Braupakt – Weihenstephaner och St Bernardus gör öl ihop

by | dec 14, 2023 | 0 comments

Egger original annons

I 2018 lanserade Weihenstephan sin första samarbetsöl med de kaliforniska hantverksölpionjärerna Sierra Nevada. Nu, nästan sex år senare, fortsätter detta samarbete med en öl tillsammans med St Bernardus: med Braupakt, en Blonde Ale, bryggd i Weihenstephan.

Braupakt

Vad har det bayerska statsbryggeriet Weihenstephan och St Bernardus gemensamt? Båda bryggeriernas ansikten utåt är präster – och vad kan vara mer naturligt än att låta de två historiska personerna, Korbinian och Bernardus, skåla? Inte bara symboliskt genom skapandet av samarbetet, men också bokstavligen på etiketten. Där njuter de två munkarna av den första klunken av Blonde Ale. De två bryggerierna har haft en långvarig vänskap – trots allt är St Bernardus den officiella importören av Weihenstephaner i Belgien.

Tanken bakom detta unika samarbete var att brygga ett filtrerat, starkt överjäst öl. Detta underbara öl är kombinationen av två bryggfilosofier – detta avslöjas när man tittar på råvarorna: humle från Belgien, från närområdet kring St Bernardus, Weihenstephan-jäst, bayersk malt – och Freising-vatten. Ölet är givetvis bryggt enligt renhetslagen från 1516. Kryddigt, med en karakteristisk jästton, fruktig och stark med 6,5 procent alkohol

Det matchande glaset ger samarbetet en ytterligare belgisk touch: den lökformade formen gör att de olika aromerna i samarbetet kan utvecklas fullt ut. Ölet gör ett särskilt elegant och stilrent intryck i detta glas med sin starka, djupa gyllene färg.

Marcus Englet, exportchef och auktoriserad representant för bryggeriet Weihenstephan, är entusiastisk: ”I St. Bernardus har vi hittat en perfekt partner för den andra upplagan av sammarbete. Ett bryggeri som precis som vi sätter kvaliteten på ölen över allt annat och har kastat sig in i detta projekt med stor känsla för detaljer. Med Brewpakt 2024 har vi åstadkommit ett samarbete i en klass för sig: ett öl baserat på en belgisk stil som skapades inte bara med ingredienser från båda länderna, utan också med den stora expertisen från två bryggfilosofier.”

Marco Passarella, försäljningschef på St. Bernardus, håller med: “Vi har lagt stor vikt vid att säkerställa att kvalitet går före kvantitet. Vi ville bara vara nöjda med en öl som övertygade Weihenstephan och oss till 110 procent – och det uppnådde vi. Det här projektet var ett helt nytt territorium för oss, det är vårt första samarbete. Och under det kommande året 2025 kommer vi att vända på steken: Då brygger vi en öl som vi skapar tillsammans med Weihenstephan.”

Brewpakt 2024 kommer att finnas tillgänglig i flera länder från och med mars. Blonde Ale buteljeras i 0,33 l långhalsflaskor och säljs i sexpack, 24×0,33 l lådor och i 30 l och 50 l fat. Bara att hoppas att den kommer till Sverige

Egger original annons

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu