Julkalender 2023 Lucka 6

by | dec 6, 2023 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

öl julkalender adventskalender

Ölets historia i Finland kan spåras tillbaka till medeltiden, vilket gör det till en integrerad del av finsk kultur. Traditionellt finskt öl, känt som ’sahti’, är en av de äldsta ölstilarna i världen, och det erbjuder en unik, robust och smakrik smak. På senare år har Finland sett en dramatisk ökning av antalet hantverksbryggerier. Dessa bryggerier är inte rädda för att experimentera och producerar öl med en bred palett av smaker, från det traditionella till det exotiska. Städer som Helsingfors, Åbo och Tammerfors har blivit heta punkter för hantverksölentusiaster. Denna framväxt av hantverksbryggerier har inte bara satt Finland på den globala ölkartan, utan också lagt till en ny dimension till landets gastronomiska scen. Dessvärre ser vi mycket sällan något av detta i Sverige vilket jag skulle vilja se en förändring av. Har dömt några gånger i Finland och de har en riktigt bra palett av öl och ölstilar som skulle fylla sin plats hos oss i Systembolagets sortiment.

Bästa öl på Systembolaget från landet

Motivering till att den ölen är bäst

Ett fruktansvärt skamligt dåligt sortiment av produkter från vårt östra grannland. Finns så mycket riktigt bra produkter där att köpa. Av det som finns på systembolaget är denna minst dålig anser jag. Fin presentation eller hur 😉

Spännande ölfakta från landet

Sahti, en traditionell finsk öl, erhöll EU-skydd för sitt namn och produktionsmetod 2002. Bryggd sedan 1400-talet, är det fortfarande tillverkat på samma sätt, ofta i finska hem. Sahti är grumlig, maltig och söt, med en komplex smakprofil. Den innehåller vanligtvis kornmalt, men råg, vete och ibland honung används också. Färskt enris används som filterbädd under lakningen och ger också ölen beska. Den fermenteras med vanlig finsk bakjäst och matas efterhand med socker. Alkoholhalten varierar mellan 7 till 11 volymprocent alkohol.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu