italiensk pilsner. Ölet är bryggt med traditionella tyska metoder, men som torrhumlas, vilket ger den en unik smakprofil. Namnet Tipopils beror just på att den när typ en pilsner. Inte riktigt men ungefär. Humlen är tysk ädelhumle. När den skapades så var tanken att göra en Jever-liknande öl men med mer balanserad beska. Den har en ljus gyllene färg, med ett fluffigt vitt huvud och en skarp, ren smak. Tipopils har en något högre alkoholhalt än de flesta pilsner, kommer in på 5,2% ABV, vilket ger den lite kick. Just nu finns den tillfälligt på Systembolaget. Den släpps en gång per år. Tipopils firar sitt 27e år och Agostino berättade om hur han sågs som märklig som ville besöka humleodlingarna i Tyskland och välja ut den bästa humlen. Idag gör många bryggerier det men han var tidig med att just vilja framhäva humlens egenskaper i en lager. 

– Ingen torrhumlade någon lager på den tiden. Förmodligen i USA torrhoppade de redan något? Jag vet inte, ärligt talat. Men inte i Tyskland och inte lager i Europa, helt klart, säger Agostino 

Ariolis idé att prova att torrhumla en pilsner kom inte alls från lagervärlden. Det kom från brittisk ale.

– Jag tog min idé från den engelska öltraditionen eftersom de brukade torrhumla deras cask ale. Jag såg det här i England, och jag tänkte bara, Wow, jag skulle kunna göra det i mina öl eftersom jag älskar humle.

Tillfälligt sortiment

Tipopils på systembolaget

Tillverkad i Italien, Flaska, 750 ml, 5,2 % vol. Nr 12317, 74:90

Nyanserad, maltig, något humlearomatisk smak med inslag av ljust bröd, tallkåda, honung, citrus och örter. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, till rätter av fisk, till vegetariska rätter eller till en buffé.

Ökad popularitet

Vi ser idag att flera svenska bryggerier försöker skapa deras olika versioner av italiensk pilsner. Allt från Stockholm Brewing och deras italopils till Svartbergets Roma. En anledning till tillväxten av italiensk pilsner är samarbeten med internationella bryggerier. Många bryggerier runt om i världen har insett potentialen i detta öl och har samarbetat med italienska bryggare för att skapa sin egen version av italiensk pilsner. Detta har bidragit till att sprida populariteten av detta öl utanför Italiens gränser och har introducerat det för ölentusiaster runt om i världen. Stilen är otroligt populär i USA idag. Slutligen har det varit en ökande efterfrågan på hantverksmässig italiensk pilsner de senaste åren. Hantverksöl har blivit alltmer populärt, och många människor letar efter unika och intressanta ölsorter att prova. Italiensk pilsner erbjuder ett lätt och uppfriskande alternativ som är perfekt för dem som letar efter något annorlunda. Lättdrucket men samtidigt humligt men inte för beskt. Denna efterfrågan har lett till en ökning av antalet hantverksbryggerier i Italien som producerar italiensk pilsner.

Italiensk pilsner

Italiensk pilsner är en relativt ny ölstil, men den har snabbt blivit populär tack vare öl som Tipopils. Stilen liknar traditionella tyska pilsner, men med några anmärkningsvärda skillnader. Italienska pilsner är oftast torrhumlade, vilket ger ölet en unik smakprofil. De är också generellt lite starkare än traditionella pilsner, med högre alkoholhalt.

Avslutningsvis

Om du vill prova något nytt och uppfriskande är italiensk pilsner ett utmärkt val. Birrificio Italiano’s Tipopils är ett fantastiskt exempel på denna ölstil, med sin unika blandning av italienska balans och traditionella bryggningsmetoder. Oavsett om du njuter av den en varm sommardag eller kombinerar den med din italienska favoriträtt, kommer Tipopils säkert att imponera. Så nästa gång du är på humör för en kall, uppfriskande öl, ge Tipopils ett försök och upptäck den unika smaken av italiensk pilsner.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

1 Comment

  1. Hantverksbira

    Finns en grym italiens pilsner i folkölsformat också. Baggio Pils 3,5% från Fermenterarna. Helt gudomligt god!

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu