Julkalender 2023 Lucka 24

by | dec 24, 2023 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

öl julkalender adventskalender

Sverige har bryggt öl och mjöd sedan vikingatiden och är något som sitter djupt rotat i den svenska kulturen. Under medeltiden var alkoholsvag öl vardagsdricka för både vuxna och barn då dricksvattnet var så pass dåligt. Vidare kom kristendomen med kloster och med det började humle odlas i större grad och kvalitén höjdes på ölbryggning. Då humlen inte bara gav smak till ölet, utan också skapade längre hållbarhet lagstadgades det under 1400-talet att alla svenska gårdar skulle odla humle. Under mitten av 1500-talet började dock svensken dricka sådana enorma mängder öl att kyrkan och kungen försökte minska drickandet. Ex. Stoppade man hembryggning under mitten av 1600-talet och krogen blev en viktigare plats som kunde sälja öl. Staten kom då även in och började kontrollera styrkorna och krävde dokumentation av det mesta som röde ölbryggningen. Under 1700-talet kom dock brännvinet och tog över den större delen av marknaden och höll i sig i över 100 år med sin kulm 1829 där svensken ska ha druckit 46 liter brännvin per person och år vilket såklart hade förödande konsekvenser. Men 1842 bryggdes den första ljusa lagern i Tyskland och fick stor spridning i Sverige där fler och fler bryggerier startade, gärna med tyskklingande namn, så som Münchenbryggeriet i Stockholm. Under slutet av 1800-talet var det en stor tid för ölindustrin i Sverige och fler och fler flyttade in från landet till städerna och hittade jobb på de stora bryggerierna. Men det skulle inte dröja länge innan ett stort bakslag kom för den svenska ölens utveckling. I början på 1900-talet ville man främja total nykterhet och få bort de privata vinsterna från bryggerierna. Vilket resulterade i både motboken och svårigheter att starta bryggeri med starköl som sedan ledde till totalförbud av starköl. Dock fick bryggerierna sälja starköl till utlandet och det är därför det fortfarande kan stå ”export” på några av våra svenska öl. Många bryggerier fick stänga igen eller slås samman under denna perioden. Trotts att motboken försvann 1955 var det redan försent för många bryggerier och endast de större fanns kvar. Vidare mot 70-talets Sverige där staten ville börja förstatliga alla bryggerier och köpte exempelvis upp 60% av Pripps och ägde tillslut 50% av hela den svenska marknaden. 1992 hade Sverige endast ett tiotal bryggerier kvar där ljus lager dominerade. Men efter det har det totalvänt i samband med Sveriges inträde i EU. Fler små bryggerier startade och vågade experimentera med smaker, bryggningsmetoder och 2022 hade Sverige tillslut över 500 bryggerier som sträcker sig från norr till söder och satt Sverige på hantverksölskartan.

Spännande ölfakta från landet

Under medeltiden fanns det dryckesgillen i Sverige som var en slags yrkesfest där man fick betala en inträdesavgift och sen fick fri tillgång till öl som innan var provsmakad av ölprovare. Inte så olikt MBCC i Danmark i dag. Kyrkan brukade även vara en del av gillena där det rådde stränga lagar. Ex var det straffbart att dricka tills man spydde eller bryta mot den så kallade ”ölfriden” genom att skada eller döda någon under gillet. Detta straffades då extra hårt.

Vi har på lucka 24 också valt en öl var så ni får de tre bästa som vi tycker finns just nu på Systembolaget.

Matilda

Bästa öl på Systembolaget från landet

Motivering till att den ölen är bäst

Detta har varit det svåraste valet, för det finns så otroligt mycket bra svensk öl på Systembolaget. Mycket bra har även ploppat upp under året och fyllt mina smaklökar med glädje, som inte längre finns kvar. Därför tänker jag att jag väljer Noa, stouten som jag åter och åter återkommer till och kan längta efter. Man får lätt tag i den och den är mitt säkra kort. Balansen mellan de beska, söta, krämiga och friska är på topp i denna. Chokladen och kaffetonerna är ordentliga och den är ren njutning.

Mauro

Bästa öl på Systembolaget från landet

Motivering till att den ölen är bäst

Svårt beslut när det finns så mycket bra öl men jag är inne på välgjorda, rena och snygga produkter just nu. Just nu älskar jag verkligen Södermalmspilsner. En otrolig tjeckisk pilsner från Nils Oscar. En öl som alltid håller hög internationell nivå. Jag blir alltid lycklig när jag dricker den. Både på flaska och fat. Stort tack för denna fantastiska öl.

Jonas H

Bästa öl på Systembolaget från landet

Motivering till att den ölen är bäst

Sist på ölen igen. Hade mycket väl kunna ta någon av de som Matilda och Mauro valt eftersom de är ypperligt bra produkter, men ska välja en annan. Jag vill inte välja en säsongsöl utan en som vi kan hitta ett tag framåt på systembolaget också. Gud va svårt.  Det blir Palles Pils. En ren, enkel men otroligt snygg och balanserad tjeckisk pilsner från Nyköping Brewing. Ett ypperligt exempel på de otroliga produkter som Palle, Jonas & co gör där, och de är väl värda att prova. Ni kommer inte att bli besvikna. Passar perfekt såväl till lättare mat som till prat-öl, eller att dricka i ensamhet och tystnad. God Jul

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu