I Danmark finns ett smørrebrød som kallas för ”stjerneskud” – eller stjärnskott på svenska. Ett stjerneskud kan kanske bäst beskrivas som ett supergott överflöd av fisk och skaldjur som passar perfekt vid praktiskt taget alla tillfällen – servera det som förrätt, lunch och middag samt till gäster. Stjerneskud kan göras i massor av varianter och med många olika ingredienser, beroende på vad man har hemma, vad man tycker om och vilka traditioner man har.
Du behöver:
- 4 hela rödspättafiléer
- 1 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 2 dl ströbröd
- smör
- 200 g skalade räkor
- 1 dl crème fraîche
- 1 dl majonnäs
- 1 tsk tomatpuré
- 1 tsk chilisås
- citron
- öl
- 1 schalottenlök
- Valfri sallad
- svart stenbitsrom (eller röd rom)
- 8 gröna sparrisar
- körsbärstomater
- formfranska
- dill
- salt (efter smak)
- vitpeppar (efter smak)
Gör så här:
- Dela filéerna längs ryggraden så att du får 8 st mindre filéer.
- Putsa och trimma dem för eventuella ben och dylikt. Salta och peppra.
- Rulla in en dillkvist i fyra av dem.
- Dubbelpanera de andra fyra i mjöl, ägg och ströbröd.
- Sautera finhackad schalottenlök i lite smör i en gryta.
- Häll i lite öl och ånga de hoprullade filéerna med änden neråt i ca 5-6 minuter.
- Lägg ner sparrisen efter ett par minuter.
- Stek de resterande fyra panerade gyllen bruna i en ordentlig klick smör.
- Låt rinna av på papper.
- Under tiden rör du ihop crème fraiche, majonnäs, tomatpuré och chilisås.
- Smaka av med salt, peppar och lite citron.
- Späd eventuellt med lite vatten till lagom konsistens.
- Rosta brödskivorna och trimma av kanterna.
- Arrangera sallad, tomater, ångad fisk, stekt fisk och sparris, toppa med räkor.
- Klicka på lite med crémesåsen.
- Toppa med en klick rom. Garnera med dillkvist och en citronklyfta.
Receptet kommer ursprungligen från TV-programmet "Halv åtta hos mig".

0 Comments