VETEÖL Hefeweizen

av | jan 29, 2021 | 0 Kommentarer

Hefeweizen

Hefeweizen är ofiltrerad öl med mycket kolsyra

Veteöl är varmjäst/överjäst och man byter ut en stor del av kornmalten mot vetemalt. Enligt tysk lag måste weizenbier innehålla minst 50 % vetemalt och vara varmjäst. Många bryggerier använder 60 – 70 % vetemalt.

Veteöl blev populärt i Bayern under medeltiden och de styrande hertigarna såg till att få monopol på tillverkningen. Detta höll i sig till 1798 då rättigheterna släpptes fria. Dock ville väldigt få bryggerier göra veteöl och det var först på 1960-talet som ölstilen kom i ropet igen. Namnet hefeweizenbier betyder ordagrant jästveteöl och betyder att ölet serveras ofiltrerat – det vill säga med jäst kvar. Det gör att ölet blir lite grumligt.

Ofta används också namnet weissbier, vilket betyder vitöl. Det kommer sig av att under medeltiden var i stort sett all öl mörk eftersom ljus malt inte gick att producera. Men all öl som inte var fullt lika mörk kallades vitöl, oavsett hur den bryggdes eller vad den innehöll. Öl som innehöll vete kallades då weizenbier.

Kunskapen om att göra ljus malt kom i slutet på 1800-talet. Då blev weissbier och weizenbier synonymer för veteöl. Smakprofilen hos en hefeweizen är till väldigt stor del beroende på jästen som ger aromer av banan, kryddnejlika och vanilj. Ölet innehåller också ovanligt mycket kolsyra vilket ihop med vetemalten alltid ger ett kraftigt skum.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Franziskaner Hefe Weissbier

Mauro: 
Franziskaner, Hefe-Weissbier, 1687, 5 %.
Stabil veteöl som fungerar till mycket. En favorit i mitt hushåll. Smakrik och rena smaker. Underbar med fläsk eller med asiatisk mat. För mig känns detta som en öl som gärna dricks året om och bör alltid finnas i ens kyl. Speciellt om man äter asiatisk eller tysk mat ofta.

Erdinger Weißbier Hefe

Jonas F: 
Erdinger, Weißbier Hefe, 11208, 5,3%.
Ännu en klassiker, lagom stark med smakerna på rätt plats. Fruktig och kryddig smak med inslag av citrus.

Weihenstephaner Hefe Weissbier

Jonas H :
Weihenstephaner Hefe Weissbier Nr 1526 5,4 %
Ytterligare en klassiker. en fantastisk hefe med massor av skumbanan mm. Mycket bra till mat i alla former tycker jag och även grym att laga mat med. Prova att pochera torsk i den – supergott

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu