Många har tagit sous vide-tekniken till sina hjärtan och det finns nu cirkulatorer i vart och vartannat hem. Har du inte en cirkulator så kan det fungera lika bra med ett vattenbad i ugnen istället. Men när du tröttnat på att göra perfekta köttbitar och fisk på längden och tvären, kan du ju alltid testa att göra detta receptet – Cheesecake med blåbär
Du behöver
- En ask philadelphiaost (ca 170 gram)
- 1 dl strösocker
- 2 st ägg
- 1 dl creme fraiche
- citronzest
- 4 st digestivekex
- 30 gram smör
Gör så här
- Fyll din cirkulatorbehållare med vatten och ställ cirkulatorn på 80 grader.
- Sätt ugnen på ca 120 grader.
- Rör ihop philadelphiaost, cremefraiche och socker i en bunke.
- Vänd ner ett ägg i taget.
- Riv skalet av en citron och putta ner i bunken. Rör om. Nu är smeten klar.
- Krossa 4 st digestivekex.
- Smält smöret och blanda ner i kexssmulet.
- Fördela kex och smörsmulet jämnt i fyra glasburkar med skruvlock.
- Platta till smulet så det blir en stadig liten kaka i bottnen. Jag använde en barnmatssked till det.
- Ställ glasburkarna med kexsmulet i ugnen och grädda i ca 10 minuter.
- Ta ut burkarna och låt svalna.
- Häll i ostblandningen i burkarna. Jag fyllde ända upp till där gängan börjar på burken. Anpassa mängden ostblandning till dina burkar beroende på storlek på burken.
- Skruva på locket.
- Ställ ner burkarna i det 80-gradiga vattnet. Använd t ex en grilltång eller liknande så du inte bränner dig. Låt de stå där i en timme.
- Ta ut burkarna ur vattnet och ställ dem svalt. Hit fram kan du förbereda.
- Garnera med t ex färska bär eller något annat du gillar.
ÖLFÖRSLAG TILL MATEN
Ulrik:
Mikeller kriek, nr 11368, 330 ml, 7.7%, 64:90
Importör Brill & Co AB
Här kommer en kriek till som med inslag av hallon kan passa bra till blåbären i cheesecaken. Kriek rent generellt är lätt och fräscht, men denna är lite mer bombastisk med sina 7.7%.
Jonas H:
Very Berry Nr 33571 330 ml 4,5 % 26:90
Producent : Uppsala Brygghus
Till denna cheesecake vill jag ha en lätt, fräsch och syrlig fruktöl. Varför inte då Very Berry som jag gillar skarpt. Inte bara som sommardryck utan även på detta sätt till efterrätter.
Jonas F:
Lindemans Apple, nr 83001, flaska 250 ml, 4%, 21:90.
Importör: Galatea AB
En svagt syrlig fruktöl med rätt stor sötma och massor av smak som fungerar bra med efterrätter eller att dricka som den är bara för att den är så god. Blåbär och äpple fungerar bra ihop.
Mauro:
Timmermans, Kriek Lambicus, Nr 1685, 250 ml, 4 %, 21:90
Importör: Galatea AB
En härlig efterrättsöl med en snygg sötma och syra. Kommer fungera toppen till cheesecake
0 Comments