Stjerneskud – danskt smörrebröd

av | maj 12, 2022 | 0 Kommentarer

HEBA HO! HO! HO!
 

I Danmark finns ett smørrebrød som kallas för ”stjerneskud” – eller stjärnskott på svenska. Ett stjerneskud kan kanske bäst beskrivas som ett supergott överflöd av fisk och skaldjur som passar perfekt vid praktiskt taget alla tillfällen – servera det som förrätt, lunch och middag samt till gäster. Stjerneskud kan göras i massor av varianter och med många olika ingredienser, beroende på vad man har hemma, vad man tycker om och vilka traditioner man har.

Du behöver:
  • 4 hela rödspättafiléer
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl ströbröd
  • smör
  • 200 g skalade räkor
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk chilisås
  • citron
  • öl
  • 1 schalottenlök
  • Valfri sallad
  • svart stenbitsrom (eller röd rom)
  • 8 gröna sparrisar
  • körsbärstomater
  • formfranska
  • dill
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)
Gör så här:
  1. Dela filéerna längs ryggraden så att du får 8 st mindre filéer.
  2. Putsa och trimma dem för eventuella ben och dylikt. Salta och peppra.
  3. Rulla in en dillkvist i fyra av dem.
  4. Dubbelpanera de andra fyra i mjöl, ägg och ströbröd.
  5. Sautera finhackad schalottenlök i lite smör i en gryta.
  6. Häll i lite öl och ånga de hoprullade filéerna med änden neråt i ca 5-6 minuter.
  7. Lägg ner sparrisen efter ett par minuter.
  8. Stek de resterande fyra panerade gyllen bruna i en ordentlig klick smör.
  9. Låt rinna av på papper.
  10. Under tiden rör du ihop crème fraiche, majonnäs, tomatpuré och chilisås.
  11. Smaka av med salt, peppar och lite citron.
  12. Späd eventuellt med lite vatten till lagom konsistens.
  13. Rosta brödskivorna och trimma av kanterna.
  14. Arrangera sallad, tomater, ångad fisk, stekt fisk och sparris, toppa med räkor.
  15. Klicka på lite med crémesåsen.
  16. Toppa med en klick rom. Garnera med dillkvist och en citronklyfta.

 

Receptet kommer ursprungligen från TV-programmet "Halv åtta hos mig".
HEBA HO! HO! HO!

OM oss

Skrivet av Ulrik

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan. Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu