Nu ska det firas St Patrick´s Day över hela världen. Floder av grönfärgad öl, grönfärgade floder, leprechauner och en massa fåniga hattar hör ju lite till och så även en stadig portion Shepherd´s Pie. Vill man så kan man ju göra dubbel sats och få en massa smarriga matlådor att ha på lut i frysen. Namnet ”Shepherd´s pie” eller ”cottage pie” kommer sig av att det var arbetarmat. Arbetarna bodde i små stugor, cottages och man tog lite vad man hade och gjorde nått gott av – därav cottage pie. Så här i tider av svångremspolitik, elpriskris, inflation och annat så kanske det passar bra. Gott är det oavsett det ekonomiska välståndet.
Så här gjorde jag:
Ingredienser
- 500 gram köttfärs
- 3 dl gul lök, hackad.
- 2 dl morot, skuren i slantar eller tärnat
- 1 dl ärtor (frysta)
- 1 dl majskorn
- 2 msk smör
- 2 msk mjöl
- 1 msk timjan (jag gillar timjan!)
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl buljong (typ 2 dl vatten med 0.5 msk fond)
- Salt och peppar
Stek köttfärsen. När det är genomstekt, häll på morötter och löken. Krydda med lite salt och peppar, låt det sedan puttra 10 min tills morötterna är mjuka.
Addera ärtor och majs och låt puttra ytterliggare två minuter. Lägg till smör och skaka runt i pannan tills det är smält.
Rör sen ner mjöl, timjan och vitlöken. Rör tills mjölet har försvunnit upp i grytan.
Addera buljongen och vrid upp värmen så det kokar upp. Laga i ytterliggare några minuter tills såsen tjockar på sig. Ta av pannan från spisen och häll alltihopa i en ugnsfast form.
Förvärm ugnen till ca 225 grader.
Gör potatismoset under tiden.
- 1 kg potatis
- 50 gram smält smör
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl riven ost
Potatismos – koka potatisen tills den är mjuk, ca 1 kg borde räcka. Häll av vattnet och häll upp potatisen på en plåt eller liknande och låt potatisarna ånga av en stund. Mosa potatisen i kastrullen och tillsätt grädde, smält smör och riven ost. Krydda med lite salt och peppar.
Montera potatismoset på bädden av köttfärsröran i den ugnsfasta formen. Skjuts in i ugnen med den nu!
Grädda den i ca 20-25 minuter tills potatisen fått lite färg och ser krispig ut. Servera och njut!
Rätten fungerar utmärkt att frysa in och ha i matlåda.
För förslag på dryck till, se nedan.
Smaklig spis!
/Ulrik

Ulrik:
O’hara Irish Nitro Stout, nr 53004, burk 440 ml, 4,3%, 29 SEK
Producent: Carlow Brewing
En irländsk stout är ju lite av ett måste på självaste St Patrick’s Day.

Jonas H:
Ocean Paddy´s Day Red, nr 10559, flaska 500 ml, 4.3% vol, 28:90 SEK
Producent: Oceanbryggeriet
En snygg variant på en irländare med en perfekt alkoholhalt. Man kan dricka flera vilket vi gillar. Perfekt till mat!

Jonas F:
Guinness West Indies Porter, nr 88924, flaska 500 ml, 6% vol, 34:90 SEK
Producent: Guinness
På s:t Patricks day vill jag ha en irländsk öl, men jag kan som Mauro tänka mig en mörk öl till pajen. En stout för mig.

Mauro:
Sotholmen Stout, Nr 72254, Flaska 500 ml, 4,0 %, 32:80 SEK
Producent: Nynäshamns Ångbryggeri
Jag vill gärna ha en lättsam och torr stout. En av mina favoriter är Sotholmen Stout. En välgjord och snygg stout som passar till köttigare grytor och rätter.
0 kommentarer