Julkalender 2023 Lucka 19

by | dec 19, 2023 | 0 comments

öl julkalender adventskalender

Det går inte att prata om Dansk öl utan att nämna Carlsberg som startade 1847. En av de mest klassiska, eller snarare kändaste ölen som vi dricker i Sverige och du kan hitta nästan jorden runt. Alla har vi säkert ett minne från en konsert, en fest eller resa där vi sitter med en Carlsberg Hof i handen, sedan 70-talet äger även Carlsberg märker Tuborg som också förknippas starkt med Danmark och dominerar därför marknaden totalt med sin ljusa lager. Något som Carlsberg revolutionerade ölvärlden med var den rena lager jästen Saccharomyces carlsbergensis som har gjort det lättare att brygga lageröl. Men jag skulle ändå säga att det är Mikkeler som satte den Danska hantverksölen på kartan som grundades 2006 och har sedan 2012 arrangerat Danmarks stora öl festival ”MBCC – Mikkeller Beer Celebration Copenhagen”. Danmark är inte ett stort land, men har ändå ungefär lika många bryggerier som Sverige, runt 300, och därför är du aldrig längre än 30 km från ett bryggeri var du än står i Danmark.

 

Bästa öl på Systembolaget från landet

Motivering till att den ölen är bäst

Detta är en öl som jag nästan alltid har hemma och faktiskt våga kalla min husöl. En DIPA som har en otroligt bra balans mellan de tropiska tonerna och beskan. Den är dessutom otroligt prisvärd och du hittar den på de flesta bolag. To Øl levererar alltid bra öl och är ett bryggeri som jag kollar lite extra efter när jag är ute eller tittar på de nya släppen på Systembolaget. De är moderna och hänger verkligen med i tiden.

Spännande ölfakta från landet

I Danmark dricker man så kallad ”Nisseøl” runt jul, som är en alkoholsvag öl på 2,25%, vilket kan likna den svenska svagdrickan. Ett annat namn för drickan är Hvidtøl som är ett samlingsnamn för drycken som man kan dricka året om, men då i ljusare varianter. Fram till mitten på 1800-talet var det i princip den enda ölen man drack i Danmark. Stor debatt som kommer runt jul varje år i Danmark är om Nisseøl är okej för barn att dricka eller inte.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu