En del är väldigt konservativa när det kommer till julen- det ska alltid vara som det alltid har varit och därmed basta! Det kanske är för att man vill hålla på traditioner som man växte upp med – att känna att julen är speciell. Till exempel så ska man verkligen inte äta julskinka innan julaftonen, julmusten får inte drickas förrän på julbordet, julölen likaså. Klä julgranen i november? Är du galen! Jaja. Här i vårt hushåll klär vi granen tidigt, gärna i november. Det går dessutom åt ganska många julskinkor långt före julaftonen.Julmust och julöl konsumeras direkt de finns i butiken. Så – där har jag outat oss ordentligt. Men jag känner att det är okej ändå – i alla fall i vår familj. Första julskinkan för i år blir ett litet experiment med en glaze med en bas av julöl och socker. Jag måste erkänna att jag blivit inspirerad av Nigella Lawson’s melassglaserade Christmas ham, men jag gjorde en egen liten twist på den – jag drog i julöl i glazen.
Så här gjorde jag min julölsglaserade julskinka:
Du behöver:
2 dl mörk stark julöl, t ex N’ice Chouffe
2 dl mörkt muscovadosocker
1-2 dl mörk sirap
1-2 tsk dijonsenap – mer dijon, mera drag i smaken
Häll allt i en kastrull och koka upp. Ställ ner plattan till ett sakta puttrande och låt din häxblandning reducera ner ordentligt, gärna mer än hälften. Det ska reduceras ner så det blir en sockerstinn siraps-liknande konsistens. Det dumma är dock att när geggan är varm är den mer lättrinnig än när den är kall så det kan vara svårt att bedömma när man reducerat ner den nog.
Jag köpte en färdigkokt skinka där jag skar av svålen och sen skårade ett rutmönster ”på ryggen” av skinkan och penslade på min hemkokta glaze. Vill man piffa till det kan man addera torkade nejlikor och trycka in i skinkan. Jag hade dessvärre planerat för dåligt så det fick bli utan nejlikor.
Skjuts in i ugnen och griljera din skinka. Om man vill kan man dra på mer glaze under tiden.
Servera sedan skinkan till en knäckemacka med smör på och en bit skinka samt ett stort glas öl till. God jul!
0 Comments