Mat, Malt och Destillat. En något sen men välsmakande recension

av | maj 3, 2017 | 0 Kommentarer

St Eriks Ljus Lager

Ett lite försenat reportage om vårt besök på Mat, Malt och Destillat kommer här! Det var några veckor sedan som vi besökte denna debuterande mässa inom öl, mat och destillat på Stockholmsmässan i Älvsjö. Pilsner.nu skickade ut Ulrika och Mauro för att titta närmare på ett detta nytillskott på Stockholms mässhimmel vilken skulle kunna bli ett komplement eller en motvikt till höstens öl- och whiskeymässa i Nacka. Det fanns definitivt intresse för en vårlig öl- och matmässa bland de besökare och utställare som vi pratade med. En initial fördel för Älvsjö-mässan är att kommunikationerna är bättre: du slipper trängas på bussar överfulla med ölnördar.

 

Det är vanligt med barnsjukdomar när man kör ett evenemang för första gången och vi uppfattade ett sådant problem från utställarna som i att man hade räknat med fler besökare. För oss som besökare så var det dock fantastiskt bra med en lite luftigare mässa där man fick chans att prata länge och väl med alla utställarna.

Mässan bestod av två större hallar, där den första större hallen bestod av öl- och en matavdelning, den andra hallen fann vi destillatutställarna. Vi rekognoserade hela mässområdet för att se vilka utställare vi inte fick missa och rent generellt se vad som stod till buds. Efter mässans slut kunde vi konstatera att vi mest hängde i den första hallen med några mindre avstickare till vänner och bekanta i hall nummer två.  

Mat, Malt och Destillat
Eskilstuna X
Adelsö
Cask real ale
Mad Hatter
West Coast

Utställarutbudet var förhållandevis brett, med fokus på svenska mikrobryggerier. De stora drakarna var inte där. Vi fick möjligheten att prata med länge med Klackabackens Bryggeri, Bearded Rabbit Brewery, Eskilstuna Ölkultur, Adelsö Bryggeri, Macken Bryggeri, Nils Oscar, Poppels Bryggeri och West Coast Bryggeri. Vi hade fått informationen om att vi inte fick missa Bearded Rabbit Brewery då dom hade med sig mycket roligt samt att det händer mycket hos dom just nu. Mauro njöt av att få testa deras weizenbock Hefenator (Nr 30918) som var välbalanserad med sötma från i vetet och mustiga toner från malten.  

Vi fastnade länge hos Klackabackens bryggeri där Ulrika hade en vän. Med Ulrika konverserade med sin kamrat smakade Mauro några välsmakande öl. Han har det senaste året fått smaka några syrligare läckerheter från Klackabackens bryggeri och testade med glädje några sorter under mässan. Mauro provade Klackabackens pilsner som är helt okej, den blommar ut tidigt i munnen men avtar tyvärr sedan relativt snabbt. Mauro testade också What the duck som är en imperial porter vilken föll honom i smaken även om den var aningen mild och även den avtog rätt så snabbt. Mauro tyckte att båda ölen var bra, men han föredrar bryggeriets mer syrliga produkter. Ett extra plus generellt för Klackabacken är deras  flaskdesign. Bryggeriet jobbar med färg och design på ett roligt sätt vilket gör att ölen ser extra attraktiv och spännande ut.

Efter Klackabackens bryggeri blev det ett stopp hos Poppels Bryggeri och Eskilstuna Ölkultur för Mauro som återkommande suktar efter Poppels stora flaskor av Projekt 009. Det är en crowdsourcad Imperial Saison med röda/svarta vinbär. Den är ljuvlig med en kraftig komplex syra. Den serverades med lite gruyereost och kombinationen var gudomlig. Mauro tycker att ölen är en fantastisk fördrink med lite vintoner och en kraftig fruktig ton.

På Eskilstuna Ölkultur så fastnade både Mauro och Ulrika för deras jubileumsöl Eskilstuna X som är framtagen till bryggeriets 10-års jubileum, en kraftig imperial stout med toner av kaffe, fat, vanilj, röda bär och mörk choklad.  Den är komplex och något av en smakexplosion.

 

Ulrika som är en strukturerad kvinna, sammanställde de öl hon testade i överskådliga listor. Föredömligt tycker Mauro som får bättra sig. Här kommer Ulrikas tankar kring de öl hon testade.

 

West Coast Beersmith’s

Magicae, pale ale, 5,1%

D: Humle, ananas, svett

S: Fläskkorv, metall och malt

Muddy Waters, New England pale ale, 6,1%

D: Aprikos, svag humle, grapezest

S: Fläskkorv, metall, mild maltighet, lite aprikos och stenfrukt

The great deceiver, white stout, 9,0%

D: Choklad! Lite körsbär och ett uns mint

S: Choklad, mjölklaktos, sirapstoner. Underbar! Dessutom ljus när man tror att den ska vara mörk.

Raspberry Beret, Raspberry porter, 7,5%

D: Hallon och lite chokladtoner

S: Choklad, hallon, lite syrlig och med fin beska. Som en chokladfondant med färska hallon.

Bottl3.5hop

Tanker (bryggeri)

Sauna session, 3,5%

D: Björk och en fräsch humledoft

S: Nyutslagna björkblad, lite syrligt, stämpellack. God och fräsch!

Saskiu Rius (bryggeri)

Coconut milk stout, 3,5%

D: Choklad och kaffe

S: Mjölk, choklad, kaffe, lite rökig. Var en aning vattning, men riktigt bra för att vara 3,5%

Bearded rabbit

Monkish, APA, 4,8%

D: Blommigt humlig utan att bli påträngande

S: Bra beska, blommig humle, albedobeska, fräsch.

Stubble stout, 9%

D: Choklad, lite brända toner, sirap och melass

S: Choklad, en fin beska som inte tar över

Slaapmutske

Flemmish Kriek, kriek, 5%

D: Syrliga körsbär

S: Syrliga körsbär, en syrlig och god kriek som jag vill att den ska smaka.

Kona Brewing Co

Big Wave, Golden Ale, 4,4%

D: Malt och maltsocker

S: Mjuk, mild, maltig, rund. Lättdrucken utan tydlig beska, men balanserad för sin typ.

Koko Brown ale, missad notering på alkoholhalt

D: Kokosnöt av solkrämssorten

S: Kokosnöt, malt, kolatoner, viss beska men också lättdrucken och får mig att tänka på stranden i solen.

Adelsö

Boom Boom Blonde, 5,1 %

Ibland kan man ju förvånas över namnvalet!

D: Syrlig, havretoner och klorofylgrönska

S: God saison, frukt, gröna äpplen typ Granny Smith, lite gräs.

Eskilstuna Ölkultur

X Eskilstuna ölkultur 10 år, 13%

D: Vanilj, kola, sötlakrits, maltsirap

S: Underbar vanilj, mogna bär, malt och beska. Fantastisk öl! Riktigt mörksvart i färgen.

 

Fina stouts
Eskilstuna X
Rasberry Beret
Coconut stout
Projekt 009
Slaapmutske

 

Vad hände sen?

Ulrika behövde gå hem lite tidigare än Mauro som fick avsluta kvällen på egen hand. Nils Oscar är enligt Mauro ett av Sveriges vassaste och säkraste bryggerier och ett besök avlades hos dem. De hade med sig sin fantastiska Imperial Stout från 2014 som hade åldrats med värdighet. Den hade en djup trevlig fyllig smak. Med åren har beskan släppt lite och nu är den riktig rund och söt. Smaken av rostat kaffe och en lätt chokladton blir intensiv i munnen. Suget efter ett par ostron till denna blev stark. Med några öl innanför skjortan så lyckades Mauro få ut lite skvaller om vad som händer hos Nils Oscar framöver. Det blir förhoppningsvis ett besök hos dem någon gång under året, fler rapporter kommer. Slutligen testades Nils Oscars påsköl vilken satt som en smäck och Mauro fick bra inspiration inför påskhelgen.

West Coast

West Coast Bryggeri har haft sina duster med Mauro under ett antal gångna mässor och även denna gång fick de ett besök. West Coast Bryggeri är hans nya mässfavorit och han tycker att det är extra kul med bryggerier som jobbar med cask real ales. De hade med sig ett fat från Ghost Brewing som hade bryggs hos dem. Det var en Black Rye IPA. En riktig läckerbit. Utöver det gjordes ett antal andra fantastiska provsmakningar hos West Coast. Mycket av deras mörkare och tyngre sortiment testades. Allt var fantastiskt gott. Deras Rasberry Beret som är en hallonporter var en lättsam len vacker porter som avrundas med en vacker sötsyrlighet från hallonen. Roman Arches är en porter som smakade exakt som de romerska bågarna som finns i godishyllan. Trevligt, trots att Mauro egentligen avskyr apelsinchoklad. En annan godisliknande öl är deras Handshake som är en imperial stout som bryggts tillsammans med All In Brewing. Fantastiskt rund och fyllig med trevlig kokoston samt lätt kanelkänsla. Mest spännande på mässan var dock för Mauro The Great Deceiver som är en white stout. Vad är då det? Jo, det är en stout som på något sätt har gjorts ljus (som ni märker behöver även Mauro läsa på kring den bryggtekniska biten här!). Den ser ut som en lättsam ale men smaken är exakt som en superfin stout. Mauro deklarerade ölen som ett resultat av häxkonster! Oförklarbart hur den blir till men mycket god! Fantastisk mjölkighet och chokladtoner som skapar en fin hinna i munnen. Toppenöl! Missa inte West Coast Bryggeri om ni stöter på dem!

Avrundning

När Mauro och Ulrika summerar mässan i stort får den ett gott betyg. Det var en bra blandning av utställare. Överlag var det en trevlig mässa men lite glest med folk vilket vi hoppas ändras till nästa år. Det finns helt klart potential för mässan och plats för fler besökare och utställare. Mässan skulle behöva arbeta med marknadsföring för att nå ut till flera. Vi kommer gärna tillbaka nästa år och vi gör det gärna med ett större drös av besökare!

OM oss

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu