pomme saison

Lina, vår nya ölfestivalrutinerade skribent!

by | jan 28, 2024 | 0 comments

Lina Eriksson började jäst-blogga hos oss i höstas, men är nu med glädje en fast skribent hos Pilsner.nu. Hon är, likt Mauro och Jonas H, ett stort fan av Belgisk öl, reser mycket i sitt jobb, är en rutinerad ölfestivalbesökare – alltid med sin glashållare kring halsen. Lina har precis gått med i en bryggarförening, för att kunna fortsätta att utveckla sina hembryggningskunskaper och jag tycker alltid det är spännande att få testa något hon bryggt. Såklart vill vi presentera henne mer för er och därför har jag ställt lite frågor.

Du är riktigt duktig på lukt och smaker när det kommer till öl, hur började ditt intresse för detta?

Kul att du tycker det! Jag skulle nog säga att jag fick lära mig lite provningsteknik när jag bodde i Toronto och var på en “beer bus tour” på några utvalda ställen. Vi hade en beer captain som gav oss lite tips och trix under provningarna. Ett av tipsen var att först dofta, sedan ta en liten klunk och dofta igen, då han menade att det gör att du kan fånga upp ytterligare doftnoter. Öl är ju så kul och komplext och det är alltid spännande att få fundera över vad det är jag smakar. 

Vad tycker du är roligast med ölcommunityt?

Oj, att det alltid finns något att göra? Nej, förresten. Det roligaste med ölcommunityt är nog ändå att jag kan få dela mitt intresse med andra – alla är liksom lika mycket nörd. Mina icke-ölvänner och kollegor har börjat tröttna på att höra om varför vissa öl är så speciella eller hur jästen påverkar komplexiteten, så det är ju fantastiskt att ha ett gäng härliga personer att få prata om sådant med!

Som ny på Pilsner.nu, vad vill du skriva och dela med dig av?

Åh, så mycket! Jag tror och hoppas att jag kommer att resa en del i jobbet framöver och då är det roligt att ha nya ölställen att skriva om som en side quest för att kunna lägga jobbet åt sidan en stund. Jag kommer också vilja fokusera på och lyfta fram lite mindre, svenska hantverksbryggerier. Det är en tuff tid för hantverksöl, om det finns en möjlighet att få hjälpa till att sprida kunskap om några av mina favoriter så kanske det kan bidra med något i alla fall. 

Finns det något spännande på gång 2024 i ölvärlden som du längtar efter?

Det finns ju alltid massor av spännande saker i ölvärlden och jag längtar såklart efter alla festivaler – kanske främst Brewskival till sommaren. Jag var där för första gången i somras och det är en otrolig festival. Även Adelsös festival är en favorit! 

Men återigen, jag tror att 2024 kommer att vara ett tufft år för många bryggerier. Förhoppningsvis kan vi få se vissa förändringar i exempelvis en differentierad alkoholskatt, för några veckor sedan träffade flertalet representanter från bryggerier representanter från Tidö-partierna för en diskussion, så jag hoppas att det kan få bli en förändring vi ser. Men tills dess – köp svensk hantverksöl! 

Du brygger även lite hemma, vill du berätta mer om det och ge dina bästa tips för de som inte vågat ta steget att prova än?

Ja, jag hoppas verkligen att det ska få bli mer av den varan framåt då jag ska flytta in till en bryggeriförening där det finns så mycket kunskap och erfarenhet jag hoppas kunna dra nytta av. Men mitt tips till dig som inte provat än – gör det! Det går att börja småskaligt, utan att lägga tusentals kronor på det. Jag startade med ett fyra-literskit från lilla köksbryggeriet och har kunnat skala upp både i utrustning och i att skapa egna recept. Vänner som brygger hjälper såklart, jag är så tacksam över att jag alltid har någon som kan tänka sig att kolla igenom ett recept innan jag kör igång för att se om jag borde tweaka något. Nu har jag precis köpt mig mitt första bryggverk och längtar efter att se vad jag kan åstadkomma med bättre temperaturkontroll genom hela processen! 

Fem snabba:

Världens bästa ölland?

Belgien, med Sverige som nära tvåa. Men vill även nämna Finland som har flera bryggerier som gör riktigt bra öl med lakrits! 

Favoritölstil?

Surt i alla former, men får jag bara välja en så är det en flamländsk röd

Svagt eller starkt?

Egentligen föredrar jag svagt, men med Belgien som favoritland… 

Ljust eller mörkt?

Oj, helt beroende på sug och humör! 

Lagrat eller färskt?

Lagrat!

Läs fler av Linas inlägg

Rodenbach Red Day 2023

Färsk humle när Hyllie får bestämma

Amsterdam i November

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu