Julkalender 2023 Lucka 20

by | dec 20, 2023 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

öl julkalender adventskalender

Öl kom till USA med européerna, speciellt engelsmännen och holländarna som ville säkerställa att man drack öl och inte vin i ”det nya landet”. Men har sett spår av ölbryggning från slutet av 1500-talet i USA och förstakommersiella bryggeriet fanns redan 1632 som startade i Manhattan. Fram till mitten på 1800-talet var det Ale som dominerade marknaden, men det ändrades så fort tyskarna tog med lagern över Atlanten, även introduceringen av humle i öl hade stor slagkraft då det fick ölen att hålla längre. Det går inte att prata om öl från USA, utan att nämna Pabst, inget som en ölälskare kanske förknippar med kvalité och en bra hantverksöl, men är ändå en av de första stora bryggerierna som startade 1840 och finns kvar idag och man sett dyka upp i de flesta amerikanska filmer. Dock hade bryggerierna ett stort bakslag under 1919 när alkohol fick ett totalförbud i hela USA, då bara några få stora bryggerier kunde återupptas när förbudet släppte. Det tog tyvärr lång tid för ölkulturen att komma tillbaka med hantverksöl och små bryggerier. Men de senaste 30 åren har det fullkomligt exploderat, nya stilar har uppkommit och tusentals bryggerier finns nu i landet. Vi har USA att tacka för många olika stilar av IPA fullproppade med humle i olika variationer och många moderna stilar har sin grund i USA då bryggerierna inte är lika fasta i traditionella bryggmetoder och vågar prova nytt.

Bästa öl på Systembolaget från landet

Motivering till att den ölen är bäst

Med så många bra öl att välja på var detta otroligt svårt, Hoppin’ Frog har ju annars blivit ett nytt favorit bryggeri här hemma. Men jag ville ändå välja en öl som finns på de flesta Systembolag och denna har jag även provat i blindtest och gett högt betyg. Det är en riktigt härlig maxad IPA som jag tycker reflekterar öllandet USA bra.

Spännande ölfakta från landet

Runt 20-talet rådde det förbud mot alkohol i USA. Förbudet luckrades dock i upp i omgångar och när det blev ok att brygga öl upp till 3,2% 1933 såldes det 1,5 miljoner tunnor inom loppet av 24h

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu