Upptäck ett av Tysklands bästa bryggerier: Brauhaus Riegele

by | feb 21, 2024 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Brauhaus Riegele har en lång och anrik historia som sträcker sig tillbaka till 1386. Under februari så fick jag besöka bryggeriet tillsammans med importören och några inbjudna. Jag har länge hyllat bryggeriet för deras traditionella och deras mer nyskapande öl som håller en otroligt jämn och hög kvalitet. Ett av världens bästa bryggerier enligt mig.Riegele är ett av de mest prisbelönta bryggerierna i Europa, med massvis av prestigefyllda bryggeriutmärkelser i Tyskland, Europa och globalt. Bryggeriet är definitivt värt ett besök. För alla som inte kan resa till Bayern själva så rekommenderar jag att bjuda hem Bayern till dig genom Riegele. Finns att beställa på Systembolaget.

Den Gyllene Hästen

Brauhaus Riegele är ett familjeägt företag som ligger i Augsburg. De etablerades år 1884, när Sebastian Riegele den äldre köpte ett bryggeri som hette ”Zum Goldenen Roß” (Det Gyllene Hästen) som hade anor från 1386. År 1911 byggdes en ny produktionsanläggning utanför staden tillsammans med det så kallade ”Riegelehaus” vid Königsplatz i Augsburg.

Tysklands Brauhaus Riegele har äran att vara ett av världens äldsta företag med sina rötter från år 1386. Med sina 638 år är dess bryggeritradition äldre än Reinheitsgebot, som firar sitt 510-årsjubileum snart.

Riegeles långvariga arv har fortsatt in i 2000-talet. 2017 vann det en av Europas största och mest prestigefyllda blindprovningar, utnämndes till årets tyska bryggeri 2017, 2018 och 2019 från Tysklands federala jordbruks- och livsmedelsministerium. Denna erkännande är resultatet av bryggeriets hängivenhet till både traditionella bayerska och icke-traditionella öl, vilket länge har varit en stridsfråga i Bayern. Brauhaus Riegele var det första bryggeri som vinner titeln ”Årets tyska bryggeri” tre år i rad.

Sebastian Priller-Riegele

Sebastian Priller-Riegele är den 28:e generationens bryggare, världskänd ölsommelier och internationell öldomare vid rodret för Riegele, och en uttalad förespråkare för att förena tradition med modernitet.

Frank S. Müller

Deras bryggmästare Frank höll en fenomenal rundvandring helt på svenska. Hans fru är svenska och han har bryggt i Sverige. Han har varit i 40 år i ölbranschen, fått sin utbildning och erfarenhet både från Krombach och Weihenstephan. Han har arbetat på flera olika bryggerier, inklusive Eichbaum-bryggeriet i Mannheim, Herrenhausen-bryggeriet i Hannover och Krönleins Bryggeri i Halmstad under en period. Under de senaste nästan 20 åren har han innehaft positionen som bryggmästare med ansvar för Riegele. Müller har varit den första bryggmästaren och tekniska direktören på Brauhaus Riegele i Augsburg sedan 2004. Bryggmästare har alltid varit hans drömyrke; han började brygga vid tolv års ålder. ”Jag experimenterade redan då med olika organismer, upp till spontan okontrollerad jäsning.”
Idag betraktas Müller som ”jäst-påven”; han odlar över 200 (!) olika jäststammar i sitt laboratorium. Hans öl har massvis av utmärkelser.

Utmärkelser och Prestationer

Under åren har Brauhaus Riegele erhållit flera utmärkelser för sina ölsorter och bidrag till bryggerivärlden. Deras engagemang för kvalitet och innovation har gjort dem välkända både inom Tyskland och internationellt.

Bryggeriets verksamhet

Brauhaus Riegele är känt för sin kombination av tradition och innovation. Bryggeriet har moderna produktionsanläggningar, men samtidigt värnar de om de klassiska bryggmetoderna och använder högkvalitativa råvaror för att skapa sina ölsorter. Riegele-familjen har också satsat på att skapa en gastropub-liknande atmosfär vid bryggeriet, där besökare kan njuta av öl i kombination med högkvalitativ mat. Restaurangen är otroligt populär och ofta fullsatt. Det var helt full när vi kom på torsdagkvällen. På fredagar så öppnas självrunna ölfat som kostar 3 euro per 50cl.

Innovation och hållbarhet

Brauhaus Riegele har varit framstående inom innovation och hållbarhet inom ölindustrin. De har investerat i moderna bryggningsmetoder och teknik för att upprätthålla hög kvalitet och effektivitet. Samtidigt har de fokuserat på hållbarhetsinitiativ för att minska sin miljöpåverkan och främja socialt ansvarstagande.

Magnus – exklusiv öl på högsta nivå

Under flera års tid har Riegele Biermanufaktur kontinuerligt överraskat och förtjusat ölälskare med sina spännande och kreativa årgångsöl i den välrenommerade Magnus-serien. Många är fatlagrade med olika sorters fat eller speciella ingredienser. Allt från körsbärs och choklad till rieslingfat. Vi fick förmånen att prova oss igenom olika årgångar från 2015 till idag. Jag blev faktiskt lite tårögd över nivån av öl.

Ölsortiment

Brauhaus Riegele erbjuder en mångsidig portfölj av ölsorter, från traditionella tyska lagers till moderna IPA, som täcker olika stilar och smaker. Deras öl är kända för att vara balanserade och smakrika, och de strävar efter att erbjuda något för alla ölälskare. Flera av deras ölsorter finns tillgängliga på Systembolaget. De särskiljer sina sortiment genom att kalla dem traditionsöl och bryggerispecialiteter. Några av deras mest kända ölsorter inkluderar:

 

 

 

Augsburger Herrenpils (4,7%): En utmärkt tyskt Pils. Knaprig, ren, med en idealisk humlebeska som ger perfekt balans och struktur till denna internationellt firade Pilsner.

Bayerisch Ale 2 (5%, 35,30 kr): Vad får du när du kombinerar amerikanskt kunnande med tysk bryggkonst? Ett mästerverk, det är helt klart! För den andra upplagan av sin Bavarian Ale har bryggarna på Riegele BierManufaktur tagit med sig riktiga legender: de amerikanska hantverksölpionjärerna från det världsberömda bryggeriet Sierra Nevada . Ett fantastiskt bryggsamarbete! Resultatet av deras gemensamma ansträngningar är en öl som med rätta kan beskrivas som en arombomb.Riegele Bayerish Ale2 | Systembolaget 

Commerzienrat Privat: En traditionell tysk helles (ljus) lager med en maltig och lätt humlearom. Min absoluta favorit under besöket. Aldrig druckit så god helles. Tyvärr finns den inte än på Systembolaget. Den dracks som självrunnen. 

Riegele Alte Weisse (5%, 29,40 kr): Det är en variant av den klassiska tyska stilen weissbier. ”Alte Weisse” betyder ”gammalt veteöl” på tyska. Den är ofta beskriven som en äldre, mer traditionell version av veteöl, med en rik och fyllig smakprofil. Riegele Alte Weisse kan ha inslag av banan, kryddor och jäst, med en balanserad sötma och en krämig kropp. Det är en öl som uppskattas av dem som gillar tyska ölstilar och som söker efter en mer autentisk och karakteristisk smakupplevelse. Brauerei Riegele Alte Weisse | Systembolaget

Simco 3 (5%, 35,50 kr): En modern IPA som framhäver humlesorten Simcoe med sina fruktiga och citrusartade smaker. En ren, tydlig och välgjord IPA med en krispig tysk maltkropp. Brauerei Riegele Simcoe3 | Systembolaget

Riegele Aechtes Dunkel (4,9%, 29,40 kr): En tysk dunkel. En mörk lager med rik maltprofil som inkluderar smaker av karamell, nötter och rostade toner. Det är en något sötare öl med en fyllig kropp och en aning av bitterhet i avslutningen. https://www.systembolaget.se/produkt/ol/brauerei-s-riegele-8825401/ 

Riegele Kellerbier (5%, 29,40 kr): Bryggd enligt den århundradesgamla bayerska traditionen, är denna ofiltrerade, opastöriserade Kellerbier ”Källaröl” formad av temperatur och tid. Allt börjar med Riegeles speciella alejäst, som harmoniserar med lokalt odlade bayerska humle och tre Jura-malter. Sedan kall-lagras ölet i 30-40 dagar, djupt nere i Riegeles källare. Resultatet är en vitaminrik, levande jästklassiker som har belönats med internationella priser och guldmedaljer. Brauerei S.Riegele Kellerbeir | Systembolaget

Riegele Robustus 6 (5%, 35,30 kr): En klassisk porter som ger en rik och fyllig smakprofil med toner av rostade malt, karamell och mörk choklad. Dess djupa smaker kompletteras av en behaglig sötma och en välbalanserad bitterhet. Brauerei S.Riegele Robustus 6 | Systembolaget

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu