Gose – en nygammal ölstil från Tyskland

av | okt 1, 2021 | 0 Kommentarer

Herman Hedning

En av de klassiska ölstilarna från Tyskland försvann nästan helt och hållet men har nu kommit tillbaka med buller och bång i hela världen. En ölstil där man tillsätter salt och koriander vidbryggningen – Jag talar såklart om Gose.

Vi förflyttar oss till staden Goslar i norra Tyskland och tiden är medeltiden. Precis som i andra länder under denna tid är vatten en dödlig produkt. Ja man kan faktiskt säga att det är den ju fortfarande ibland. Tillgången på rent vatten gjorde att man försökte hitta alternativa drycker och självklart var öl en av de vanligaste i Tyskland redan då. I denna stad vad dock ölen lite annorlunda mot de flesta andra ställen eftersom ölen som bryggdes var salt.

Goslar Torget

Ölstilen började produceras i Goslar i början av 1000, men blev inte populär förrän på slutet av 1700 talet då den också började bryggas mer kommersiellt. Stilen blev så populär i områdena runt Goslar att man började kopiera stilen i Leipzig också. I slutet av 1800-talet ansågs det vara en lokal brygd från Leipzig och det fanns många Gosenschänken (Tavernor som serverade Gose) i staden.

Ursprungligen jästes Gose spontant. Någon gång på 1880-talet verkar det som att man började brygga den mer kontrollerat genom att använda en kombination av jäst och mjölksyrabakterier.

Ungefär vid denna tid försvann de sista Gosebryggerierna från orten Goslar och regionen Anhalt, och Ritterguts Brauerei Döllnitz i Leipzig blev det dominerande Gosebryggeriet.

 

Vid andra världskrigets utbrott var Rittergutsbrauerei Döllnitz, mellan Merseburg och Halle, det sista bryggeriet som producerade Gose. När det ”nationaliserades” och stängdes 1945 försvann Gose tillfälligt från marknaden. 1949 öppnade det lilla Friedrich Wurzler Brauerei i Leipzig.  Friedrich Wurzler hade arbetat på bryggeriet Döllnitz och hade lärt sig tekniken för att bryggaGgose.  Innan han dog i slutet av 1950 -talet överlämnade Wurzler receptet till sin styvson, Guido Pfnister. Bryggning av Gose fortsatte i det lilla privata bryggeriet, även om det verkar ha varit liten efterfrågan på produkten under denna tid. Vid 1960 -talet fanns det inte mer än ett par pubar i Leipzig och möjligen en i Halle som fortfarande sålde det. När Pfnister dog 1966 stängde bryggeriet och produktionen av Gose upphörde igen.

På 1980 -talet beslutade Lothar Goldhahn att det var lämpligt att den återuppliva Gose. Efter att ha frågat öldrickare som druckid den innan den försvann, försökte han fastställa dess smak och egenskaper. Inget lokalt bryggeri var berett att göra en sådan udda öl förrän Schultheiss Berliner-Weisse-Brauerei på Schönhauser Allee i Östra Berlin gick med på att göra den. De första testbryggerierna gjordes 1985 och produktionen startade 1986.

 

 

Brauhaus Goslar Logo

Gose tappades förr i traditionella långhalsade flaskor. Dessa förslöts inte med en kapsyl eller kork, utan med en ”plugg” av jäst som naturligt steg upp i halsen på flaskan när den sekundära jäsningen fortsatte efter tappningen.

 

 

Idag är det Ritterguts Gose som står för det som i de flesta kretsar räknas som den traditionella Gosen. Dock var jag i Goslar i somras och drack Gose från det lokal bryggeriet Brauhaus Goslar.  Det är en bryggeripub med tre olika sorters Gose. En ljus, en mörk och en pilsner.  Drack inte pilsnern för den fanns inte när jag var där men båda de andra var trevliga produkter (kommer inlägg om det separat om ett tag)

Dessa produkter skiljer sig hur mycket som helst från de Gose som görs i USA och många andra länder nu. Skillnaden mellan Gose och det som släpps mycket nu är lika stor som mellan en klassisk Brittisk Strout, och de Pastry Stouts som kommer nuförtiden. Jag anser att alla dess nya påfund skulle kallas/klassas som något annat som Frukt-Gose eller liknande.  

Brauhaus Goslar Logo
Ritterguts Gose Home Logo

Hur kan en sur öl med salt och koriander accepteras och få bryggas trots Reinheitsgebot, den tyska renhetslagen som säger att öl bara måste innehålla vatten, korn, humle och jäst?  Jo området som brygger Gose ligger utanför Bayern, där denna lag skapades. När lagen sedan rullade ut över hela Tyskland så sökte, och fick, Gose tillstånd att brygga sin produkt med salt och koriander eftersom man gjort det redan innan lagen kom till.

 

Brauhaus Goslar Logo

Man hittar i massor av artiklar om Gose att ölen som är salt fått sin sälta av vattnet i bäcken som rinner genom staden Goslar. Det som är intressant i det hela är att vattnet i den floden numera inte är speciellt salt. Det finns en intressant artikel om det här. How Gose Get Salty.  Frågan är alltså om vattnet på den tiden var annorlunda på grund av den gruvdrift som fanns i områdena, eller om det helt enkelt är så att när man återskapat recepten i modern tid har smakat på vattnet och konstaterat att det finns en lätt sälta i det, och tillsatt salt i bryggningen i en större mängd och tyckt att det var helt ok. Eller att folk som varit med på återskapandet av den minns recept och smaker fel så den var inte så salt en gång i tiden som den är nu. Tankar och idéer om det hela går isär.

Här finns en provning av den klassiska Ritterguts Gose på bloggen också som släpps på Systembolaget 12 November 
Provning av Original Ritterguts Gose

/Jonas H

OM oss

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Original Ritterguts Gose - Pilsner.nu - […] Här kan ni läsa mer om ölstien Gose […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu