Illustration picture shows crates of beer at the Sint-Sixtusabdij (Abbaye Saint-Sixte - Saint-Sixtus Abbey), the Trappist brewery Westvleteren, Friday 14 June 2019 in Westvleteren. PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxONLY KURTxDESPLENTER 05604084

Westvleteren ska börja säljas i butiker

by | maj 23, 2023 | 2 comments

Ja det verkar som att det är sant att Westvleteren ska börja säljas i vanliga butiker i Nederländerna från mitten på Juni 2023.

Bifogar ett pressmeddelande från St Sixtus som är automatöversatt till svenska från Nederländska, ifall ni undrar 😉

/Jonas H

_________________________________________________

PRESSMEDDELANDE!!!

Trappisten Westvleteren kommer snart också att distribueras officiellt genom holländska spritbutiker

Munkar vill stävja ocker i Nederländerna

Snart kommer de tre typerna av trappist Westvleteren (blond, 8 och 12) att finnas officiellt tillgängliga i ett stort antal oberoende holländska spritbutiker. Munkarna i Sint-Sixtus-klostret i Westvleteren kommer att exportera cirka 790 hektoliter, bra för cirka 240 000 flaskor, till Nederländerna på årsbasis. Tack vare den strukturerade distributionen kommer ölentusiaster i Nederländerna att kunna köpa det eftertraktade trappistölet från spritbutiken till ett normalt och rimligt pris. På så sätt vill munkarna sprida distributionen bättre, göra marknaden mer transparent och minska den illegala ockerhandeln i Trappist Westvleteren på den holländska marknaden. Detta pilotprojekt kommer att pågå i minst ett år och kommer att utvärderas under tiden. Fars dag firas den 18 juni i Nederländerna. Vid det datumet borde det västflamländska trappistölet finnas på hyllorna i de gratis spritbutikerna.

Enligt Benedictus regel måste trappistmunkar försörja sin egen försörjning genom manuellt arbete. Därför utvecklade bröderna traditionellt alla slags hantverksaktiviteter. Sedan 1839 har öl bryggts inom murarna i Sint-Sixtus-klostret. Intäkterna från försäljningen av trappisten Westvleteren är avsedda för underhållet av munksamfundet, ersättningen till de människor som arbetar i klostret, underhållet av klostret och nödvändiga investeringar. Det som återstår går till sociala och välgörande ändamål.

Försäljningen av trappistöl är den enda inkomstkällan för klostersamfundet. Ändå strävar munkarna inte efter produktion eller vinstmaximering. Varje år bryggs endast 7 500 hektoliter öl i Sint-Sixtus-klostret, fördelat på cirka 50 dagar. Att brygga öl är inte deras huvudsakliga verksamhet. Brödernas liv är först och främst ett liv i böne. Så i Westvleteren brygger munkarna för att leva. De lever inte för att brygga.

Kamp mot illegal import och utpressning

Hittills är trappisten Westvleteren endast tillgänglig för privatpersoner vid klosterporten eller i det närliggande mötescentret In de Vrede. Belgiska ölentusiaster har också möjlighet att få 24 flaskor Trappist Westvleteren levererade till sin dörr.

Vissa privatpersoner försöker kringgå inköpsreglerna och sälja tillbaka lådor av Trappist Westvleteren till professionella kunder till en multipel av det ursprungliga priset. Många människor är irriterade över dessa metoder. Olagligt importerade lådor med Trappist Westvleteren dyker också upp på den holländska marknaden, som säljs i butiker och stormarknader med orimliga marginaler. Dessa ockermetoder är diametralt motsatta värderingarna i klostersamfundet. Bröderna vill att så många som möjligt ska kunna njuta av sina trappistöl till ett normalt och rimligt pris.

Tidigare agerade Abbey redan mot oseriösa återförsäljare och handlare som hade köpt lådor genom den svarta kretsen. Den strukturerade exporten till Nederländerna är delvis riktad mot denna otillåtna parallellhandel. Tack vare samarbetet med en specialiserad ölimportör och den strukturerade distributionen kommer holländska älskare av trappistöl nu lättare kunna köpa en flaska trappist Westvleteren till ett rimligt pris.

 

Inga Westvleteren-lådor i Nederländerna

Den nederländska marknaden kräver ett specifikt tillvägagångssätt. Det är därför Saint Sixtus Abbey arbetar med ett företag som har mer än 65 års erfarenhet av import och distribution av belgiska trappistöl på den holländska marknaden. Importören har redan fått en första leverans. I Hulst tas ölen ur trälådorna och packas om i kartonger. Varje låda innehåller alltid samma blandning av de tre typerna av trappist Westvleteren. De ikoniska Westvleteren-lådorna i trä kommer därför inte att släppas ut på den holländska marknaden.

Lådorna levereras till fristående spritbutiker med jämna mellanrum. Varje spritbutik kommer att få ett begränsat antal lådor och kommer att behöva följa ett antal avtal. Ölen är endast avsedd för privatkunder. På begäran av klostret kommer importören att se till att de off-licenser som är tillåtna att distribuera Trappist Westvleteren inte ger orimliga marginaler eller säljer till cateringbranschen, webbutiker eller detaljhandeln. Försäljningspriset till slutkonsument måste ligga nära det rekommenderade detaljpriset. Spritbutiker som inte respekterar reglerna och är hårda lärare kan komma att tas bort från distributionslistan i framtiden. Det ligger därför i deras eget intresse att spritbutikerna respekterar avtalen med importören och Abbey.

 

Återanvändning av lådor och flaskor

Den otillåtna återförsäljningen av Trappist Westvleteren innebär att ett stort antal trälådor och tomma flaskor går förlorade varje år och att klostret måste beställa nya lådor och flaskor gång på gång.

I Nederländerna kommer tömningarna att hämtas igen via spritbutikerna och föras till importören i Hulst. Importören kommer sedan att placera de tomma flaskorna i de ursprungliga trälådorna och lämna tillbaka dem till klostret. På så sätt kan många fler lådor och flaskor återvinnas och återanvändas.

Ingenting kommer att förändras för den belgiska konsumenten. De kan fortfarande reservera lådor med trappist Westvleteren online och hämta dem vid klosterporten. Duo och sexpack finns till försäljning i det närliggande mötescentret In de Vrede. I Belgien finns det även möjlighet att få 24 flaskor Trappist Westvleteren levererade hem till dig.

 

Om Sint-Sixtus-klostret i Westvleteren

Saint Sixtus Abbey är en del av Order of the Cistercians of the Strict Observance. Munkarnas liv är först och främst ett liv i böne. Det är därför de lever ett tyst, dolt och tillbakadraget liv. Det är också ett liv i gemenskap och ett liv i arbete på samma gång. Enligt Benedictus regel måste trappister försörja sin egen försörjning genom manuellt arbete. Därför utvecklade bröderna traditionellt alla slags hantverksaktiviteter. Den första ölen bryggdes i Sint-Sixtus-klostret 1839. Försäljningen av trappisten Westvleteren är brödernas enda inkomstkälla.

För närvarande bor 20 munkar i klostret. Där arbetar också nio lekmän. Sex av dem arbetar i bryggeriet under överinseende av munkarna.

www.sintsixtus.be

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

2 Comments

  1. Klas Friman

    Kan man komma över en låda av dessa mästerverk härifrån Svedala månntro?

    Reply
    • Jonas H

      Hej Klas
      Jag försökte köpa direkt från dem när de levererade till belgien mm
      Använde en adress i Belgien som proxy men de sa att jag inte var skriven där och vägrade
      Hoppas det går denna väg 😉

      /Jonas H

      Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu