VETEÖL Witbier

av | jan 26, 2021 | 0 Kommentarer

Witbier

Witbier smaksätts ofta med korianderfrö

Witbier – eller biere blanche som det kan heta i de fransktalande delarna av Belgien – är ett belgiskt veteöl som började tillverkas runt Bryssel under medeltiden. Framförallt de två städerna Louvain och Hoegaarden producerade witbier som var vida kända. I och med de industriella lagerölens intåg under 1900-talets början försvann witbier tillsammans med många andra ölstilar. Witbier återkom först 1966 då Pierre Celis åter började brygga en witbier på sitt bryggeri utanför Bryssel.

Numera är det en relativt vanlig ölstil, framförallt i Belgien. Namnet kommer av att det vete som används gör ölet grumligt och nästan vitt i färgen. Till skillnad från tysk veteöl använder man mindre mängd vete och dessutom omältat vete. Ölet smaksätts oftast med korianderfrö och apelsinskal.

När witbier föddes fanns inte humle. Man smaksatte med en kryddblandning, gruit, för att balansera den söta maltsmaken. I dag smakar witbier friskt och fruktigt, och ihop med vetet och kryddorna får ölet en kryddig och blommig doft.


<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Hop Notch Roomies

Mauro: 
Hop Notch, Roomies, 31958, 7,3 %.
Vilken underbar witbier. Bra balans mellan fruktiga smaker av apelsin och aprikos samt kryddighet. Den kanske är lite väl alkoholstark men fungerar otroligt bra med just dessa smaker. Fungerar utmärkt till lite kryddigare mat.

Sankt Bernardus Tokyo

Jonas F: 
St Bernardus Watou, Tokyo, 11493, 6%.
Svårt att utse en favorit i en kategori till som vuxit snabbare än jag hinner och orkar prova. Gillar den här för att den är lätt att dricka, prickar in de klassiska smakerna för typen med banan och nejlika plus en trevlig munkänsla.

Jonas H :
Hop Notch, Roomies, 31958, 7,3 %.
Varken tänker eller vill ändra på det som Mauro skrivit håller med fullt ut. När det dessutom är Jessica och Melissa på burken så kan man inte klaga 😉

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu