5 snabba med Erik Sahlin på Sahlins Brygghus

by | feb 25, 2017 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

 

Nu är det dags för en intervju med Erik Sahlin som är grundare till Sahlins Brygghus i Dalarna. Han har haft fullt upp med att installera en tapplina men jag hinner få en intervju till Uppsala Beer & Whisky. Jag har varit mycket nyfiken på deras produktion och produkter. Har inte själv haft chansen att prova dessa men nu i helgen så får jag äntligen en chans.

Ert bryggeri har en rätt så spännande historia. Berätta lite om er resa från strutsfarmare till ölbryggare.

Resan som mina föräldrar började med några få strutsar 1994 och har nu växt till en turistdesination med ca 30 000 besökare per år och ca 200 strutsar. Lite efter Gazakriget 2014 var jag klar med mina studier, jag hade tagit en Bachelor i interaktiv kommunikation i Israel och kände att jag ville komma hem ett tag då situationen var tuff därnere. Väl hemma i Sverige funderade jag och pappa på att börja mälta korn eftersom vi redan odlar och säljer maltkorn till Vikingmalt. Det visade sig vara rätt dyrt att köpa ett mälteri, så vi beslöt oss för att satsa på att brygga öl istället. Från början tänkte vi endast brygga folköl för att sälja i den egna butiken, men tog ganska snart steget att sälja till systembolaget också.

Var är ölsverige idag och vilken är er roll?

Sverige är ett av världens mest dynamiska ölländer just nu och vi producerar väldigt många bra öl även ur ett internationellt perspektiv, se bara på Stigberget eller Omnipollo. Scenen är mitt i ett skifte där en ny generation bryggare tar över från pionjärerna där man endera satsar stort från början så som Coppersmiths, eller satsar på något unikt som Tempel Brygghus med nästan bara suröl. Vi vill stärka den lokala ölscenen och fylla ett hål i luckan mellan DalaBryggeri och Oppigårds. Dalarna är vår viktigaste marknad och den vill vi verkligen värna om.

När ni tar fram en ny öl, hur ser den processen ut?

Vi utgår dels vad vi tycker om, och vad vi tror att folk i Dalarna tycker om. Efter det skapar vi receptet utifrån ölstilen vi vill brygga. Sedan sätter vi den personlig stämpel på det, till exempel kan det handla om att använda en lite annorlunda humle. Vi arbetar också intensivt med vattenprofilen, och modifierar vattnet för att få en perfekt sammansättning av mineraler för ölstilen. Vanligtvis så brygger vi ett par versionen i ett litet bryggverket innan vi skalar upp till 500 liter.

Vad tycker ni har varit lättast/svårast under den tiden ni varit igång?

Under 2016 hade vi problem med kontaminationer, efter att vi bytte lokal. Totalt kastade vi 15000 liter under det gånga åter. Det visade sig vara luftenproblem, då vi ligger på en bondgård och dessutom bredvid en fruktträdgård. Nu är problemet löst och vi blickar framåt. Det lättaste har varit att få upp intresset för vår öl.

En rent hypotetisk fråga, om jag skulle bli hembjuden på en trerätters middag hos dig/er, vad skulle jag bjudas på i mat och dryckesväg? Vågar man hoppas på stor fågel?

Förrätt:

Sotad pilgrimsmussla, bryntsmör, inkokt vårlök.

Serveras med Pilsner! 3,5%

Huvudrätt:

Halstrad råbiff på struts, klassiska tillbehör och gravad äggula.

Serveras med English IPA 6,6%

Dessert:

Osttallrik med lokala ostar från Dalarna

Serveras med Triple 9,6%

 Byline foto: Henrik Hansson
 Byline foto: Henrik Hansson

Tack Erik Sahlin som tog dig tid för en liten intervju. Hoppas vi ses mer i helgen. Jag ser fram emot en mycket spännande helg på Fyrishov i Uppsala för 3:e året av Uppsala Beer & Whisky.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu