Uppsala Beer och Whisky 2019

by | apr 1, 2019 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

I år blev min närvaro på mässan lite mindre än tidigare, men den innebar helt nya erfarenheter.
Jag fick möjligheten att vara domare i mässans öltävling vilket var mycket roligt och spännande.

Först, en överblick av mässan i stort. Mässan var sig lik från tidigare år och var lika bra som vanligt. Det är alltid kul med en ölmässa i Uppsala och det blir fler besökare för varje år. Däremot så känns det som det är samma utställare varje gång, vilket är lite tråkigt. Det dyker upp fler och fler ölmässor i Sverige och jag tror fler bryggerier får prioritera vilka mässor de kan närvara på. Jag hoppas att vi kan se lite nyheter framöver på mässan. Generellt sett så är dock nivån väldigt hög.

 

En av mässans höjdpunkter var Lännabruk som hade med sig både öl och vin. De började med att producera vin med druvor som plockas i Grekland och förädlas i Länna. Med tiden så har de växt och också börjat arbeta med öl. Jag smakade några av deras öl och något som stack ut var deras två sura projekt, gjorda på hallon och körsbär. Både har fått ligga på ekfat och jag tycker att detta verkligen lyfte smaken i bären. Tydlig smak och elegant syra. Tips, håll ögonen på Lännabruk framöver!

 

Domarjuryn bestod av sju personer som leddes av Jessica Heidrich. Det var kul att få prata med Jessica och få höra om hur hon tänker kring öl och öltester. Hon har nyligen köpt Waxholms Bryggeri och även startat ett till bryggeri, Hop Notch. Jag ser fram emot att få besöka samt att få testa allt kul som kommer därifrån.

Att döma öl låter kanske kul initialt, men sen inser man vad det egentligen innebär. Efter provningen av 189 öl instängd i ett rum i minst sex timmar var jag rätt slut. Den totala provtiden blev tillslut åtta timmar och utan Jessicas solklara ledarskap så hade vi suttit där många timmar till. Mässans personal fick jobba hårt för att hålla vårt tempo och se till att vi fick all dryck i rätt ordning.

 

Några observationer från inskickade bidrag var att trenden med stout och syrligt fortfarande håller i sig. Bland bidragen var också öl med frukt vanligt. Årets frukt utifrån de testade bidragen var passionsfrukt. Som numer två och tre bland vanligaste ölfrukter kom mango och ananas. Något jag tyckte var roligt var att det händer en hel del bland lagerdryck och lågalkoholöl. Vi fick prova mycket bra lager och öl under 3,5 %. En tråkig spaning är att det inte händer så mycket i mörk/mellanmörk lager-sektionen, som jag tycker är en fantastisk genre som är underskattad.

 

Här kommer listan på årets vinnare på Uppsala Beer & Whisky, håll tillgodo!

Veteöl – Oppigårds Bryggeri – Weissbier
Öl upp till 3,5%: Alskute Farm & Brewery – Pale Ale
Lager, mörk och mellanmörk: Bryggeriet Ångkvarn – Dunkel
Lager, traditionell: Remmarlöv Gårdsbryggeri – The Haus Pils
Lager, modern: The Pine Ridge Brewery – Hoppy Lager
Sessionöl upp till 4,9%: Sälens Fjällbryggeri – Session IPA
Belgisk öl: Remmarlöv Gårdsbryggeri – Lomond
Ale, traditionell: Odd Island Brewing – Citrauvin
Ale, modern: Bryggeriet Ångkvarn – American Brown Ale
IPA, traditionell: Stjernsunds Bryggeri – Polhem
IPA, modern: Göteborgs Nya Bryggeri – ’Merica
Porter och Stout: BRLO – BRLO Porter
Imperial Porter & Imperial Stout: Poppels – Swedish Fika Biscotti Break
Övrig Special Öl: Danderyds Bryggeri – Viola

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu