Flankstek är ju himla gott. Det är förhållandevis lätt att tillaga också.
Jag brukar köra flanken till ca 58 grader för medium. Men smaken är ju som bekant delad kring hur man vill ha sitt kött – rare, medium, well done osv. Sen är det ju också kvaliteten på själva köttbiten som spelar roll och även tillagningssättet. Idag kör vi den på grillen, det blir mumma ska du se!
Flanksteken kan man t ex marinera med någon god marinad, men vill man ha den rena köttsmaken så skippar du marinaden och bara ”eldar på den” lite. Man kan även köra den caveman style också, dvs lägga biten direkt på glöden.
Men idag gör vi den traditionellt på gallret, hot and fast, dvs med köttet direkt ovanför glöden.
Ingredienser
ca 700 gram flansktek
flingsalt
röd chili
salladslök
Jag grillar flanksteken till 58 graders innertemperatur.
Sen låter jag flanksteken vila i folie ca 20 minuter innan jag skär upp den i långa, smala bitar.
Dressa en skärbräda med dina flankskivor, grovhackad chili och finhackad salladslök. Strössla över en stor nypa flingsalt.
Hey presto – nu har vi oss en köttsallad!
ÖLFÖRSLAG TILL MATEN
Ulrik:
Staropramen, nr 1679, burk 500 ml, 5%, 17:90
Importör Carlsberg Sverige AB
En trevlig öl som med sin höga hinkabilitet och maltiga smak passar bra till ljumma grillkvällar.
Jonas H:
Duvel, Nr 1654 330 ml 8,5 % 27:90
Import : Galatea
En ljust lite starkare belgisk öl är som jag ser det den ultimata matölen till kött och mycket annat. En Duvel till denna mat är så gott det vet jag 😉
Jonas F:
De la Senne Taras Boulba, nr 11266, 330 ml, 4,5%, 25:00
Importör: Belgodeli
En ganska smakrik men inte så alkoholstark ljus öl som fungerar fint med kötträtter.
Mauro:
Früh, Kölsch, Nr 1430, Burk 500 ml, 4,8 %, 22:90
Importör: Ahlén & Small Trading AB
Älskar kölsch och den här är en bra öl som fungerar till mycket. Både till fläsk, grönsaker och grillat i allmänhet. Med köttets sälta och chili så kommer den här att fungera utmärkt.
Kul att du är igång igen Ulrik, detta måste ju provas