Artificiell Intelligens (AI) har ju varit ganska hett ett tag nu i och med ChatGPT och andra liknande tjänster. Jag satt och funderade på hur man skulle kunna använda det där verktyget till något ölrelaterat. Öl-recept var ju en no-brainer att starta med tänkte jag, ställde ifrån mig ölglaset och knapprade lite på datorn. Here, hold my beer!
Input: ”wtite me a transcript on how to brew a classic irish style stout”.
Ut kommer det här:
Hello, and welcome to our video on brewing a classic Irish-style stout. This rich and flavorful beer is perfect for cool weather sipping, and we’ll show you how to brew your own in just a few simple steps.
So, let’s get started. The first step is to gather your ingredients. You’ll need pale malt, roasted malt, hops, yeast, and water. For the pale malt, we recommend using Maris Otter or Golden Promise. For the roasted malt, you can use any variety you like, but we prefer Chocolate Malt or Black Patent Malt.
Next, you’ll need to mill your malt. This is easily done with a home brew mill, or you can have your local homebrew shop do it for you. Milling the malt helps to release the sugars that will be fermented by the yeast, and it also gives the beer a nice, fluffy texture.
Once your malt is milled, it’s time to start brewing. Begin by heating up your water to 155 degrees Fahrenheit. Then, add the pale malt and roasted malt to your brew kettle and stir to combine.
Now, it’s time to add the hops. We recommend using a 60-minute boil time for this beer, so add your hops accordingly. For bittering, we recommend using Northern Brewer or Chinook hops. For flavor and aroma, try using Cascade or Willamette hops.
Once the boil is complete, it’s time to add the yeast. We recommend using a classic American Ale yeast, such as Wyeast 1056 or White Labs WLP001. Allow the yeast to ferment the beer for two weeks at 68 degrees Fahrenheit.
After two weeks, your Irish-style stout is ready to enjoy. Serve it up in a pint glass, and enjoy the rich flavor and creamy texture of this classic beer style. Cheers!
Lite imponerad ändå måste jag säga att jag vart. Men det där lät ju lite för odetaljerat så jag förfinar mitt input att den ska ange ingredienser, proportioner och mängd öl jag vill ha så trillar det ut det här:
Hello, in this video we will be brewing a classic irish style stout. For this recipe, we will be using the following ingredients:
-1 can of Guinness stout
-1 kg of dark malt extract
-500 g of light malt extract
-100 g of roasted barley
-50 g of chocolate malt
-30 g of black patent malt
-1 tsp of salt
-1 tsp of Irish moss
-2 tbsp of blackstrap molasses
-2 tbsp of brown sugar
-2 tbsp of liquid malt extract
-4.5 litres of water
First, we will start by mixing the malt extracts, roasted barley, chocolate malt, and black patent malt in a brewpot with 4.5 litres of water. We will then bring this mixture to a boil.
Once the mixture is boiling, we will add the salt, Irish moss, molasses, and brown sugar. We will then boil for another 10 minutes.
After 10 minutes, we will remove the brewpot from the heat and add the can of Guinness stout. We will then stir to mix everything together.
Now, we will transfer the mixture to a fermentation vessel and add the liquid malt extract. We will then stir to mix everything together.
We will then seal the fermentation vessel and let it sit for 2 weeks. After 2 weeks, we will bottle the stout and let it condition for 2 to 3 weeks.
Thanks for watching! We hope you enjoy your homebrewed classic irish style stout!
Hmm, nu börjar det likna något. Men jag kanske inte hade gjort exakt så här, till exempel så går väl Guinness’en in i bryggaren, inte i kastrullen…sen undrar jag vart tog humlen vägen? Den var ju med i det första utkastet? Och skulle jag ha kokat detta? Hmm….
Vad mer kan man göra? Ja, man kan leka vidare genom att konvertera manuskriptet till en ljudfil med valfri röst, häkta på en video med en AI-genererad människa så man slipper visa sitt eget fula tryne i videon och hey presto så har man en film med en person som pratar den text du har skrivit.
Vad jag förstår så har man redan använt AI inom bryggeribranchen, som hjälpmedel med recept och annat. Mina taffliga försök här ovan kanske inte är representativt över vad man kan göra, men det är ändå lite kul.
Kanske måste testa och se vad det blir för avkok ändå…..lite nyfiken vart man ju. Sen generar en AI-etikett via Midjourney osv….jaja, vi får väl se när man ska hinna med allt.
Kommer vi uppnå någon form av teknologisk singularitet inom kort? Ja du, bra fråga – min lekmannamässiga killgissning är nej, inte än på ett tag i alla fall.

0 Comments