Grillsäsongen drar igång igen – två goda såser

av | mar 23, 2021 | 0 Kommentarer

Herman Hedning

Våren är här och för många är det likställt med att grillsäsongen drar igång igen. Till allt det goa från grillen får du här två exempel på riktigt goda såser som passar till det mesta – en timjanssås och romanescosås – två av mina personliga favoriter. De har gjort succée genom åren på både cateringevent och privata tillställningar.

 

Två goda såser

Timjanssås  

2 st ägg
2 msk ketchup
2 msk senap
2 st vitlöksklyftor
rapsolja
timjan till smak
salt och peppar

Häll ner äggen, vitlöken, ketchup och senap i en blender. Mixa ihop och tillsätt rapsoljan i en tunn stråle. Nu händer det – magin vi kallar emulsion och såsen tjocknar på sig.
Skulle den skära sig så kan man hälla ur allt i en skål och börja om med ett nytt ägg som man mixar och tillsätter den skurna såsen sakta, sakta i en tunn stråle.
Blanda i timjan efter smak samt salt och peppar.

En grymt god sås till tacos, piroger, grillat kött.

Romanescosås 

2 st grillade paprikafiléer
3 st vitlöksklyftor
chipotlepeppar
rökt paprikapulver
salt och peppar
rapsolja
1 dl mandelmjöl

Häll ner paprikafiléerna, vitlöksklyftorna, kryddorna och mandelmjölet i en mixer. Mixa ihop.
Tillsätt rapsoljan i en tunn, fin stråle och se emulsionen hända och göra alltihopa till en härligt orange sås med god smak av paprika.

Passar utmärkt till grönsaker, kött eller bara äta med matsked direkt ur skålen för att den är så god.

Saison Dupont Biologique

Ulrik:

Saison Dupont Biologique, nr 1614,  750 ml,  5.5%, 59,00
Importör Belgodeli
Saison är ju så himla gott, här med drag av färska örter och citrus. Så fräscht och gott till mat.

Weihenstephaner Vitus

Jonas H:

Weihenstephaner Vitus Nr 89824 500 ml  7,7 % 27,00
Import : Galatea
Alltså vetebock och smaken av timjan går jag igång på. Så en Vitus till en timjanssås måste vara match in heaven. Borde funka riktigt bra till den andra också eventuell blir den lite för söt men det tror jag inte.

Tripel Karmeleit

Jonas F:

Tripel Karmeliet Nr 71500 750 ml  8,4 %  69:90
Import : Galatea
En aning örtig i smaken, och klarar sig väldigt bra till mat, även när det är lite större smakbild.

Bedarö Bitter

Mauro:

Nynäshamns Ångbryggeri, Bedarö Bitter, Nr 1410, 500 ml,  4,5 %, 28:90
Producent: Nynäshamns Ångbryggeri

En öl med lagom mycket beska och en tydlig maltighet tänker jag bör fungera till grillade smaker och timjan. Jag tycker den har lite mindre kolsyra än mycket annan öl och jag tycker det passar bättre till lite mastigare smaker. Jag vill ha en öl som slinker ner lätt och inte för bubblig. Bedarö bitter har en snygg örtighet som kommer att passa utmärkt till timjan.

OM oss

Skrivet av Ulrik

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan. Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu