brugge

Vill du åka till Belgien?

by | mar 11, 2021 | 2 comments

Vill du åka till Belgien? Det vill jag också. Men den där jämrans pandemin ställer till det. Nåväl, jag har en annan lösning! Instant Belgium Nirvana is just around the corner.
Belgien är ett fantastiskt öl-land. Jag skulle kunna säga att det är det absolut bästa öl-landet och därmed basta. Varför då? Jo, det finns en sån otrolig bredd på de olika ölstilarna som jag inte sett någon annanstans. Gillar du öl? Har du inte varit i Belgien? Åk dit isåfall, du lär inte ångra dig.

Ost och senap

Men hur gör vi nu då för att komma till Belgien sådär huxflux?

Enkelt.
Du behöver: 
En flaska mörk, stark, belgisk ale. Förslagsvis St Bernardus, Gouden Carolus Cuvée van de Keizer, Rochefort 10 eller liknande.
Lite ost, t ex Gouda, skuren i kuber
Dijonsenap, här tog jag det jag hade hemma, Kung Markattas ekologiska dijon.
Sellerisalt – nu blir det knepigt. Jag har inte hittat sellerisalt i nån butik, utan fick ett tips om att man kan köpa sellerisalt på nätet, t ex här – https://www.kryddlandet.se/kryddor/sellerisalt/
Häll upp lite öl i ett glas. Smaka på det och känn fylligheten fylla munhålan. De högre alkoholerna spelar med gomseglet och värmer upp bröstkorgen när ölet rinner ner i magen.

Ta sedan och upprepa det där med lite ost som är doppat i senapen och rullat i sellerisaltet.
Känn hur smakerna från osten, saltet, senapen och ölet gifter sig i munhålan. Slut ögonen.
Now is where the magic happens!

Öppna ögonen och se dig omkring. Helt plötsligt sitter vi vid det där rangliga träbordet på a la Mort Subite. Fullt, vi hamnade visst i lunchrusningen. Inga virus, alla är glada och lätt rosiga om kinderna. Folk mofflar i sig omelett och gott öl. Nån sitter precis som vi med en ostbricka och avnjuter en St Bernardus. Vi tittar på varandra, ler och tar en klunk till och låter Belgien omsluta oss.

/Ulrik

Gouden Carolus Imperial dark

Ulrik:

Gouden Carolus Imperial dark , nr 11132,  750 ml, 11% , 125:-
Importör: Galatea AB 
Detta är en av mina första riktigt stora öl-kärlekar, så den tar vi rakt av. Ja jag vet, stor flaska och stark öl – men då får du chansen att dela med någon du tycker om extra mycket!

 

St Bernardus Abt 12

Jonas H:

St Bernardus Abt 12 Nr 89313 330 ml 10 % 32:90
Import : Brewery International Sweden AB
För mig är dessa minnen förknippade med St Bernardus 12. Faktiskt så reser sig håret på armarna nu när jag tänker på det och längtar efter det. Fast för mig är det förknippat med baren Le Trappist vid tunnelbanestationen Porte de Namur i Brussel. Annars är det samma minnen som för Ulrik.

Brouwerij Van Steenberge Gulden Draak

Jonas F:

Brouwerij Van Steenberge Gulden Draak, nr 71519  330 ml, 10,5%, 39:90:-
Importör: Wicked Wine

Detta är en stark och smakrik belgare, inte fullt så mörk som förslagen ovan, men den fungerar den med. Den balanserar hårfint på att vara spritig och har en stor och fin smak som är värt att utforska lite innan man börjar kombinera den med ost, senap och annat.

Inglorious Quad

Mauro:

Inglorious Quad, Nr 1014,  330 ml, 10,3 %, 34:90
Importör: Concealed Wines AB

Underbar öl till ost. Härliga smaker av torkad frukt, kaffe och choklad. En lång och djup smak som sitter länge och kommer vara helt underbar till den belgiska känslan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Ulrik

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan. Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

Kommentarer

2 Comments

 1. David

  Tack. Den artikeln värmde långt in i själen!
  Jag följer er slaviskt men detta får ses som lök på laxen.

  Reply
 2. Magnus W

  Sellerisalt finns på ICA Torgkassen i Kvarnen vid Vaksala torg.

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu