Uppsala Beer & Whisky 2018

by | mar 7, 2018 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Uppsala Beer & Whisky Festival

2018 och festivalens fjärde år. Ett viktigt år då man allt tydligare bör kunna se om festivalen är här för att stanna eller om den mer är en tillfällig fluga på ölmässoväggen. Efter att ha besökt mässan kan jag konstatera att den definitivt är här för att stanna. Föregående års succéer och årets visar att det här är någonting som uppskattas av Uppsala. Det blir bättre för varje år. Både utställarna och besökarna blir nöjdare för varje tillfälle mässan anordnas. Detta kan jag slå fast efter helt vetenskapligt säkerställd undersökning i form av rundfrågning under helgen bland glada deltagare med mer eller mindre runda fötter.

Här kommer lite tankar och recensioner från 2018 års festival.

 

 

Under mässan två dagar hann jag prata med både besökare och utställare. Flera av utställarna är samma som förra året men vissa har tillkommit samtidigt som vissa har försvunnit. Pilsner.nu jobbade, liksom förra året, tillsammans med WhiskyABC för att livesända från mässan och tipsa allmänheten om spännande händelser i Fyrishovshallen.
Förutom ölstånd bjöd mässan på många andra typer av delikatesser. Cigarrer, oliver. och ost fanns bland annat att smaka på. Jag har också upplevt är att blivit fler starkspritutställare på mässan, och då menar jag inte whisky utan shots. Hot shots, fernet, jäger och allt möjligt. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. Eller jag vet vad jag tycker men är inte sugen på att säga det rakt ut.  Whiskyutbudet har lyckligtvis också ökat och det uppskattar både jag och besökarna.

 

Uppsala Beer & Whisky Festival

Bland ölen på mässan så fanns det både riktigt stora välkända namn  och mindre producenter. En riktigt bra variation. Bland dom mindre svenska utställarna fanns det några riktiga guldkorn; Sahlins brygghus (härlig triple och ölsorbet på samma öl), Hopsie daisy brewing company (fantasisk välhumlad öl som var riktigt fräck), Sälens Fjällbryggeri (fin barley wine som gjorts tillsammans med Box whisky), Jackdaw brewery (oslagbar blåbärssuris) och West Coast bryggeri (variationen är helgalen och samtidigt superhög kvalitet).

 

Bland dom utländska ölsorterna så kunde man också hitta mycket roligheter. Wicked Wine, Brill & Co, Constant Companion och Bier & co stod för några av läckerheterna. Hos Wicked wine så fanns möjligheten att testa den superpopulära CBS (Canadian Breakfast Stout) från Founders. Den tog snabbt slut på systembolaget. En riktig godbit enligt mig med balans mellan sötman från lönnsirapen och bitterheten från kaffet. Man kunde också upptäcka fina toner av vanilj, körsbär och choklad. Även Clown Shoes bjöd på lite spännande öl och jag kan tipsa er om att hålla ögonen på dem framöver. Hos Brill & Co fanns både svenska ölsorter (t.ex. Brekeriet och Omnipollo) och utländska bryggerier att testa. Mikkeller Spontanpassionfruit var en riktig syrlig fruktbomb som gav en härlig tropisk ton till det syrliga. Den släpps den 2 mars bland småpartier. Hos Bier & Co så fick jag chansen att prata länge och väl med utställaren Zoi som gav mig massa inspiration gällande öl. Det var kul att testa lite spännande öl från Thornbridge samt Rouge. Båda har en stor variation bland sin öl och jag hoppas att få se mer av dessa på systembolaget. Hos Constant Companion testades en blandad kompott men det blev mycket belgiskt och syrligt från Hanssens Artisanaal och Alvinne. Mums!

 

Uppsala Beer & Whisky Festival

Min samlade upplevelse av mässan att den ständigt blir bättre. Det märks att man arbetat med de barnsjukdomar som lätt slår till när man testar något nytt. Publiktrycket var jämnare fördelat mellan dagarna även om det fortfarande finns plats för fler på fredagsmässan. Att det var lite färre folk gjorde dock att det fanns möjlighet att prata mer med utställarna, vilket jag uppskattar. Totalt sett blir det alltså allt bättre och uppsalaborna har fått en riktigt bra ölmässa att besöka på hemmaplan. Gott så och utvecklande också.

 

Liveshowerna som sändes på Facebook med WhiskyABC och Ölpodden är inte bara lärorika utan även mycket underhållande. Jag kan rekommendera er att kika på dessa på Uppsala Beer & Whiskys facebooksida. Det passade jag på att göra under söndagen när jag var lite trött. Det var allt för denna gång. Jag hoppas att ni njöt av mässan och att vi ses nästa år.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu