5 snabba med Fredrik Bjarman på Jackdaw Brewery

av | feb 25, 2017 | 0 Kommentarer

Jag passade på att fråga Fredrik Bjarman på Jackdaw Brewery några frågor på Uppsala Beer & Whisky.

Det verkar som det är full fart för er sedan ni startade er verksamhet, hinner ni med ?

Sedan starten så har vi medvetet vuxit långsamt. Vi är ju tre gubbar som driver Jackdaw Brewery och vi har fortfarande ”riktiga” jobb vid sidan av bryggandet. En del av oss har gått ned i tid för att vi ska kunna hinna med mer i bryggeriet och under 2017 hoppas vi kunna öka vår volym en hel del. Dels genom att börja sälja i systembolagets beställningssortiment men också genom ökad export.

Ni har funnits på den svenska ölscenen sedan 2011, berätta lite om ert företag och er väg hit.

Vi började precis som så många andra som hembryggare. Då vi själva konsumerar och uppskattar Belgiska stilar så föll det sig naturligt att brygga mestadels sådan öl. Vi lyckades bra med några små batcher och skickade smakprover till kända ölskribenter och tack vare bra respons så tog vi beslutet att ge oss på kommersiell bryggning. Först var tanken att vi skulle licensbrygga hos något stort bryggeri men kostnaden för en batch var så pass stor att vi ganska snabbt räknade ut att vi kunde bygga ett bryggeri för i princip samma pengar. Kort därefter började jakten på en lämplig lokal och lämplig utrustning.

I princip allt i vårt bryggeri är köpt på blocket, på skroten eller via kontakter. Bryggverket består av två begagnade mjölkkyltankar. Jästankarna varierar i storlek och form men dom flesta är begagnade processtankar från läkemedelsindustrin. Ritningen på bryggverket har vi fått via Leufstabruk där vi praoade ett par gånger. Leufstabruk är mycket generösa och detta slutade med att vi helt enkelt byggde ett lika dant bryggverk vilket har fungerat mycket bra.

Det tog tid att hitta lokal men framförallt så var handläggningstiden hos Skatteverket extremt lång när vi startade. Vi stod med alla kostnader i 9 månader innan vi fick vårt skatteupplag godkänt vilket var frustrerande. Så snart alla tillstånd var på plats så började vi så smått att sälja öl. Framförallt till O´Connors i Uppsala vilka stöttade vår verksamhet först av alla.

I maj 2016 lanserade vi våra första öl i Systembolagets lokala sortiment och i år är målet att börja leverera även till beställningssortimentet. Utöver att öka volymen en del så hoppas vi på lite fler roliga samarbeten i framtiden. Hittills har vi bryggt tillsammans med Leufstabruk och med Brouwerij Alvinne vilket har varit både givande och roligt. Mål för 2017 är att inte gå back, brygga mer öl och göra fler samarbeten.

Det händer rätt mycket på ölmarknaden i Uppsala, vad tror ni det beror på? Vad är er roll i det? Vad händer i framtiden hos er?

När vi startade så var vi Uppsalas andra mikrobryggeri efter Slottskällan men det bubblade ju redan lite här och var och flera låg i startgroparna. Vi tog ju klivet och startade ett eget bryggeri i egna lokaler med egen utrustning men eftersom vi inte alls låg i närheten av maxkapaciteten så tog vi snabbt beslutet att erbjuda andra att brygga hos oss.

Arvid som driver Tempel Brygghus visade snabbt intresse och blev vår hyresgäst. Efter ett tag kom vi också i kontakt med Möllys Craftbeer ifrån Esklistuna och Brasstacks Brewing Company inflyttade från Söderhamn. Möllys hade eget skatteupplag men behövde ett bryggeri för att göra sin första batch. Brasstacks hade eget bryggeri men för liten kapacitet och bryggde ett par batcher hos oss innan dom skalat upp sitt bryggverk.

Så länge som vi har viss överkapacitet så kommer vi erbjuda andra att brygga hos oss. Dels för att det naturligtvis är en intäktskälla men också för att vi tycker det är väldigt kul att kunna hjälpa till när andra startar sina verksamheter. Det är i mötet med andra bryggare som man lär sig nya saker och utvecklas. Tempel har nu flyttat till egna lokaler, Möllys har dragit igång sitt eget bryggeri i Esklistuna och Brasstacks har skaffat större bryggverk. Vi tycker det är väldigt kul att vi varit med på ett hörn lite här och där.

I framtiden så kommer vi att jobba vidare och utöka lagringsprogrammet för Zwarte Draak, näst på tur är lagring på romfat vilket vi ser fram emot. Vi kommer också att brygga en del mindre batcher, ca 2-300 liter, som endast kommer finnas på fat lokalt för att oftare kunna erbjuda nyheter på krogen.

Vi har också planer på att utforska fler belgiska ölstilar. I och med vårt samarbete med Brouwerij Alvinne så har vi lärt oss en del om belgiska suröl och då framförallt från flandern. Det som lockar mest är jäsning i träfat och långa lagrings/mognadstider, tålamodskrävande öl helt enkelt, som ger komplexitet i smak och arom.

Vi kommer också försöka nå ut med en del av våra produkter i Systembolagets beställningssortiment vilket motiverar att vi kanske kommer synas på lite fler mässor än tidigare.

Vad har ni med er i er monter och vad får man inte missa hos er?

På mässan så tar vi med oss i princip allt vi har men det man ska försöka att inte missa är nog:

Cuvee Sofie Cloudberries som vi var med och skapade hos Brouwerij Alvinne. Ett surt öl som jästs i träfat med Svenska hjortron.

Shabani – en belgisk dubbel-apa/barley wine med härlig arom.

Har ni några roliga historier från er ölbryggning? Kanske en pinsam historia?  

Den roligaste historien är hur slumpen gjorde att det hunnit bli två samarbeten mellan oss och Brouwerij Alvinne. Det visade sig att min sjungande kusin Emma, som ofta turnerat i Belgien, känner bryggarna på Alvinne och under en middag hemma hos mig så kopplade hon ihop oss och tyckte att vi kunde hitta på något kul. Påpassligt så firade Emmas sångrupp Kongero 10-årsjubileum och av den anledning så bryggdes Saison Kongero i Uppsala. Att vi dessutom fått den stora äran att i viss mån vara medskyldiga till Cuvee Sofie Cloudberries är oerhört roligt. Som pricken över i så kommer vi dessutom att medverka på Alvinne Craft Beer Festival som går av stapeln den 3 mars, det känns helt overkligt och fantastiskt.

 Bonusfråga:

Jag har länge varit sugen på en bloody mary öl. Är det görbart och skulle det bli gott?

Jackdaw Brewery brukar ofta tänka utanför lådan och vi har bryggt öl med både kaffe, tonic och till och med svamp så ett öl inspirerat av drinken Bloody Mary är i våra ögon inget extremt på något sätt. Det är faktiskt så att det finns en del recept på ölbaserad Bloody Mary, t.ex Michelada, Red Eye, Bloody Beer eller Chavela. Rent tekniskt ser jag inget problem med att ta steget fullt ut och göra ett öl där tomater är en del av det jäsbara materialet. Huruvida det blir gott eller inte är ju en smaksak.

 

Tack till Fredrik för en trevlig intervju och spännande svar. Jag ser fram emot att smaka Cuvee Sofie på mässan. Jag har tänkt på den sedan jag hörde talas om den för ett bra tag sedan.

OM oss

Skrivet av Mauro

Vad är öl för mig ? ÖL för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands Nation i Uppsala.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

5 snabba med Jädraöl

5 snabba med Jädraöl

  Jag fick möjligheten att prata med Eva Nordlund som är VD på Jädraöl lite snabbt inför festivalen. Det blev en kort och intensiv intervju inför mässan....

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu