Mormors köttbullar var det godaste jag visste när jag var liten. Lagade i en emaljerad stekgryta och serverade med hemodlad, kokt potatis tillsammans med en enkel skysås gjord på stekskyn ifrån grytan. Det var himmelriket där och då. Min mamma försökte många gånger att efterlikna mormors köttbullar, men dessvärre utan framgång för den kräsna avkomman.
Föga skulle jag ana att många decennier och många, många köttbullsrecept senare skulle hitta något som är kanske ännu godare än mormors köttbullar – nämligen detta recept.
Så vem har vi att tacka för kanske världens bästa köttbullsrecept? Jo du, allas våran mysfarbror Ernst Kirchsteiger. Jag har använt detta receptet nu under några år och kan bara konstatera att jag upplever det som det ultimata köttbullsreceptet. Jag gör det både till högtider och vardagar, året runt. Jag har gjort det på vildsvinsfärs och vanlig blandfärs och alltid med bra resultat. Även om viltfärsen är magrare så upplever jag ingen torr och tråkig köttbulle av det.
So with no further ado – här kommer receptet!
- 1 kg blandfärs
- 1 gul lök, stor
- 2 klyftor vitlök
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 dl öl, julöl eller mörk öl
- 1,5 dl ströbröd
- 2 ägg
- 2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar, eller vitpeppar
- 1 tsk enbär, finhackade
- 1 tsk torkad timjan
- 1 msk honung
- olja, till stekning
- smör, till stekning
Själva tillagningen av färsen är lite annorlunda än vad jag gjort tidigare. T ex steget med hushållsassistent samt mixerkannan. Man lär sig grejer hela tiden – det är ju så himla roligt!
- Lägg färsen i en hushållsassistent.
- Skala och skär lök och vitlök i grova bitar.
- Lägg lök och vitlök i en mixerkanna. Knäck i äggen och häll på grädde. Mixa till en slät puré med stavmixer.
- Häll ner blandningen i assistenten med färsen. Tillsätt även öl, enbär, timjan, honung, ströbröd, salt och peppar. Blanda ihop på låg hastighet, det ska bara precis gå ihop till en jämn blandning. OBS! Körs smeten för länge så kan det bli sega köttbullar.
- Rulla fina köttbullar av smeten eller fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut till små köttbullar. Att spritsa köttbullar av smeten går snabbt och ger mindre kladd.
- Stek dem gyllene i en medelvarm panna i smör och olja. Det går också bra att försteka dem på plåt i ugnen på 200 grader, ca 10 minuter. Stek på i panna före servering.
Jag brukar göra på en större mängd färs, dvs skala upp satsen så man får en större laddning köttbullar. Sen kör jag dom i ugnen såsom ovan och sen fryser jag ner de jag inte ska äta på en gång. Det jag ska äta steker jag på ordentligt i en gjutjärnspanna (det borde ju heta njutjärnspanna egentligen kan jag tycka).
Sådärja! Nu har du lagat väldigt goda köttbullar – julen är räddad!
0 kommentarer