Fem snabba till Maarten Vanwildemeersch

by | dec 13, 2012 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

 

 

 

Fem snabba frågor till Bryggmästare / Head brewer Maarten Vanwildemeersch på Gamla Slottskällans Bryggeri i Uppsala som fått Stora Stipendiet på 20 000 kronor ur Franz Heiss Fond.

Hej och grattis till stipendiet. Måste vara roligt att få den uppmärksamheten ?

Tack. Det känns väldigt roligt, inte minst eftersom det tydligen var rekordmånga sökanden. Det är kul med uppmärksamheten, men det roligaste är ju att jag får åka till Craft Brewers Conference i mars och hänga med alla bryggare, lyssna på intressanta föredrag och se vad som är nytt och spännande inom branchen. Jag är övertygad om att jag kommer tillbaka med en massa nya kontakter och idéer.

Du kommer ju från Belgien, hur hamnade du i Sverige ?

Jag är född och uppvuxen i Brygge, och flyttade efter gymnasiet till Gent för att plugga biokemi, livsmedel- och bryggeriteknologi. Jag hamnade i Sverige under mitt sista år i utbildningen, då jag gjorde mitt examensarbete i medicinsk biokemi i Uppsala och hamnade allt längre bort från livsmedel. Efter min grundutbildningen fick jag ett erbjudande att komma tillbaka till samma lab för en forskarutbildning.

Det var då jag träffade min fru. Nu, 7 års äktenskap och 2 barn senare känns det som att jag är här för att stanna.

Du har inte varit på Slottskällans så länge, eller hur ?

Det stämmer. Det var inte före början av 2011 som jag började jobba på Slottskällans. Innan dess jobbade jag som forskare och hade bryggning som en hobby. När min tjänst på universitetet tog slut, och Slottskällans sökte en till bryggare tog jag min chans. Sedan Urban, Slottskällans ”gamle” bryggmästare, har lämnat oss för nya äventyr för några månader sedan har jag fått ta över han ansvar. Nu står jag för de flesta bryggningen och ansvarar även för receptutvecklingen.

Framtiden för dig som bryggare, hur tror/vill du att den ser ut ?

Lysande hoppas jag! Jag trivs väldigt bra med mitt jobb just nu, så jag fortsätter gärna som jag gör. Det är en bra balans mellan storskalig bryggning och småskaliga provbrygder. Det sista är ju klart det roligaste, då får man vara kreativ och prova nytt. Jag är lite av en jästnörd, och tycker väldigt mycket om suröl, så om jag fick bestämma över min framtid så skulle jag nog även brygga suröl, och öl med nya roliga jäststammar. Men historien har visat att framtidsförväntningen sällan stämmer, så vi får se var jag är om 10 år. Förhoppningsvis fortfarande på bryggeri!

Julen står för dörren, vad hoppas önskar du dig av den i år ?

Familjemys! Jag är ledig i 2 veckor, så jag kommer nog baka en del kakor och julgodis med barnen. Kanske en julöl eller två? Sen blir det nog lite pulkaåkning, julpyssel och släktträff. Efter jul åker vi till Belgien, så till nyår blir det nog några öl där med. Och så god mat, och gott sällskap av släkt och vänner.

 

Vi tackar Maarten för att han tog sig tid att svara på frågorna, och hoppas på många nya roliga produkter från hans panna !

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu