Hyllie Bryggeri Header

Svenska Hantverksöl – Hyllie Bryggeri

by | apr 15, 2024 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Malmö är en ort som har ett antal bra bryggerier, där vi redan haft med några i vår serie Svenska Hantverksöl. Vi fortsätter idag med Hyllie Bryggeri som med ett antal bra produkter står för hög jämn kvalitet  i mina ögon. I mina ögon har vi en av Sveriges bättre Västkust IPA i deras i HyllIPA. Har aldrig haft möjligheten att besöka dem. men hoppas kunna göra det i en snar framtid. Fram tills dess får jag ,och ni, nöja oss med svaret på de vanliga frågorna vi ställer. 

Bryggeriets Namn: Hyllie Bryggeri
Bryggeriets hemort: Malmö
Säte: Malmö

Erik Frithiof

Vad är anledningen till att ni startade ert bryggeri?
Vi har egentligen två ”startår”. Michael Nathhorst startade Hyllie Bryggeri 2015 i sitt garage i Vintrie utanför Malmö för att han var en hembryggande ölnörd som ville sprida sin öl och drev bryggeriet på hobbynivå i 4-5 år innan jag(Erik Frithiof) kom in och började ställa till oreda. Vårt andra startår är 2020 då vi kommersialiserade företaget på riktigt, började bygga nytt bryggeri och tog första klivet mot där vi är i dag; ett av Skånes största bryggerier.

Hur många anställda har ni på ert bryggeri?
12 pers senast jag kollade. Det inkluderar vårt taproom och vår bistro

Vilka typer av öl producerar ni?
Vi försöker hålla vårt portfölj väldigt bred, men fokuserar mest på lageröl i olika former. Vårt flaggskepp är dock en västkust-IPA; Hyllipan.

Vilken/vilka är era mest populära produkter och på vilken förpackning?
Hyllipan och Skånsk Lager på 44 cl burk och fat är de två överlägset mest populära produkterna. Skånsk Lager står för ca 40% av vår produktion och Hyllipan är vår ögonsten.

Hur stor är er årliga produktion?
Ca 250.000 L förra året. I år siktar vi på en bra bit över 300.000.

Vilka är era huvudsakliga försäljningskanaler?
Krogar i Malmö står för övervägande stor del av vår försäljning. Systembolaget är en bra bonus, liksom export. Vi släpper en porter på fasta sortimentet i höst efter en offert vinst så kanske det kan ge ringar på vattnet på Systembolaget.

Vilka är era framtida tillväxtplaner?
Vi ska öka produktionen i samma takt som hittills, i alla fall de kommande 4-5 åren innan det kanske planar ut lite. Utöver det tror vi på fler egna barer, helst i Malmö, men gärna även på andra ställen.

Gör ni något speciellt som ni tycker gör att ni utmärker er från andra småbryggerier?
Vet inte hur unikt det är men vi jobbar väldigt nära våra restaurangkunder och har ett bra samarbete med många olika företag runt om i stan. Vårt CSR-projekt Malmö I Love You där vi delar ut ett pris till Årets Malmöförbättrare varje år är något vi är väldigt stolta över. Ölmässigt så har vi samma idé som många andra, men i Malmö (som vi bryr oss mest om) är vi ganska unika på det sättet att vi har en hög leveranssäkerhet, vilket många restaurangkunder uppskattar. En annan grej är vårt Fresh Hop-projekt som växer för varje år. Tillsammans med vår humleleverantör projektleder vi en resa till Hallertau där vi är med på skörden av humle som vi sedan tar hem och brygger på inom 24 timmar. Förra året var det 8 olika bryggerier med i projektet.

Vilka är de största utmaningar ni har i verksamheten?
Kostnader vs. Intäkter, som alla andra. Alkoholskatten är en nyckelfråga, och jag hoppas och tror att differentieringen är på plats till 2025.

Gör ni något för att påverka ert miljö- och klimatavtryck?
Vi packar vår öl på burk och stålfat, vilket jag vill hävda är mer miljövänligt även om jag inte kan presentera siffror i sömnen.

Öppet för att förmedla något ni vill nå ut med till våra läsare ….
Kom och hälsa på oss i vårt taproom på Stormgatan i Malmö, vi gör roliga saker hela sommaren (och resten av året också för den delen)!

Vi tackar Erik för att han tog sig tid att svara på frågorna, och jag ska verkligen anstränga mig för att ta mig till deras tap-room. 

Har ni inte provat Hyllipan, som är en riktigt bra västkust IPA, eller de andra från dem så beställ lite ni kommer inte att bli besvikna.   /Jonas H

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu